Οι 12 νοστιμότερες εθνικές κουζίνες... στο πιάτο σας

oi-12-nostimoteres-ethnikes-kouzines-sto-piato-sas

Γκούλας

ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Αν νομίζετε ότι μόνο η Ελλάδα φημίζεται για την πλούσια κουζίνα, τις νόστιμες συνταγές και τα πληθωρικά τραπέζια της, είστε γελασμένοι… Κάθε χώρα του κόσμου έχει τη δική της γευστική παράδοση και κουλτούρα, με τις δικές της μοναδικές πινελιές, που άλλοτε την κρατά αυθεντική κι άλλοτε την εμπλουτίζει με νέες μοντέρνες εκδοχές.

Όλοι μας κατά βάθος, λατρεύουμε τις πολύχρωμες φωτεινές ταμπέλες στην είσοδο των εστιατορίων της Πλάκας ή στις παραλίες των νησιών, που βροντοφωνάζουν την παραδοσιακή κουζίνα, τον μουσακά και το παστίτσιο τους.

Αυτό βέβαια, δεν είναι προνόμιο μόνο της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας. Κάθε χώρα έχει τη δική της γαστρονομική ιστορία, με μακρόχρονη παράδοση και θρύλους να την τυλίγουν και την παρουσιάζει, ίσως όχι με τόση πληθωρικότητα και υπερβολή όπως στην Ελλάδα, στους τουρίστες της.

Ποια είναι όμως, εκείνα τα πιάτα που έχουν συνδεθεί στο μυαλό των τουριστών με την κάθε χώρα ξεχωριστά και δεν θα χάναμε με τίποτα να τα δοκιμάσουμε στην αυθεντική τους εκδοχή;

Ελλάδα

Ξεκινώντας από την πατρίδα μας -χωρίς να χρειάζονται πολλές εξηγήσεις- το φόρτε της ελληνικής κουζίνας είναι φυσικά, οι φρέσκιες πρώτες ύλες, το αγνό ελαιόλαδο, τα ζαρζαβατικά και τα λαχανικά. Έτσι, οι no1 επιλογές των τουριστών είναι ο διάσημος και περιζήτητος μουσακάς, η φασολάδα (αν και εφόσον την βρουν) αλλά και η αυθεντική πληθωρική χωριάτικη σαλάτα. Τα θαλασσινά και τα ψάρια έχουν πιστούς υποστηρικτές επειδή είναι φρέσκα, ενώ το σουβλάκι βρίσκεται σε περίοπτη θέση και συχνά, νικά κατά κράτος.

Ιταλία

Η γειτονική μας Ιταλία έχει δανείσει σε πολλές χώρες τις συνταγές που εκείνη πρώτη έφερε στο φως και έκανε πολλούς πολίτες άλλων χωρών να τις λατρέψουν και να τις εισάγουν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο. Η μακαρονάδα carbonara είναι μια εξαιρετική ιταλική συνταγή, πολύ αγαπημένη σε όλους, μικρούς και μεγάλους, σε όλο τον κόσμο. Η παραδοσιακή της εκδοχή δεν έχει κρέμα γάλακτος αλλά αυγό για να δέσει η σάλτσα και αξίζει να τη δοκιμάσετε. Η pizza είναι η δεύτερη σπεσιαλιτέ της χώρας με παγκόσμια φήμη, μετά τα κάθε είδους ζυμαρικά που μπορείτε να βρείτε στη χώρα. Τα πρωτεία κρατά φυσικά, η pizza margherita. Τα gniocchi πατάτας είναι ένα εξίσου νόστιμο φαγητό που σερβίρεται συνήθως με κόκκινη σάλτσα.

Ισπανία

Εκτός από τα tapas, που υποδηλώνουν τη μικρή μερίδα φαγητού και είναι γνωστά στην Ισπανία επειδή συνοδεύουν ιδανικά το κρασί ή προτιμώνται για ένα ελαφρύ βραδινό φαγητό, η paellia έχει την πρωτοκαθεδρία. Μοιάζει με το ριζότο αλλά είναι πιο στεγνή και με περισσότερα συστατικά. Γίνεται με κρέας, κοτόπουλο, λαχανικά ή θαλασσινά κι άλλοτε με όλα αυτά μαζί (πολύ πιο σπάνια βέβαια στα σπίτια, αφού αυτό αποτελεί μάλλον τουριστική «παραλλαγή» του πιάτου). Η ισπανική tortilla επίσης, είναι μια πολύ νόστιμη ομελέτα με κρεμμύδι, πατάτες και αυγά, στην οποία μπορεί να προσθέσει κανείς ό,τι τραβάει η όρεξή του, από μανιτάρια και πιπεριά μέχρι chorizo (είδος λουκάνικου) και jamon (ισπανικό λουκάνικο). Επίσης γνωστά, είναι το Cochinillo Asado (ψητό γουρουνάκι), βραστό χταπόδι με πάπρικα, γαρίδες στο τηγάνι με σκόρδο (Gambas Ajillo), μικρά καναπεδάκια με jamon και φυσικά, η κρύα σούπα ντομάτας γκασπάτσο.

Γαλλία

Λίγο παραδίπλα, βρίσκεται μια μεγάλη χώρα με μακρόχρονη και ιδιαίτερα αξιόλογη γαστρονομική κουλτούρα που έχει επηρεάσει την κουζίνα πολλών χωρών σε όλο τον κόσμο, μέσω των αποικιών της, αλλά και της ποιότητά της. Η Γαλλία εκτός από τα γνωστά φιλέτα με το μπέρδεμα στον χρόνο ψησίματός τους, διαθέτει πολλά «διαμάντια» στην εθνική της κουζίνα. Ένα από αυτά είναι ο κρασάτος κόκορας ή αλλιώς Coq au vin, η ντελικάτη κρεμμυδόσουπα (soupe a l’oignion) που σερβίρεται συνήθως με φέτες ψημένης μπαγκέτας και μερικές φορές με ψημένο μπέικον και το γνωστό επίσης, boeuf bourguignon -κάτι σαν το δικό μας κοκκινιστό αλλά αρκετά πιο βαρύ- με κρασί Βουργουνδίας, μανιτάρια και καρότα. Νόστιμο και διάσημο επίσης, πιάτο της Γαλλίας είναι το κασουλέ (cassoulet). Μοιάζει πολύ με την ελληνική φασολάδα, αλλά έχει περισσότερα συστατικά και η γεύση του είναι πιο ιδιαίτερη. Και φυσικά, η λίστα των γαλλικών σπεσιαλιτέ δεν έχει τελειωμό…

Γερμανία

H Γερμανία μπορεί να προκαλεί σήμερα ποικίλα συναισθήματα, κυρίως στους Έλληνες, λόγω των οικονομικών εξελίξεων, η κουζίνα της όμως, είναι ομολογουμένως από τις καλύτερες της Ευρώπης. Με αρκετά λιπαρά στα πιάτα της, πολύ κρέας, λουκάνικα και μπίρα, συνθέτει ένα εξαιρετικό μενού για να καλύψει τις θερμίδες που χρειάζεται κανείς για να ζήσει σε ένα ιδιαίτερα κρύο περιβάλλον. Ξεκινώντας, το Bratwurst με sauerkraut (ψητό λουκάνικο με ξινολάχανο) αποτελεί ένα από τα πλέον συνηθισμένα γερμανικά πιάτα. Πολλές φορές, αντί για λουκάνικα, οι Γερμανοί προτιμούν το κότσι, σε όλες του τις μορφές: βραστό, ψητό ή καπνιστό. Η πατάτα έχει ιδιαίτερη θέση στο μενού της χώρας. Οι Bratkartoffeln είναι πατάτες κυδωνάτες τηγανητές, με κρεμμύδι, ενώ η kartoffelsalat είναι η γνωστή πατατοσαλάτα που συνοδεύει άριστα τα λουκάνικα και συνήθως έχει μαγιονέζα. Για τα λουκάνικα δεν κάνουμε ειδική μνεία καθώς μπορείτε να τα βρείτε παντού και σε όλες τις παραλλαγές. Όσο για τις μπίρες, αυτές συνοδεύουν όλα σχεδόν τα γεύματα (εκτός του πρωινού) και ταιριάζουν με όλες τις γεύσεις των πιάτων τους, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος του γερμανικού γεύματος.

Αυστρία

Το βιεννέζικο σνίτσελ είναι ίσως, το πιο γνωστό αυστριακό πιάτο παγκοσμίως. Μια χοντρή και μεγάλη φέτα λεπτού και χτυπημένου μοσχαριού, περνιέται σε αυγό και γαλέτα και τηγανίζεται, χωρίς να αφήνει ίχνη λαδιού στο πιάτο. Συνοδεύεται συνήθως με πατάτες τηγανητές, αν και αυτές δεν αποτελούν αυστριακή σπεσιαλιτέ ή πουρέ. Το γκούλας (goulash) επίσης, είναι από τα γνωστότερα πιάτα της χώρας, αν και προέρχεται για την ακρίβεια από την Ουγγαρία. Παρ’ όλα αυτά τιμάται ως εθνικό πιάτο στην Τσεχία, την Αυστρία και τη Σλοβακία. Πρόκειται για μια κόκκινη σούπα με κομματάκια μοσχαριού, πατάτες και λαχανικά. Παραδοσιακά σερβίρεται σε αυτοσχέδιο πιάτο από σκαμμένη στρογγυλή ψωμένια φρατζόλα, με knödel (μια περίεργη αυστρουγγρικογερμανική σπεσιαλιτέ από βρασμένη πατάτα ή ψωμί που θυμίζει κεφτέ). Τα knödel ρίχνονται μέσα στη σούπα και τραβούν το ζουμί της. Το tafelspitz αν και όχι τόσο γνωστό, είναι μια λεπτοκομμένη φέτα βραστού μοσχαριού που σερβίρεται με βολβούς ή λαχανικά, βραστές πατάτες, λίγη σάλτσα horseradish και πολτό μήλου και οι Αυστριακοί το αγαπούν πολύ.

Αγγλία

Η Αγγλία από την πλευρά της, εκτός από τα διάσημα fish ‘n’chips, λατρεύει τα λουκάνικα, τα αυγά και τα φασόλια για το πρωινό, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα των Άγγλων. Φυσικά, δεν γυρνούν την πλάτη τους ποτέ σε ένα καλοψημένο ζουμερό κότσι αλλά και γενικότερα στο ψητό κρέας. Διάσημο είναι το Sunday roast, το βασικό πιάτο που έτρωγαν κατά παράδοση οι Άγγλοι στα κυριακάτικα τραπέζια τους. Πρόκειται για μοσχαρίσιο μπούτι, ψημένο στο φούρνο και λεπτοκομμένο, με πατάτες φούρνου ή πουρέ και σάλτσα gravy (μια καφετιά σάλτσα από το ζωμό του κρέατος). Όσο για τα γλυκά τους, εκτός από την γνωστή πουτίγκα που τιμούν ιδιαίτερα, παρασκευάζουν πολλά γλυκά με φύλλο και κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Κίνα

Γνωστές σπεσιαλιτέ από τα κινέζικα εστιατόρια της Ελλάδας είναι το γλυκόξινο χοιρινό, το τηγανητό ρύζι, τα spring rolls και η πάπια Πεκίνου. Είναι όμως, μόνο αυτά τα καθημερινά πιάτα των Κινέζων; Τα noodles προτιμώνται πολύ από τους ντόπιους, κυρίως ως street food. Άλλοτε με λαχανικά, άλλοτε με κοτόπουλο, άλλοτε με κρέας κι άλλοτε σκέτα, αποτελούν βασική πηγή καθημερινής ενέργειας μαζί με το ρύζι, βραστό ή τηγανητό με αυγό και λαχανικά. Τα dumplings, ως είδος μαγειρέματος που υποδηλώνει το γεμιστό ορεκτικό με ζύμη, είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα των Κινέζων, ίσως περισσότερο ακόμα και… από τα spring rolls. Γίνονται με γέμιση από λαχανικά, κρέας ή ακόμα και γλυκά.

Ινδία

Η ινδική κουζίνα φημίζεται για τα αμέτρητα μπαχαρικά της και τα πικάντικα πιάτα της. Το roti είναι το διάσημο ψωμί τους το οποίο λέγεται ότι παραδοσιακά ψήνεται στα εσωτερικά τοιχώματα ενός μαντεμένιου τσουκαλιού. Το chicken tike massala είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ινδικά πιάτα, που γίνεται με ψημένο κοτόπουλο, σε πορτοκαλί κρεμώδη σάλτσα από κάρυ, ντομάτα και μπαχαρικά. Το chicken korma επίσης, είναι πολύ γνωστό και φτιάχνεται με κοτόπουλο, κάρι, γάλα καρύδας και γιαούρτι, ενώ το tandoori chicken φτιάχνεται με κοτόπουλο, σκόρδο, γιαούρτι, κύμινο, κόλιναδρο, τσίλι και κανέλα. Το basmati είναι το δημοφιλές ρύζι με το οποίο συνοδεύον όλα σχεδόν τα πιάτα τους, «σβήνοντας» την πικάντικη γεύση.

Αμερική

Η αμερικανική κουζίνα έχει συνδέσει άρρηκτα και όχι άδικα, το όνομά της με το κρέας, το bbq και τα burger. Οι Αμερικανοί συνηθίζουν στην πραγματικότητα να επιδίδονται χειμώνα-καλοκαίρι στο… άθλημα του ψησίματος με φίλους πίνοντας λεμονάδα και αυτό δεν αποτελεί μόνο σκηνή από ταινία του Hollywood. Έτσι, από τα διάσημα αμερικανικά πιάτα είναι τα κάθε λογής burger με το αφράτο ψωμάκι, την κέτσαπ και τα κρεμμύδια, το t-bone steak στο bbq συνοδευόμενο από bbq sauce, τα λουκάνικα στα κάρβουνα, αλλά και οι φτερούγες buffalo wings. Η pizza επίσης, αν και ιταλικής προέλευσης, έχει συνδεθεί και «εξαμερικανοποιηθεί», ενώ από τα γλυκά φημισμένο είναι το Νew York cheesecake, το carrot cake, τα cup cakes, οι μηλόπιτες, οι lemon pies, τα donuts, το brownie και όλα τα κεϊκ-οειδή, καθώς και τα pancakes με maple syrup (τα τελευταία κυρίως για πρωινό).

Κούβα

Εκτός από τα διάσημα mojito, το καλύτερο μαύρο ρούμι και τα μεγάλα πούρα, οι Κουβανοί έχουν και αρκετά νόστιμα πιάτα να επιδείξουν, σαφώς επηρεασμένα από την λατινοαμερικανική κουζίνα. Τα μαύρα φασόλια (Frijoles Negros) υπάρχουν σε πολλά παραδοσιακά πιάτα, με πιο γνωστό το ρύζι με φασόλια πουρέ τα οποία ανακατεύονται κι αν και δεν προσελκύουν ιδιαίτερα εμφανισιακά, είναι πεντανόστιμα. Το ίδιο και το cuban style χοιρινό με σάλτσα papaya-mango, που είναι εξωτικό και νόστιμο.

Ιαπωνία

Ε λοιπόν όχι, η ιαπωνική κουζίνα δεν είναι μόνο το ωμό ψάρι. Μεγάλο λάθος και μεγάλη παρεξήγηση. Σίγουρα το sushi και το sashimi είναι από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε σε ένα παραδοσιακό γιαπωνέζικο εστιατόριο, όμως δεν είναι μόνο αυτά. Το βραστό κολλώδες ρύζι συνοδεύει αρκετά πιάτα, όπως το Kare Raisu (ρύζι με σάλτσα κάρυ). Αν και δεν είναι παραδοσιακό ιαπωνικό προϊόν, το κάρυ χρησιμοποιείται για περισσότερο από έναν αιώνα στην Ιαπωνία. Επίσης, τα soba και udon noodles συναντώνται συχνά στην ιαπωνική κουζίνα και φτιάχνουν εξαιρετικές σούπες με μπόλικη δόση ginger, μπόλικο φρέσκο κρεμμύδι και θαλασσινά (βραστά ή τηγανητά κι όχι ωμά).

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]