Penny Lane: το χαλανδριώτικο στέκι που ξέρει από comfort food

penny-lane
ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσετε τη φθινοπωρινή μελαγχολία είναι λίγο comfort food. Κι εμείς ανακαλύψαμε πού θα φάτε το καλύτερο.

Στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, κοντά στη γειτονιά που μεγάλωσε ο Τζον Λένον υπήρχε ένας δρόμος ονόματι Penny Lane. Στη διασταύρωση συναντούσε ο Μακ Κάρτνεϊ τον Λένον για να πάρουν το λεωφορείο και να κατέβουν στο κέντρο της πόλης, πριν ακόμη γίνουν τα μεγαλύτερα αστέρια της δεκαετίας του ’60 και αφήσουν στην ιστορία το διάσημο τραγούδι “Penny Lane” το 1968. Από το τραγούδι αυτό εμπνεύστηκαν την ονομασία του εστιατορίου και οι τέσσερις φίλοι που άνοιξαν το νέο αυτό στέκι στον αριθμό 10 της Θουκυδίδου στο Χαλάνδρι τον Απρίλιο, όταν αποφάσισαν ότι θέλουν να μυήσουν τον κόσμο σε αυτό που λέμε new american comfort food. Κι αν μόλις μαζέψατε τα μαχαιροπίρουνα νομίζοντας ότι εκεί σας περιμένουν μόνο burger, θα σας συμβουλεύαμε να τα ξαναβγάλετε και να τα ακονίσετε. Θα σας χρειαστούν.

Καταρχάς να εξηγήσουμε ότι ο όρος comfort food περιγράφει το φαγητό που συνήθως είναι κάτι παραδοσιακό και δημιουργεί ένα ευχάριστο, νοσταλγικό συναίσθημα όταν το καταναλώνουμε, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο υδατανθράκων και σχετικά απλή προετοιμασία. Και ναι, το burger θα μπορούσε να είναι ένα comfort food, αλλά δεν είναι το μόνο.

Αν λοιπόν θελήσετε να το «ρίξετε έξω», να φάτε, να χαλαρώσετε και να αφήσετε το φαγητό όχι μόνο να γεμίσει το στομάχι σας, αλλά να σας κάνει να νιώσετε ωραία, προσπεράστε τα bar της Θουκυδίδου, σταθείτε έξω από το 9Βήτα (το οποίο ανήκει στους ίδιους) και κοιτάξτε απέναντί του. Εκεί σας περιμένει η αυλή του Penny Lane, που το καλοκαίρι ανοίγει και κλείνει όταν το αποφασίσει και ο καιρός, φτιάχνοντας ένα παραμυθένιο περιβάλλον.

Με αέρα εξωτερικού, που θυμίζει κάτι από Λονδίνο και διακόσμηση με τούβλα, το Penny Lane συνδυάζει έναν πιο αστικό χαρακτήρα στην κουζίνα, με τους σωλήνες και τα βιομηχανικά φώτα, αλλά και μια πιο ρομαντική πλευρά στην αυλή για φαγητό, με ανθισμένα γλαστράκια, ατμοσφαιρικό φωτισμό με κρεμαστά πολύχρωμα φωτάκια, πάτωμα σκακιέρα σε άσπρο-ροζ τόνους και χαλαρή μουσική –ό,τι πρέπει για πρώτο ραντεβού και ρομάντζο.

Penny Lane fb page

Στο μενού του -το οποίο ετοιμάζεται να αλλάξει μαζί με την εποχή- βρήκαμε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα, αρκετά για να μας βάλουν σε διλήμματα. Χαλαρώνοντας με μια σπιτική, ξεχωριστή σαγκρία (5 ευρώ) σε γενναιόδωρο ποτήρι, με αρώματα από κανέλα, λεμόνι, χυμό πορτοκάλι και αγαύη, ξεκινήσαμε με μια σαλάτα εποχής (8 ευρώ), στην οποία μπερδεύτηκαν αχλάδια, κομματάκια ντομάτας, ρόκα, κομμάτια αμυγδάλου, ανθότυρο και βινεγκρέτ σε ένα πολύ δροσερό αποτέλεσμα. Να σημειώσουμε ότι όσοι δεν είστε και πολύ φίλοι της σαλάτας γενικά, υπάρχει και το μικρό μέγεθος σε πιο χαμηλή τιμή, ανάλογα με τη σαλάτα, έτσι ώστε να δώσετε υγιεινή χροιά στο γεύμα σας, πιο οικονομικά.

Κάπου ανάμεσα στα κομμάτια αμυγδάλου, που έδιναν πολύ ξεχωριστή υφή στη σαλάτα και τη ρόκα, έφτασε και το πρώτο comfort food της βραδιάς, η κλασική κι αγαπημένη αμερικάνικη νοστιμιά mac’n’cheese, όπου το κοφτό μακαρονάκι έκανε πάρτι με τη μπεσαμέλ cheddar και παρμεζάνας, μαγειρεμένο στον ξυλόφουρνο και αχνιστό. Βάλαμε μια αναγνωριστική κουταλιά στο πιάτο μας κι όταν γευτήκαμε τη νοστιμιά των τυριών, το πήλινο άρχισε να αδειάζει με ανησυχητικά γρήγορους ρυθμούς. Κι εκεί που η κρίση και τα οικονομικά προβλήματα μονοπωλούσαν την κουβέντα μας, το penny’s mac’n’cheese κέρδισε την προσοχή μας. Comfort food με τα όλα του.

Στο μεταξύ έφτασαν και μικρά λαχταριστά άσπρα και μαύρα ψωμάκια με ντιπ ημέρας (1 ευρώ), τα οποία είναι χειροποίητα, με το μαύρο να φτιάχνεται με χαρουπάλευρο. Κι όσο κι αν δεν είμαστε γενικότερα -δυστυχώς- λάτρεις του μαύρου, το έντονα σκούρο χρώμα του μας έκανε να το δοκιμάσουμε και η πιο γλυκιά γεύση του, να το…εξαφανίσουμε.

Στην ανοιχτή κουζίνα του Penny Lane, όπου όλα ετοιμάζονται μπροστά στον κόσμο, τίποτα δεν είναι προπαρασκευασμένο ή προψημένο και μπορεί ο καθένας να μιλήσει με τον σεφ ή να ζητήσει κάτι διαφορετικό, ετοιμαζόταν και το κυρίως πιάτο, korean tagliata (18,50 ευρώ), που θα ολοκλήρωνε το γεύμα μας. Η ταλιάτα μόσχου (κόντρα µπριζόλα χωρίς κόκαλο που σερβίρεται κοµµένη σε λεπτές φέτες, κάθετα στις ίνες) έφτασε κατευθείαν από τη…Νότιο Αμερική μαζί με κορεάτικη sause, flakes παρμεζάνας και πολύχρωμα ψητά λαχανικά στο πλάι που μας «έσπασαν» τη μύτη. Ο συνδυασμός λαχανικών, κρέατος, παρμεζάνας και σάλτσας ήταν πράγματι ταιριαστός και νόστιμος, αφήνοντας μια απλή, αλλά γεμάτη γεύση στο στόμα, αν και θα προτιμούσαμε το κρέας να ήταν πιο μαλακό, για να «δέσει» καλύτερα στην υφή με τα υπόλοιπα.

Penny Lane fb page

Εμείς προλάβαμε να δοκιμάσουμε αυτά, στο μενού όμως τα καλούδια δεν σταματούν εκεί. Pulled Beef Brisket (μοσχάρι σιγομαγειρεμένο για 4 ώρες σε τραγανό ψωμάκι με σαλάτα coleslaw και τηγανητές πατάτες, 8,5 ευρώ), pizza amelie (με μοτσαρέλα, κρέμα γάλακτος, μπέικον, φρέσκα μανιτάρια και καραμελωμένα κρεμμύδια, 10,50 ευρώ), αλλά και burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι ή κοτόπουλο σε διάφορες εκδοχές είναι μερικές μόνο από τις επιλογές στα street food, ενώ στα κυρίως, τα ribeye, τα φιλέτα κοτόπουλου, ο σολομός και τα παϊδάκια δυσκολεύουν την επιλογή. Όσοι τυχεροί καταφέρουν να αφήσουν χώρο, δύο λαχταριστά επιδόρπια, το banofee (5,50 ευρώ) και το choco burger (6,5 ευρώ) με παγωτό βανίλια και σοκολάτα τους περιμένουν για ατελείωτες comfort στιγμές.

Penny Lane fb page

Κι αν ο δρόμος σας βγάλει προς τα εκεί τις πιο πρωινές ώρες, αναζητήστε το μενού του πρωινού. Ο ξυλόφουρνος ανάβει στις 11.00 το πρωί σερβίροντας αβγά μπενεντίκτ, croquemandame (με 1 αβγό, καπνιστό ζαμπόν, παρμεζάνα, emmental, μπεσαμέλ πάνω σε 2 φέτες του τοστ, 6,90 ευρώ) και croque monsieur (καπνιστό ζαμπόν, emmental, παρμεζάνα και μπεσαμέλ πάνω σε 2 φέτες του τοστ, 6,30 ευρώ), scrambled eggs, ομελέτα american style, αλλά και ομελέτα diet με ασπράδια αβγών, ανθότυρο και γαλοπούλα (6,5, ευρώ) για όσους θέλουν να συνεχίσουν να φορούν το ίδιο νούμερο παντελονιού.

Είτε για πρωινές λιγούρες, είτε για το καθιερωμένο μεσημεριανό, είτε για βραδινές γευστικές αναζητήσεις, το Penny Lane ξέρει πώς να σας ετοιμάσει φαγητό με τον καλύτερο τρόπο, να σας «κανακέψει» με αυτό και να φροντίσει ώστε να γίνει η απόλαυση της ημέρας σας κι όχι απλώς ένα διεκπεραιωτικό γεύμα. Comfort στέκι, όχι αστεία.

Πληροφορίες: Penny Lane, Θουκυδίδου 10, Χαλάνδρι, 210 6800217, ανοιχτό καθημερινά 11.00-1.00, https://www.facebook.com/PennyLaneCF?fref=ts

Τζούλια Τασώνη