Τι τρώνε στην Ευρώπη για να γλυκαθούν;

bafles-liegis
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Οι ομορφιές της Ευρώπης δεν περιορίζονται μόνο στα μνημεία και τα αξιοθέατά της, ούτε στα παραδοσιακά πιάτα της, αλλά επεκτείνονται και στις γλυκές νοστιμιές της.

Η Ευρώπη αποτελεί ονειρεμένο προορισμό για όσους έρχονται από τις υπόλοιπες ηπείρους, αλλά και για τους ίδιους τους Ευρωπαίους η εξερεύνησή της είναι μαγευτική. Κι αν ο Πύργος του Άιφελ, το Κολοσσαίο, το Μπιγκ Μπεν και η Πύλη του Βρανδεμβούργου είναι μέσα στη λίστα με τα must αξιοθέατα, τα kanelbullar, οι βάφλες Λιέγης, η βέλγικη σοκολάτα και πολλά άλλα, είναι στη λίστα με τα ευρωπαϊκά γλυκά που πρέπει οπωσδήποτε να περάσουν από το πιάτο σας –αν δεν το χουν κάνει ήδη.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε 8 από τα πιο διάσημα και γευστικά γλυκά, προτού πάρουμε τους δρόμους για τα στέκια της Αθήνας που μπορούν να μας γλυκάνουν.

Βάφλες Λιέγης
Νόστιμες, τραγανιστές και γλυκές, οι βάφλες Λιέγης αποτελούν από μόνες τους μια ειδική κατηγορία στη βάφλα. Φτιάχνονται με καραμελωμένο σιρόπι, βανίλια, αλεύρι, αβγά, μέλι, γάλα και νερό, τα οποία αναμειγνύονται όλα μαζί και ψήνονται μέχρι να δώσουν το υπέροχο αυτό χρυσαφένιο χρώμα. Στο τέλος, πριν το ψήσιμο προστίθεται και ζάχαρη περλέ και το αποτέλεσμα είναι λαχταριστό, τόσο σε όψη, όσο και σε γεύση.

www.wikipedia.com
Kanelbullar
Πρόκειται ουσιαστικά για ψωμάκια κανέλας, τα οποία είναι διάσημα στη Σουηδία, αλλά και σε café και εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη. Παρασκευάζονται από μαγιά, γάλα αμυγδάλου, βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι και κανέλα και ψήνονται μέχρι το χρώμα τους να πάρει μια καφέ-χρυσή απόχρωση.

www.wikipedia.com
Semla
Παραμένοντας στη Σουηδία, βρίσκουμε και τα semla, τα οποία είναι γλυκά, στρογγυλά ψωμάκια με κρεμώδη γέμιση που κατέχουν μια θέση ανάμεσα στα κορυφαία γλυκά της Ευρώπης. Οι περισσότεροι το απολαμβάνουν με λίγο καφέ ή τσάι και φτιάχνοναι με αβγά, γάλα, βούτυρο, αλεύρι, κρέμα, ζάχαρη, μαγειρική σόδα και λίγο κάρδαμο.

Βέλγικη σοκολάτα
Ιδιαιτέρως δημοφιλής απ’ άκρη σ’ άκρη της Ευρώπης -κι όχι μόνο- η βέλγικη σοκολάτα θεωρείται η πιο διάσημη του κόσμου. Οι ρίζες της φτάνουν πίσω στον 17ο αιώνα και είναι γνωστή για το παχύ σκούρο χρώμα και την υφή της. Έχει έντονη γεύση σοκολάτας που εξισορροπείται με διακριτικές πρόσθετες γεύσεις, όπως βανίλια, κανέλα, κρέμα γάλακτος κ.ά. και δεν νοείται άνθρωπος να ταξιδέψει στο Βέλγιο και να μη γυρίσει με όσες βέλγικες σοκολάτες χωράει η βαλίτσα του.

www.wikipedia.com
Sachertorte
Στην κατηγορία των κέικ, η βιεννέζικη sachertorte σίγουρα κερδίζει τις εντυπώσεις κάνοντας πολύ δύσκολο το να αντισταθεί κάποιος στον πειρασμό της. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα παλιό, καλό και λαχταριστό κέικ σοκολάτας, με τη διαφορά ότι ολοκληρώνεται με μια στρώση μαρμελάδα βερίκοκο στην κορυφή και επικάλυψη από παχιά και πλούσια μαύρη σοκολάτα. Η μαρμελάδα βερίκοκο μπορεί να αντικατασταθεί και από μαρμελάδα μύρτιλο, πορτοκάλι, μάνγκο, φράουλα, ανανά κ.ά, η γεύση της όμως παραμένει το ίδιο απολαυστική.

www.wikipedia.com
Τιραμισού
Δημοφιλές ιταλικό επιδόρπιο με έντονη γεύση από καφέ, τυρί κρέμα και μαύρο ρούμι. Οι παραλλαγές του σήμερα είναι πολλές, τα βασικά υλικά του όμως είναι σαβαγιάρ, αβγά, καφές, κακάο, ζάχαρη και κρέμα τυριού. Παρ’ όλ’ αυτά, μην παραξενευτείτε αν δοκιμάσετε τιραμισού με γεύση σοκολάτα, amaretto, λεμόνι, φράουλα, πορτοκάλι, μπανάνα, γιαούρτι, ανανά, καρύδα και μπίρα.

www.wikipedia.com
Churros
Ιδιαιτέρως αγαπητά στην Ισπανία, την Λατινική Αμερική αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, όπου σερβίρονται ζεστά για πρωινό ή σαν γλυκό σνακ, τα churros είναι συνήθως μακριά και λεπτά στικ που θυμίζουν τουλούμπα και καταναλώνονται με σάλτσα σοκολάτας. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα κι αν δεν είναι περιχυμένα με σοκολάτα, η κανέλα αποτελεί το next best thing.

www.wikipedia.com
Ιταλικό παγωτό
Το περίφημο gelato δεν είναι τίποτα άλλο από ιταλικό παγωτό σε διάφορες γεύσεις και χρώματα, με γλυκιά και διακριτική γεύση και πλούσια υφή. Θα το βρείτε σε κάθε γωνιά της Ρώμης και της Ιταλίας γενικότερα και είναι ο ιδανικός επίλογος μετά από μια γευστική, ιταλική γαστρονομική εμπειρία. Η διαφορά του από τα κλασικά παγωτά; Έχει λιγότερες θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη, περιέχει λιγότερο αέρα και η ζάχαρη που περιέχει εξισορροπείται με νερό, ενώ η υφή του είναι πάντα απαλή και απολαυστική.