Ποιος είναι ο «δρόμος» της μπύρας;

mpures
ΤΡΙΤΗ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Ακολουθούμε την μπύρα σε όλη της τη διαδρομή μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, με τη βοήθεια του Σύμβουλου Μπύρας Πολ Εμμανουηλίδη.

Όπως και συνολικά στη γαστρονομία, ο κανόνας για να βγει μια συνταγή επιτυχημένη, εκτός από τις σωστές αναλογίες είναι να επιλέξει κανείς σωστά και ποιοτικά υλικά. Ένα κομμάτι αρκετά δύσκολο, μιας και απαιτεί πολλές δοκιμαστικές ζυθοποιήσεις, κατά προτίμηση σε ειδική μονάδα δοκιμών και αντίστοιχες βέβαια δοκιμές του τελικού προϊόντος (της μπύρας στη δική μας περίπτωση).

Αφού λοιπόν καταλήξουμε σε αυτά και γίνει η απαραίτητη προμήθεια των υλικών, ξεκινάει η διαδικασία της ζυθοποίησης, ένας δρόμος κουραστικός και χρονοβόρος που όμως εξασφαλίζει το άριστο τελικό αποτέλεσμα προς μέγιστη τέρψη όλων μας των αισθήσεων.

Η όλη διαδικασία μπορεί να χωριστεί σε επτά βασικά στάδια: άλεση, εκχύλιση, διήθηση, βρασμός, ζύμωση, ωρίμανση, φιλτράρισμα και εμφιάλωση.

Άλεση

Η διαδικασία της άλεσης ξεκινάει με την μεταφορά των βυνών (συνήθως κριθάρι και σιτάρι), στο μύλο (maltmill) για άλεση. Έτσι πετυχαίνουμε το διαχωρισμό του φλοιού από τον καρπό και το σπάσιμο του καρπού σε μικρότερα κομμάτια.

Εκχύλιση

Στη συνέχεια, η αλεσμένη βύνη μεταφέρεται μέσω ενός κοχλία στο δοχείο εκχύλισης (Mashtun), όπου αναμειγνύεται με νερό ελεγχόμενης θερμοκρασίας, προκειμένου να μετατραπεί το άμυλο σε ζυμώσιμα σάκχαρα. Κατά τη διάρκεια της εκχύλισης, αυξάνουμε σταδιακά τη θερμοκρασία, έτσι ώστε να δράσουν διαφορετικού τύπου ένζυμα.

Διήθηση

Την εκχύλιση ακολουθεί η διήθηση (lautering). Κατά το στάδιο αυτό διαχωρίζεται, μέσα από ειδικές ανοξείδωτες σχάρες με πολύ λεπτά ανοίγματα, το ζυθογλεύκος (το αντίστοιχο του μούστου στο κρασί) από τα στερεά υπολείμματα και στη συνέχεια οδηγείται μέσω ειδικών σωλήνων στο βραστήρα (boiltun).

blog.beer-deli.gr

Βρασμός

Αφού μεταφερθεί το καθαρό πλέον ζυθογλεύκος στον βραστήρα, ξεκινάει ο βρασμός και η προσθήκη των λυκίσκων που θα δώσουν την απαραίτητη πικράδα, άρωμα και γεύση στη μπίρα. Η διάρκεια του βρασμού είναι συνήθως μιάμιση έως δύο ώρες. Με το βρασμό επιτυγχάνουμε την εκχύλιση των ρητινών από το λυκίσκο, την αποστείρωση και συμπύκνωση του γλεύκους κ.ά.

Στη συνέχεια το γλεύκος αφήνεται σε ησυχία για περίπου 30 λεπτά για να καθιζάνει το ίζημα, ψύχεται μέσω εναλλακτών θερμότητας, οξυγονώνεται και μεταφέρεται στις δεξαμενές ζύμωσης .

Ζύμωση-ωρίμανση

Στις δεξαμενές ζύμωσης θα προστεθεί η μαγιά και θα ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης (κάτω από απολύτως ελεγχόμενες θερμοκρασίες), η οποία θα διαρκέσει 5-10 μέρες. Μέσα σε αυτή την περίοδο η μαγιά θα μεταβολίσει τα σάκχαρα σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και αλκοόλ. Στη συνέχεια η μαγιά θα απομακρυνθεί και η μπίρα θα αφεθεί να ωριμάσει για ένα διάστημα ενός μήνα τουλάχιστον.

Φιλτράρισμα-εμφιάλωση

Μετά την ωρίμανση, η μπύρα μικρο-φιλτράρεται, προκειμένου να γίνει διαυγής και να σταθεροποιηθεί, έτσι ώστε στη συνέχεια, μέσω ειδικών δεξαμενών και χωρίς να παστεριωθεί, να οδηγηθεί στη μονάδα εμφιάλωσης.

Έτοιμη για να την πιείτε!

Πολ Εμμανουηλίδης, Σύμβουλος Μπύρας

www.beer-deli.gr, blog.beer-deli.gr