Little India: στη Νέα Ερυθραία μύρισε… κάρυ

little-india
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Πηγαίνοντας κόντρα στο κλίμα της εποχής που προστάζει σαλάτες και παραλία, εμείς κατευθυνθήκαμε βόρεια, βρήκαμε μια μικρή ινδική γωνιά στη Νέα Ερυθραία και εντρυφήσαμε στα μπαχαρικά και τα καυτερά, δοκιμάζοντας τις σπεσιαλιτέ της ινδικής κουζίνας.

Μπορεί το Ταζ Μαχάλ να μην έχει τσεκαριστεί ακόμη στη λίστα με τα μέρη που θα θέλαμε να επισκεφτούμε στον κόσμο και η πιο κοντινή επαφή μας με την ινδική κουλτούρα να είναι ο… Koothrappali του Big Bang Theory, η ινδική κουζίνα, όμως, πάντα μας γοήτευε με τον ανατολίτικο και πικάντικο χαρακτήρα της. Κι έπειτα από διάφορες επιτυχημένες και αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν να τη γευτούμε, καταλήξαμε στο Little India, εν μέσω καλοκαιριού.

Δυο στενά από την πολυσύχναστη Χαριλάου Τρικούπη της Νέας Ερυθραίας, το ινδικό αυτό εστιατόριο, που πρόσφατα έσβησε το πρώτο του κεράκι, έχει πιάσει τη δική του, ήσυχη γωνιά στα βόρεια προάστια, κλείνοντας μέσα στη τζαμαρία που το περιτριγυρίζει πλήθος γεύσεων και αρωμάτων από τη μακρινή Ανατολή. Με ελαφριά και μοντέρνα διακόσμηση που παραπέμπει πιο πολύ σε ένα σύγχρονο στυλ κι όχι στο παραδοσιακό, κλασικό ινδικό που σε «βαραίνει», με ρομαντικές καρέκλες με σχηματισμένα λουλούδια στην πλάτη και οροφή που ανοίγει για να μπει το καλοκαίρι σε κάθε γωνιά του, το Little India μας «βόλεψε» πλάι στα όμορφα φυτά του και μας άφησε να επεξεργαστούμε τον πλούσιο κατάλογό του, με τις πιπεριές chili να κάνουν… πάρτι πλάι στα αναγραφόμενα πιάτα, υποδεικνύοντας πόσο καυτερό είναι το καθένα.

Το καλωσόρισμα ήρθε με τα Popodams (2 ευρώ), γευστικά και τραγανά τσιπς από αλεύρι ινδικής φακής και ρυζιού, τα οποία σπάγαμε και βουτούσαμε με μανία στις 3 δροσερές σάλτσες που τα συνόδευαν (στη mint sauce με μέντα, στη γλυκιά mango sauce και στην πιο απλή με γιαούρτι, ντομάτα, αγγουράκι και μυρωδικά). Η mint sauce που μας εντυπωσίασε, άδειασε γρήγορα, αλλά ευτυχώς ξαναέφτασε στο τραπέζι μας με τα υπόλοιπα ορεκτικά. Κι εκεί που μέχρι στιγμής είχαμε δροσιστεί, άρχισαν να… ανάβουν ελαφρώς τα αίματα με τη συνέχεια. Η πικάντικη γέμιση στα γεμιστά πιτάκια με μοσχαρίσιο κιμά και αρακά, Samosa Meat (4,20 ευρώ), αλλά και στα χορτοφαγικά Samosa Veg. (3,80), άρχισε να μας βάζει πιο έντονα στο κλίμα της ινδικής κουζίνας, με τις εντυπώσεις να κλέβουν οι τηγανιτές κροκέτες από κρεμμύδια και πιπεριές, μαριναρισμένες σε ινδικά μπαχαρικά, Onion Bhaji (3,60), οι οποίες ήταν τραγανές και πικάντικες, με τα μπαχαρικά να αναδύονται σε κάθε μπουκιά. Η mint sauce συνόδευε σχεδόν την κάθε μας κίνηση, χαρίζοντάς μας μια νότα δροσιάς, τελικά, όμως, υπήρχε μια πιο δραστική λύση γι’ αυτό: το ινδικό παραδοσιακό ρόφημα lassi με βάση το γιαούρτι, το οποίο στην κλασική του μορφή περιέχει γιαούρτι και γάλα και οι Ινδοί το καταναλώνουν κατά τη διάρκεια του γεύματος για να «σβήνουν» την καυτερή γεύση και να δροσίζουν τον ουρανίσκο τους. Δεν είχαμε, λοιπόν, παρά να τους εμπιστευτούμε και να συνοδέψουμε το γεύμα μας με ένα πιο «παιχνιδιάρικο» lassi με μάνγκο (3,60 ευρώ), που θύμιζε καλοκαιρινό smoothie και –φυσικά- πολύ νερό.

Το κοτόπουλο είχε την τιμητική του στα επόμενα ορεκτικά, με τα τηγανητά φιλετάκια, Chicken Pakora, παναρισμένα με αλεύρι ινδικής φακής και μπαχαρικά (4,20 ευρώ) και το πολύ γευστικό Chicken Tikka (3,90 ευρώ), που ήταν φιλετάκια μαριναρισμένα σε γιαούρτι με μείγμα μπαχαρικών, σκόρδου και τζίντζερ, ψημένα στον ινδικό παραδοσιακό φούρνο tandoor. Κάτι η τέχνη του Ινδού σεφ Qaiser Sallem, που έφτασε στο Little India από τη γαστριμαργική λονδρέζικη σκηνή, κάτι ο παραδοσιακός φούρνος, το κοτόπουλο Tikka με την περίεργη πορτοκαλί χροιά, άφηνε μια τόσο ζουμερή και πλούσια γεύση στο στόμα, που τραβούσε το πιρούνι μας σαν… μαγνήτης.

Ήπιαμε μερικές γουλιές lassi ακόμα μέχρι να αποφασίσουμε για τα κυρίως, τα οποία έχουν τη λογική ότι διαλέγεις τι βάση θα έχει το πιάτο ανάμεσα σε κοτόπουλο, αρνί, μοσχάρι, γαρίδες και λαχανικά κι έπειτα επιλέγεις μια από τις… 15 σάλτσες για να τη συνοδεύσεις. Η δική μας επιλογή ήταν μοσχάρι Massala (10,20 ευρώ) και Κοτόπουλο Bhuna (9,50 ευρώ). Μην τα googlάρετε, θα σας εξηγήσουμε αμέσως: Το μοσχάρι Massala ήταν ένα έντονα κόκκινο πιάτο με πλούσια σάλτσα, η οποία είχε καλύψει τα κομμάτια μοσχαριού, συστήνοντας ένα θέαμα που δεν μπορεί παρά να σου τραβήξει το μάτι –και το πιρούνι. Η σάλτσα από κρέμα γάλακτος, χυμό ντομάτας και αμύγδαλα άφηνε μια υπέροχα γλυκιά γεύση και παρ’ όλο που το μοσχάρι δεν μας ενθουσίασε, τη σάλτσα θα μπορούσαμε να τη φάμε ακόμα και σκέτη.

Η αποκάλυψη, όμως, ήταν το Κοτόπουλο Bhuna, το οποίο κινήθηκε πιο κοντά στις καυτερές ινδικές γεύσεις, με πράσινο τσίλι, φρέσκο κρεμμύδι, φρέσκα μυρωδικά και πάλι με ζουμερή υφή στο στόμα, πικάντικο τόσο ώστε να μην ενοχλεί όσους δεν είναι συνηθισμένοι στα πολύ καυτερά και πλούσιο σε αρώματα και γεύση. Όλα αυτά τα συνοδέψαμε με ένα… βουνό από αρωματικό ρύζι ατμού, Pilau, με σαφράν και αρωματικά μπαχαρικά (3,50 ευρώ), αλλά και παραδοσιακή ινδική πίτα naan, ψημένη και πάλι σε tandoor, η οποία είναι ένα μαλακό ψωμάκι σε σχήμα πίτας και υπάρχει σε διάφορες γεύσεις. Ανάμεσα στη σκέτη, τη γλυκιά, την τσίλι, τη naan τυριού και τη naan κιμά, εμείς προτιμήσαμε τη… σκορδάτη έκδοση (1,80) και την αξιοποιήσαμε καταλλήλως για να μαζέψουμε ό,τι σάλτσα Massala περίσσεψε.

Μετά τα σκόρδα, τα κάρυ, τα κρεμμύδια και τα μπαχάρια, αφού αποφασίσαμε ότι στη συνέχεια της βραδιάς θα έπρεπε να μη μιλήσουμε σε άνθρωπο σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου, «κλείσαμε» το γεύμα γλυκά, με ένα τραγανό σαραγλί με πλούσια γέμιση ζουμερής σοκολάτας, διαπιστώνοντας ότι η ινδική κουζίνα στο τέλος σε δροσίζει, καθώς ανεβάζει την εσωτερική θερμοκρασία, αυξάνει τη ροή του αίματος, αρχίζεις να ιδρώνεις, αλλά μόλις ο ιδρώτας εξατμιστεί, δροσίζεσαι για περισσότερη ώρα.

Έπειτα από μια σύντομη κουβέντα με τον σεφ, ο οποίος μας μίλησε για το πόσο πλούσια είναι η ινδική κουζίνα, πόσο πολλά είναι τα μυρωδικά και τα μπαχάρια που χρησιμοποιεί, αλλά και πόσο προσέχει να είναι όλα φρεσκομαγειρεμένα και όχι ξαναζεσταμένα, πήραμε το ένα κιλό παραπάνω που σίγουρα είχαμε αποκτήσει μετά από τέτοιο γεύμα και κινηθήκαμε προς τα φώτα και τη φασαρία του κεντρικού δρόμου, λίγο παραπέρα.

Η περιπέτειά μας, όμως, με τις ινδικές γεύσεις, σίγουρα δεν τελείωσε εδώ. Υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας ότι θα επιστρέψουμε στον «τόπο του εγκλήματος» του Little India με πιο άγριες διαθέσεις για να δοκιμάσουμε πιάτα για πιο… δυνατούς παίκτες, όπως το Μοσχάρι Nihari με κόλιαντρο, τζίντζερ, μπαχαρικά και σκόρδο και το Vindallo, με ντομάτα, κόκκινο και πράσινο τσίλι και πατάτα. Κι αν αυτή τη φορά κινηθήκαμε συντηρητικά, την επόμενη δεν πρόκειται να μας τρομάξουν τα πιάτα που υπόσχονται να μας βάλουν φωτιά. (Μάλλον…)

Πληροφορίες: Little India, Π. Ιωακείμ & Κρήνης 2, Νέα Ερυθραία, 213 0328876, 2130328877, διαθέτει και delivery, ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 13.00-0.00, facebook page.

Τζούλια Τασώνη