Ό,τι δεν ξέρατε για το αγαπημένο σας gin

gin-lime-tzin
ΤΡΙΤΗ, 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Τα τελευταία χρόνια γεμίζει όλο και περισσότερο τα ποτήρια όσων βγαίνουν για ένα ποτό, είναι δροσερό και αποτελεί συστατικό πολλών αγαπημένων κοκτέιλ. Κι αν μέχρι τώρα ξέρατε μόνο να το… παραγγέλνετε, έφτασε η στιγμή να το γνωρίσετε λίγο καλύτερα.

Οι Ολλανδοί το έφτιαξαν πρώτοι
Μπορεί να αποτελεί το εθνικό ποτό της Αγγλίας, αλλά η καταγωγή του είναι από την Ολλανδία. Οι Άγγλοι ανακάλυψαν το είδος genever κατά τη διάρκεια του Ολλανδικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας τον 17ο αιώνα και το έφεραν στη χώρα τους. Το London Dry Gin, το οποίο μας είναι και το πιο οικείο σήμερα, θα γεννιόταν 150 χρόνια μετά.

Τα gin&tonic ξεκίνησαν στην Ινδία
Κατά τον 19ο αιώνα, οι Βρετανοί άρχισαν να μετακινούνται προς της Ινδία μετά την ινδική εξέγερση του 1857. Τότε ήταν που η δημοτικότητα των gin&tonic αυξήθηκε, όχι, όμως, για τους λόγους που νομίζετε. Στην προσπάθεια να αποφευχθεί η ελονοσία, η ζήτηση του «ινδικού τόνικ» μεγάλωσε και στη συνέχεια προστέθηκε και το gin για να απαλύνει την πικρή γεύση.

Ο Franciscus Sylvius είναι πιθανότατα ο… «νονός» του gin
Ο Ολλανδός γιατρός, Franciscus Sylvius, δημιούργησε το genever κατά τον 16ο αιώνα. Η πρώτη του σύνθεση λέγεται πως βοηθούσε στη βελτίωση της κυκλοφορίας κι έκανε καλό σε διάφορες ασθένειες. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, δινόταν στους στρατιώτες με τον τίτλο «ολλανδικό κουράγιο», προκειμένου να αντέξουν τις αντίξοες συνθήκες των εκστρατειών και να ζεσταθούν.

Το gimlet γεννήθηκε για να εμποδίσει το σκορβούτο
Το gimlet είναι το γνωστό σε όλους μας κοκτέιλ, το οποίο φτιάχνεται με gin και χυμό λάιμ. Στο παρελθόν, όταν ταξίδευαν με τα καράβια, η απειλή του θανάτου από αρρώστιες ήταν πολύ έντονη. Τότε ήταν που το Βασιλικό Ναυτικό ανέμειξε gin με χυμό λάιμ για να εμποδίσει την εμφάνιση σκορβούτου (ανεπάρκεια βιταμίνης C). Αν, λοιπόν, το gimlet είναι το ποτό σας, μπορείτε να ευχαριστήσετε το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.    

Το περισσότερο gin πίνουν στις… Φιλιππίνες
Νομίζατε ότι οι Βρετανοί θα είχαν τα πρωτεία; Λάθος! Καταλαμβάνοντας περίπου το 43% της παγκόσμιας αγοράς, οι Φιλιππίνες είναι αυτές που σημειώνουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Έχουν ακόμη και ξεχωριστή λέξη για την κατανάλωση gin: “Ginuman”.

Μάθετε το Gin Twist
Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να κάνετε επίδειξη γνώσεων, μιλήστε για το Gin Twist. Το 1923 ήταν πολύ δημοφιλές κοκτέιλ, αναφερόταν σε διάφορα μυθιστορήματα και περιοδικά και αποτελείται από gin, χυμό λεμόνι, απλό σιρόπι και ζεστό νερό. Αποτελεί, μάλιστα, ένα από τα αγαπημένα κοκτέιλ της Beyoncé.

Το gin είναι για κοκτέιλ
Μπορεί να πίνετε τεκίλα σκέτη σε σφηνάκι με ευχαρίστηση και η σκέτη παγωμένη βότκα να ικανοποιεί τη γεύση σας, το gin, όμως, είναι φτιαγμένο για να αναμειγνύεται με άλλα ποτά, αλλά και βότανα και μπαχαρικά, το οποία του χαρίζουν ζωντάνια και πολυπλοκότητα.

Το gin χρησιμοποιείται στα περισσότερα κοκτέιλ
Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ποτό, το gin συναντάται στα περισσότερα κοκτέιλ. Negroni, Ramos Gin Fizz, Martinez, Gin Rickey, Red Snapper, Tom Collins, White Lady, Hanky Panky, Clover Club, Alexander, French 75, Gimlet, Vesper, Singapore Sling, Silver Bronx, Pegu Club, Bee’s Knees και Southside είναι μόνο μερικά από αυτά!

Gin και μουσική πάνε μαζί
Αν είστε λάτρεις του gin, αναζητήστε τη νέα συλλεκτική φιάλη του Beefeater, του πλέον βραβευμένου Dry Gin που εξακολουθεί να παράγεται στο Λονδίνο. Η συλλεκτική φιάλη Beefeater London Sounds αποτυπώνει το πνεύμα της λονδρέζικης μουσικής σκηνής στο πέρασμα των εποχών συνδυάζοντας δύο από τα σύμβολα της βρετανικής πρωτεύουσας: τη μουσική και το London Dry Gin, ενώ ο σχεδιασμός της, όπου ξεχωρίζει η διαχρονική εικόνα ενός δίσκου βινυλίου, αναδεικνύει τη μοναδική σχέση του Beefeater με την πλούσια μουσική κληρονομιά της πατρίδας του. Ακόμη, σε συνεργασία με την δημοφιλή μουσική πλατφόρμα Spotify το Beefeater δημιούργησε την ψηφιακή εφαρμογή “Beefeater London Sounds” -ένα μουσικό χάρτη του Λονδίνου που μεταφέρει τον «ηλεκτρισμό» της 100χρονης μουσικής ιστορίας της Βρετανικής πρωτεύουσας με ένα μοναδικό διαδραστικό τρόπο! Στο http://beefeatergin.com/londonsounds/ οι fans της μουσικής, και όχι μόνο, μπορούν να εξερευνήσουν την πλούσια μουσική σκηνή του Λονδίνου ανακαλύπτοντας μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά και θρυλικά τραγούδια και γνωρίζοντας τα ιδιαίτερα μέρη και τους χώρους στην πόλη που σημάδεψαν τη μουσική ιστορία της. Περισσότερες μουσικές εκπλήξεις και συλλεκτικά δώρα σας περιμένουν από 5/10 στη σελίδα του Beefeater στο Facebook www.facebook.com/BeefeaterGinGreece. (Η συλλεκτική φιάλη Beefeater London Sounds διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό αποκλειστικά στα ΑΒ Βασιλόπουλος).

Μάθετε περισσότερα για το gin, τα είδη του και κοκτέιλ που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας εδώ.