Πώς είναι τα έξι πιο παλιά εστιατόρια του κόσμου;

stiftskeller
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Σε κάποια εστιατόρια, πριν από κάμποσα χρόνια, έχουν περάσει για φαγητό ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και ο Μπετόβεν.

Πώς θα ήταν άραγε να γευματίζαμε σε ένα εστιατόριο εκατοντάδων χρόνων απ’ όπου έχουν περάσει σημαντικές προσωπικότητες των προηγούμενων αιώνων; Ας πάρουμε μια γεύση.

St. Peter Stiftskeller, Σάλτσμπουργκ, Αυστρία
Με περισσότερα από… 1200 χρόνια συνεχούς φιλοξενίας, το εστιατόριο St. Peter Stiftskeller στο Σάλτσμπουργκ λειτουργεί ακατάπαυστα από το 803. Αυτό σημαίνει ότι έχει σερβίρει πελάτες από τον Μότσαρτ μέχρι τον Κολόμβο και σίγουρα δημιουργεί μια ανατριχίλα σε όσους το επισκέπτονται. Παρ’ όλ’ αυτά, η κουζίνα του δεν έχει μείνει πίσω, αφού ο σεφ Andreas Krebs προσφέρει μια μίξη εκλεπτυσμένων αυστριακών κλασικών πιάτων με νεότερων ευρωπαϊκών, χρησιμοποιώντας ντόπια υλικά.

Zum Franziskaner fb page
Zum Franziskaner, Στοκχόλμη, Σουηδία
Παρ’ όλο που το σημερινό κτίριο είναι του 20ου αιώνα, το φαγητό και το ρούμι παραμένει σχεδόν το ίδιο με τότε που το ίδρυσαν οι γερμανοί καλόγεροι το 1421 και συνδυάζει τη σκανδιναβική τοποθεσία με τη γερμανική νοοτροπία. Λουκάνικα, ψητό χοιρινό από τη Βαυαρία, ελάφι και πλήθος γερμανικές βαρελίσιες μπίρες είναι μερικές μόνο από τις νοστιμιές του μενού.

La tour d' argent fb page
La tour d’argent, Παρίσι, Γαλλία
Το εστιατόριο αυτό ενθουσιάζει τους Παριζιάνους με παραδοσιακό γαλλικό φαγητό από τα 1500, αλλά το σημερινό του πιάτο-κατατεθέν (πάπια σερβιρισμένη με το αίμα και το μεδούλι της, μετά από διαδικασία πίεσης) δεν υπήρχε μέχρι το 1919. Δεν βρίσκεται εύκολα πελάτης που να μην παραγγείλει αυτό το πιάτο, ενώ στο εστιατόριο υπάρχει και κελάρι που έχει διασωθεί από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Die Letzten Instanz fb page
Die Lietzten Instanz, Βερολίνο, Γερμανία
Όταν ένα εστιατόριο υπάρχει από το 1621, τότε το πιθανότερο είναι να έχουν περάσει σημαντικές προσωπικότητες από αυτό. Στη λίστα του συγκεκριμένου βρίσκουμε τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, τον Μπετόβεν, αλλά και την πιο… σύγχρονη Άνγκελα Μέρκελ. 

Sobrino de Botin fb page / unknown
Sobrino de Botin, Μαδρίτη, Ισπανία
Αναφέρεται συχνά στο βιβλίο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ «Ο ήλιος ανατέλλει ξανά» και αποτελεί το πιο παλιό εστιατόριο της Μαδρίτης, το οποίο άνοιξε το 1725. Εκτός, όμως, από τον Χέμινγουεϊ, στη διάδοση του ονόματός του έχει βοηθήσει πολύ και το θρυλικό χοιρινό, όπως και το ψητό αρνάκι που ψήνονται σε ξυλόφουρνο.

Griswold Inn fb page
Griswold Inn, Έσεξ, Κονέκτικατ, ΗΠΑ
Από το 1776 η ταβέρνα αυτή έχει καλωσορίσει πλήθη επισκεπτών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο Τζορτζ Ουάσινγκτον, αλλά και ο Άλμπερτ Αινστάιν. Στον αποικιακού στυλ χώρο του περιποιείται ακόμη τους περαστικούς με γεύμα, αλλά και διανυκτέρευση σε μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, όπου τα λουκάνικα, τα παϊδάκια και η πουτίγκα με καλαμπόκι πρωταγωνιστούν.