Πώς μπορεί το μενού να επηρεάσει την παραγγελία μας;

estiatorio-paralia-thalassa
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Νομίζατε ότι η κάθε παραγγελία σας στα εστιατόρια βασίζεται καθαρά στα «θέλω» σας και δεν επηρεάζεται από τίποτα; Ήρθε η ώρα να μάθετε την αλήθεια.

Οι έρευνες έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι αυτό που παραγγέλνουμε στα εστιατόρια και το πόσο τρώμε, λίγο έχει να κάνει με τις λιγούρες μας και περισσότερο με το πώς μας παρουσιάζονται τα διάφορα πιάτα στον κατάλογο του κάθε εστιατορίου. Αν σκεφτείτε καλύτερα, σίγουρα θα θυμηθείτε τον εαυτό σας να παρασύρεται από διάφορα ορεκτικά και κυρίως πιάτα του καταλόγου παραγγέλνοντας τελικά περισσότερα από ό,τι χρειάζεται.

Σε δημοσιευμένη έρευνα μάλιστα του Πανεπιστημίου Cornell, ο καθηγητής Brian Wansink, PhD αποκαλύπτει πολλές εντυπωσιακές στρατηγικές εστιατορίων, τις οποίες ίσως να αντιληφθείτε την επόμενη φορά που φάτε έξω, εφόσον από δω και πέρα θα τις γνωρίζετε.

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά
Μπορεί η φράση «κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο» να μην σας προκαλεί ακριβώς…σιελόρροια, τι θα λέγατε, όμως, για λίγο «μαριναρισμένο κοτόπουλο σε μουστάρδα, μέλι και θυμάρι μεπιπεράτες baby πατάτες με αρώματα βοτάνων»; Τα δύο πιάτα μπορεί να είναι τα ίδια, η περιγραφή του δεύτερου όμως μας αφήνει μικρά περιθώρια αντίστασης. Σύμφωνα με έρευνες μάλιστα, όταν ένα πιάτο περιγράφεται με κάθε δυνατή λεπτομέρεια, οι πωλήσεις του αυξάνονται κατά 27%, πείθοντας τον πελάτη, όχι μόνο να το παραγγείλει, αλλά και να το απολαύσει περισσότερο.

Τα…καμουφλαρισμένα ευρώ
Τα μενού που έχουν στόχο να μας παρασύρουν, αποφεύγουν τα δεκαδικά ψηφία και το σύμβολο του ευρώ. Φαίνεται πως έχει μεγάλη διαφορά να δει κάποιος ένα πιάτο στη λίστα με την τιμή σε μορφή €14.00 δίπλα του, από το να δει ένα σκέτο 14 κι αυτό γιατί, όσο περισσότεροι οι αριθμοί και τα σύμβολα, τόσο πιο μεγάλο φαντάζει το ποσό, ενώ και η ίδια η λέξη «ευρώ» τραβάει την προσοχή στην τιμή. Ακόμη, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι στο πρώτο μέρος του μενού, αλλά και στην αρχή κάθε κατηγορίας βρίσκονται συνήθως τα πιο ακριβά πιάτα, γιατί εκεί πάει πρώτα το μάτι. Γενικά, τα πιάτα που βρίσκονται στον κορυφή και στο τέλος της κάθε στήλης έχουν συνήθως 25% περισσότερη ζήτηση, ενώ τα σημεία που δεν κοιτάζουμε συχνά σε έναν κατάλογο είναι στην αριστερή κάτω σελίδα.

Οι γραμματοσειρές που τραβούν την προσοχή
Τα έντονα γράμματα (bold) συνήθως τραβούν το μάτι και στα μενού φαίνεται πως κερδίζουν την προσοχή του 42% των πελατών. Οι εστιάτορες, γνωρίζοντας αυτή την τάση, αξιοποιούν τα bold σε πιάτα που θέλουν να προβάλουν περισσότερο κι απ’ ό,τι φαίνεται αρκετοί πελάτες πέφτουν στην «παγίδα». Κάτι άλλο που επίσης τραβά την προσοχή είναι το χρώμα και το μέγεθος της γραμματοσειράς.

Συμβουλές από το προσωπικό
Αν και συνήθως το πιάτο που προτείνει ο σεφ, ο σερβιτόρος ή το ίδιο το μενού (ως η σπεσιαλιτέ του εστιατορίου) είναι συνήθως εγγύηση, θα έχετε παρατηρήσει ότι οι επιλογές αυτές εντάσσονται συνήθως στα πιο ακριβά πιάτα του μενού. Με την τεχνική της πρότασης, το εστιατόριο καταφέρνει να προωθήσει τα καλύτερα και πιο ακριβά πιάτα του, αυξάνοντας τις πωλήσεις τους κατά 28% και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν οι πελάτες κατά 13%. Εσείς μένετε ικανοποιημένοι γευστικά, το πορτοφόλι σας όμως στενάζει.

Αποφεύγουν τη λέξη «υγιεινό»
Από τη μία η τάση των τελευταίων χρόνων που μας στρέφει προς την υγιεινή διατροφή, από την άλλη φαίνεται πως σε πολλά εστιατόρια, όταν αναφέρεται η λέξη «υγιεινό» σε ένα πιάτο, πέφτουν οι πωλήσεις του. Αν και αυτό σίγουρα εξαρτάται και από το είδος του εστιατορίου, φαίνεται πως πολλοί ταυτίζουν το «υγιεινό» με το «άνοστο» και προχωράνε στο επόμενο πιάτο του καταλόγου. Πολλά εστιατόρια προτιμούν το σύμβολο ενός πράσινου φύλλου δίπλα από μια σαλάτα ή ένα υγιεινό πιάτο για να προβάλλουν αυτή του την ιδιότητα.

Νοσταλγικές ονομασίες
Ονομασίες πιάτων όπως «τα παϊδάκια της μαμάς» χαρίζουν μια όμορφη και νοσταλγική αίσθηση στους πελάτες ενός εστιατορίου.

Αναφορά σε τοπικά προϊόντα
Το φαγητό και η γεωγραφία δείχνουν να ταιριάζουν πολύ καλά μαζί, το ίδιο και τα πιάτα με τον τόπο προέλευσης προϊόντων που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους. Ονομασίες όπως γραβιέρα Νάξου ή μεσσηνιακή τηγανιά δείχνουν να κερδίζουν τη μάχη με τα πιο «απρόσωπα» πιάτα.