Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της μαροκινής κουζίνας

tagine
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Δοκιμάστε το αρωματικό και πικάντικο φαγητό της Βόρειας Αφρικής και συγκεκριμένα του Μαρόκου, μιας πολύ ζωντανής χώρας με δυνατές παραδόσεις και αντιθέσεις.

Για πολλούς, μια από τις καλύτερες του κόσμου, η μαροκινή κουζίνα περιέχει σε αφθονία μπαχαρικά και συνδυασμούς γεύσεων που προκαλούν τον ουρανίσκο. Με επιρροές από Ανδαλουσία, Αραβία και Γαλλία, η κουζίνα του Μαρόκου χαρακτηρίζεται από μοναδικές γεύσεις και συνδυασμούς, όπως σαρδέλες με κόλιαντρο, μαϊντανό, κύμινο και τσίλι ή πίτα με κρέας περιστεριού, κανέλα και.. ζάχαρη και άλλα. Αν βρεθείτε ποτέ στην πανέμορφη αφρικανική χώρα, μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε:

Tagine
Tagine ονομάζεται το πήλινο σκεύος με το κωνικό καπάκι που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και το οποίο έχει δώσει την ονομασία του σε πλήθος πιάτων, που περιέχουν ζωμούς με κρέας, πουλερικά ή ψάρι, όλα μαζί μαγειρεμένα με λαχανικά ή φρούτα. Tagine θα δείτε να υπάρχουν σε καθημερινά café, σε καλά εστιατόρια, αλλά και σε κάθε σπίτι και σερβίρονται πάντα με ψωμί.

B’ssara
Με πολύ μικρό κόστος ανά μπολ, η πλούσια αυτή σούπα με αποξηραμένα κουκιά σερβίρεται παραδοσιακά ως πρωινό, με λίγο ελαιόλαδο, κύμινο και φρέσκο ψωμί κατευθείαν από το φούρνο.

Fish Chermoula
Με τις μακρές ατλαντικές και μεσογειακές ακτές του, το Μαρόκο διαθέτει πλήθος πιάτων με πρωταγωνιστή το ψάρι. Ένα από αυτά είναι και το chermoula, το οποίο αποτελεί συνδυασμό βοτάνων και μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται ως μαρινάδα πριν το ψήσιμο του ψαριού στα κάρβουνα και ως σάλτσα.

Harira
Κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα Ramadan, η νηστεία «σπάει» με τη δύση του ήλιου καθημερινά, με ένα αχνιστό μπολ σούπας harira. Πλούσια σε ντομάτες, φακές, ρεβίθια και αρνί, η σούπα ολοκληρώνεται με λίγο χυμό λεμόνι και λίγο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και σερβίρεται με ένα γλυκό pretzel που ονομάζεται chebakkiya.

Kefta tagine
Μοσχαρίσιος ή αρνίσιος κιμάς με σκόρδο, φρέσκο κόλιανδρο και μαϊντανό, κανέλα και τριμμένο κόλιανδρο, είναι τα υλικά του kefta tagine, τα οποία όλα μαζί πλάθονται σε μπαλάκια και μαγειρεύονται σε σάλτσα ντομάτας και κρεμμυδιού. Πριν ετοιμαστεί το πιάτο, προστίθενται και αβγά μέσα στη σάλτσα.

Couscous
“Seksu” ή couscous είναι το γνωστό μας κους κους, χοντρόκοκκο σιμιγδάλι το οποίο βρέχεται με νερό, κυλιέται σε αλεύρι και αφήνεται να στεγνώσει στον ήλιο. Μαγειρεύεται στον ατμό με ζωμό κρέατος και λαχανικών και στο σερβίρισμα, το κρέας καλύπτεται από μια πυραμίδα κους κους, όπου τα λαχανικά πάνε στο πλάι και η σάλτσα σερβίρεται ξεχωριστά. Συχνά γαρνίρεται με γλυκιά σταφίδα ή με ένα μπολ βουτυρόγαλα.

Zaalouk
Τα μαροκινά γεύματα ξεκινούν με τουλάχιστον 7 σαλάτες με μαγειρεμένα λαχανικά, οι οποίες τρώγονται με ψωμί και μπορεί να περιέχουν πράσινες πιπεριές και ντομάτες, γλυκά καρότα, πουρέ από κολοκυθάκι και συνοδευτικές ελιές. Το zaalouk είναι ντιπ καπνιστής μελιτζάνας με σκόρδο, πάπρικα, κύμινο και λίγη σκόνη τσίλι.

Makouda
Το μαροκινό street food είναι θρυλικό και το καλύτερο μέρος να το δοκιμάσει κάποιος που θα βρεθεί στο Μαρόκο είναι στην πλατεία Djemaa el-Fna στο Marrakech. Εκεί, εκτός από κεμπάπ, καλαμάρι και σαρδέλες στο γκριλ, θα βρείτε και το πιο ασυνήθιστο, γλυκό μάγουλο προβάτου, σαλιγκάρια μαγειρεμένα σε πικάντικο ζωμό, σουβλάκια από συκώτι αρνιού μαζί με λίπος από έντερα και πολλά άλλα. Τα makouda είναι μικρά μπαλάκια τηγανητής πατάτας, τα οποία συνήθως τα βουτούν σε πικάντικη σάλτσα harissa.

www.wikipedia.com / Krista
B’stilla
Η B’stilla είναι μια πολύ ξεχωριστή πίτα που αποτελείται από στρώματα φύλλου με ένα μείγμα κρέατος περιστεριού, αμύγδαλα και αβγά, πασπαλισμένο με σαφράν, κανέλα και φρέσκο κόλιανδρο. Στο τέλος προστίθεται ζάχαρη άχνη και κανέλα, ενώ, επειδή το κρέας από πιτσούνι (νεογέννητο περιστέρι) είναι δύσκολο να βρεθεί, φτιάχνεται συχνά με κοτόπουλο, ψάρι ή εντόσθια. 

Μαροκινό τσάι με μέντα
Γνωστό και ως μαροκινό ουίσκι, το τσάι αυτό είναι ένα πολύ δημοφιλές ρόφημα στο Μαρόκο. Συνήθως φτιάχνεται με πράσινο, κινέζικο τσάι gunpowder, πολλή ζάχαρη και με την προσθήκη μερικών κλωναριών δυόσμου, ενώ σερβίρεται σε ποτήρι από ψηλά προκειμένου να δημιουργηθεί αφρός.