Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να φάτε ένα χοτ ντογκ;

xot-ntogk
ΤΡΙΤΗ, 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Όσο κι αν σας αρέσει το…«βρόμικο» αυτό έδεσμα, το πιθανότερο είναι να το τρώτε λάθος. Ήρθε όμως η ώρα να μάθετε το σωστό τρόπο για να το απολαύσετε.

Νομίζατε ότι υπάρχει πρωτόκολλο μόνο για τα γαστρονομικά δείπνα και τα γκουρμέ πιάτα; Λάθος! Σύμφωνα με το National Hot Dog and Sausage Council, που αποτελεί μέρος του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Κρέατος (American Meat Institute), υπάρχει επίσημος οδηγός για το πώς πρέπει να καταναλώνετε ένα χοτ ντογκ, έτσι ώστε να το απολαμβάνετεμε τον καλύτερο τρόπο –και φυσικά δεν μιλάμε για τα χοτ ντογκ που περιέχουν μόνο λουκάνικο και κέτσαπ, αλλά για τα πιο «πλούσια» στο μάτι και τη γεύση. Ας δούμε τι κάναμε τόσο καιρό λάθος για να είμαστε έτοιμοι την επόμενη φορά που θα βρεθεί στα χέρια μας.

Πώς να το φτιάξετε
Δεν χρειάζονται εξεζητημένα γαρνιρίσματα, κρατήστε το πιάτο σας απλό. Χρησιμοποιήστε απλά ψωμάκια ή αυτά με σουσάμι και αποφύγετε τα πιο περίεργα, όπως τα ψωμάκια με λιαστή ντομάτα ή άλλα παρόμοια.

Κι αφού βρείτε τα ψωμάκια, πρέπει να ξέρετε ότι το ντρέσινγκ είναι πολύ μεγαλύτερη υπόθεση απ’ όσο νομίζατε. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει μια εντολή που πρέπει να ακολουθήσετε: τα υγρά αρτύματα (η μουστάρδα ή το τσίλι, για παράδειγμα) πάνε πρώτα κι έπειτα ακολουθούν τα πιο τραγανά υλικά, όπως τα κρεμμύδια, το ξινολάχανο κ.ο.κ. Σειρά έχει το τυρί. Τα μπαχαρικά, όπως το πιπέρι και το αλάτι, έρχονται τελευταία.

Το National Hot Dog and Sausage Council έχει επίσης έναν κανόνα και για την κέτσαπ: όλοι όσοι είναι άνω των 18 δεν πρέπει να βάζουν κέτσαπ στο χοτ ντογκ τους, παρ’ όλο που σπάνια θα δούμε χοτ ντογκ χωρίς την κόκκινη αυτή σάλτσα να πρωταγωνιστεί. Απ’ ό,τι φαίνεται, η κέτσαπ δεν έχει και πολλά να προσφέρει στη γεύση του και η απουσία της έχει αρχίσει ήδη να γίνεται αισθητή σε διάφορα στέκια για χοτ ντογκ της Νέας Υόρκης και του Σικάγο.

Πώς να το σερβίρετε
Σύμφωνα πάντα με το Συμβούλιο, προτιμήστε πρόχειρα, καθημερινά πιάτα ή ακόμη και πλαστικά και χρησιμοποιήστε πολύχρωμες οδοντογλυφίδες στα μικρά λουκανικάκια που προσφέρονται μόνα τους.

Πώς να το φάτε
Λόγω του ότι πρόκειται για ένα πολύ ανεπίσημο έδεσμα, δεν χρειάζεστε μαχαίρια και πιρούνια. Κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει αν χρησιμοποιείτε μόνο τα χέρια σας, ενώ σύμφωνα με τους…ειδικούς του Συμβουλίου, πρέπει να μην σας πάρει περισσότερες από 5 μπουκιές για να το τελειώσετε –αν και οι 7 μπορούν να είναι εξίσου αποδεκτές.

Βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε αποφάγια και δεν αφαιρείτε υλικά από τη γέμισή του και εξασφαλίστε ότι το ποτό με το οποίο το συνοδεύετε δεν επισκιάζει το φαγητό σας. Το κρασί, για παράδειγμα, δεν αποτελεί καλή επιλογή. Αντίθετα η μπίρα, η σόδα, η λεμονάδα, το παγωμένο τσάι ή ένα αναψυκτικό μπορούν άνετα να ταιριάξουν με το «βρόμικο» γεύμα σας.

Τι να κάνετε μετά
Αν έχετε πασαλειφτεί με μουστάρδα -ή με οτιδήποτε άλλο εκτός (φυσικά) της κέτσαπ- καθαριστείτε με χαρτοπετσέτα κι όχι υφασμάτινες πετσέτες, φροντίζοντας να καθαρίσετε και τα δάχτυλά σας.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε στο youtube πώς να φάτε το χοτ ντογκ σας σύμφωνα με το…πρωτόκολλο.