Γεύμα σε κινηματογραφικά εστιατόρια

polidor-paris DuDune75
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Στις κινηματογραφικές ταινίες οι πρωταγωνιστές πάντα θα «τσιμπήσουν» κάτι, όπως και (σχεδόν) πάντα θα υπάρξει σκηνή εστιατορίου, όπου το στόρυ εκτυλίσσεται με τη συνοδεία υπέροχων πιάτων. Πάμε μια βόλτα σε μερικά από αυτά τα εστιατόρια που φιλοξένησαν διάσημες ταινίες;

Πολλές κινηματογραφικές ταινίες έχουν συνήθως το πλεονέκτημα του μεγάλου budget, κάτι που τους επιτρέπει να πραγματοποιούν γυρίσματα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ακόμη και οι πρωταγωνιστές των blockbuster, όμως, πρέπει να φάνε κάτι και πολλές φορές αυτό συμβαίνει σε πραγματικά εστιατόρια, όπου γευστικά πιάτα έρχονται το ένα μετά το άλλο κι εμείς παρακολουθούμε με το ένα χέρι στο τηλεκοντρόλ και το άλλο στο τηλέφωνο για delivery.

Ας γνωρίσουμε, όμως, λίγο καλύτερα μερικά από αυτά τα εστιατόρια, για να δούμε πού έφαγαν μερικοί από τους αγαπημένους μας πρωταγωνιστές σε κάποιες από τις επίσης αγαπημένες μας ταινίες.

Polidor Paris, Παρίσι – Μεσάνυχτα στο Παρίσι
Σε αυτό εδώ το συμπαθητικό, παριζιάνικο εστιατόριο είναι που ο Γκιλ (Όουεν Γουίλσον) προσπαθεί να πείσει τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ να ρίξει μια ματιά στο μυθιστόρημά του, στην ατμοσφαιρική ταινία του Γούντι Άλεν. Στην πραγματικότητα, το εστιατόριο αυτό είναι ανοιχτό από το 1845 και ο Χέμινγουεϊ υπήρξε πράγματι τακτικός πελάτης.

www.wikipedia.com / erika39
Katz’s Delicatessen, Νέα Υόρκη – Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι
Όσοι έχουν δει την ταινία, θυμούνται καλά τι έχει συμβεί σε αυτή τη σκηνή του εστιατορίου. Αφού η Σάλι (Μεγκ Ράιαν) και ο Χάρι (Μπίλι Κρίσταλ) κάθονται να φάνε, η Σάλι αποφασίσει να μάθει στον Χάρι 1-2 πραγματάκια για το πόσο εύκολα μπορεί να υποδυθεί μια γυναίκα οργασμό. Περίπου 20 χρόνια μετά, περνάει ακόμη κόσμος από το Katz’s Delicatessen της Νέας Υόρκης όπου γυρίστηκε η σκηνή, λέγοντας το περιβόητο "I'll have what she's having".

COPYRIGHT Lia Vittone / Lia Vittone
The Portrait Restaurant, Λονδίνο – Εξ Επαφής
Το εστιατόριο βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη κοντά στην πλατεία Τραφάλγκαρ και στους περισσότερους είναι αναγνωρίσιμο από την ταινία αγάπης και εξαπάτησης «Εξ επαφής» όπου πρωταγωνιστούν η Νάταλι Πόρτμαν, ο Κλάιβ Όουεν, η Τζούλια Ρόμπερτς και ο Τζουντ Λο. Σερβίρει κλασική βρετανική κουζίνα και η θέα του είναι εξαιρετική, με όλο το Λονδίνο στο πιάτο.

Café Lalo, Νέα Υόρκη – Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας
Σε άλλη μια κομεντί με πρωταγωνίστρια τη Μεγκ Ράιαν, στο «Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας», ο Τομ Χανκς και η Μεγκ Ράιαν συνθέτουν το τέλειο ζαυγάρι αγάπης/μίσους. Πριν τα βρουν και γίνουν ζευγάρι και πριν ο χαρακτήρας της Μεγκ Ράιαν ανακαλύψει ότι ο διαδικτυακός φίλος της είναι ο ανταγωνιστής της, συναντιούνται οι δυο τους σε ένα πανέμορφο, νεοϋορκέζικο καφέ, όπου ακόμη το επισκέπτεται πολύς κόσμος για καφέ και κέικ.

New York Grill Park Hyatt, Τόκιο – Χαμένοι στη μετάφραση
Η Σοφία Κόπολα σκηνοθετεί τον Μπιλ Μάρεϊ και τη Σκάρλετ Γιόχανσον, οι οποίοι υποδύονται δυο μοναχικούς ξένους στο Τόκιο. Όλα γίνονται στο New York Grill στο Park Hyatt, όπου ο Μπομ, ο χαρακτήρας του Μάρεϊ, συναντά τη Σάρλοτ (Γιόχανσον) για πρώτη φορά.

Criterion, Λονδίνο – Μπάτμαν: Ο Σκοτεινός Ιππότης
Ο πολυεκατομμυριούχος playboy και μυστικός ήρωας, Μπρους Γουέιν, ανταλλάζει την Γκόθαμ Σίτι με το Λονδίνο, όπου διακόπτει το γεύμα της Ρέιτσελ Ντοζ και του Χάρβεϊ Ντεντ στο εστιατόριο Criterion στο Piccadilly, ένα από τα πιο κομψά εστιατόρια του Λονδίνου.

Smith and Wollensky, Νέα Υόρκη – Ο Διάβολος φορούσε Prada
Αν θυμάστε τη σκηνή όπου η μαθητευομένη σε περιοδικό μόδας Άντι (Αν Χάθαγουεϊ) ψάχνει να βρει το ακυκλοφόρητο χειρόγραφο του νέου Χάρι Πότερ για τα παιδιά του δύστροπου αφεντικού της (Μέριλ Στριπ), τότε θα θυμάστε ότι περνάει και από το εστιατόριο Smith and Wollensky για να της πάρει τη μεσημεριανή της μπριζόλα, την οποία ούτε καν αγγίζει.

Bar de la Marine, Μασσαλία – Love Actually
Αφού ο χαρακτήρας του Κόλιν Φερθ έχει ψάξει όλο τον κόσμο για να βρει την εκ Πορτογαλίας αγαπημένη του Αουρέλια, αυτός και το μισό χωριό, περνώντας από πλακόστρωτα δρομάκια, καταλήγουν να την εντοπίζουν στο Bar de la Marine, το οποίο στην πραγματικότητα βρίσκεται στη Μασσαλία κι όχι στην Πορτογαλία.