Δοκιμάσαμε 25 χρόνια γεύσεων σε λίγες ώρες στο Athens Plaza

athens-plaza
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Ο chef Νίκος Γιαννόπουλος του Ξενοδοχείου Athens Plaza έκλεισε 25 χρόνια γεύσεων στο διάσημο ξενοδοχείο της Αθήνας κι εμείς αρπάξαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε γαλλική κουζίνα με ελληνικές πινελιές από πρώτο χέρι.

Όταν δεν σταματάς να αναζητάς νέες γεύσεις και γαστρονομικούς δρόμους, η επιτυχία είναι μάλλον εξασφαλισμένη κι αυτό φαίνεται πως βεβαιώνει και η παρουσία του chef Νίκου Γιαννόπουλου στο Athens Plaza επί 25 συναπτά έτη.

Με αφορμή αυτό το 25ετές γευστικό ταξίδι, βρεθήκαμε στο κέντρο της Αθήνας, στο εστιατόριο Parliament του ξενοδοχείου, για να πάρουμε μια γεύση από γαλλική και ευρύτερη μεσογειακή κουζίνα δια χειρός Νίκου Γιαννόπουλου.

Η πολυτέλεια και η κομψότητα του Parliament είναι γνωστή, με τους καθρέφτες, το ξύλο και τη μοκέτα να συνθέτουν μια εικόνα που ταιριάζει περισσότερο σε χειμωνιάτικο σκηνικό. Ο ήλιος, όμως, κατάφερνε να «τρυπώσει» και να ζεστάνει τα προσεκτικά στρωμένα τραπέζια κοντά στο παράθυρο, που βλέπει στην πολυσύχναστη Σταδίου.

Καθίσαμε αναπαυτικά στις άνετες πολυθρόνες του, μέχρι που τα πιάτα και οι μυρωδιές άρχισαν να μας «γαργαλούν» τη μύτη και μας τράβηξαν προς τον μπουφέ, όπου παρέλαυναν όλες αυτές οι γεύσεις χρόνων, άλλοτε με πρωταγωνιστή το κρέας, άλλοτε το ψάρι κι άλλοτε τα λαχανικά.

Προτού «στηθούμε» στη σειρά, μια αχνιστή και μυρωδάτη κρεμμυδόσουπα κατέφτασε και μας καθήλωσε. Μια απλή, κλασική γαλλική συνταγή που κρύβει τόση νοστιμιά, η κρεμμυδόσουπα ήταν ένα γευστικό εναρκτήριο λάκτισμα, με τα κρεμμύδια να «κολυμπούν» σε ζωμό κοτόπουλου και δυο μεγάλα κρουτόν με τυρί έμενταλ να επιπλέει και να μπερδεύεται κι αυτό μέσα σε κάθε μπουκιά.

Μετά τη ζεστή σούπα, ήρθε η ώρα για κάτι πιο δροσερό και το πιάτο μας γέμισε με πολύχρωμες σαλάτες. Η σαλάτα καραβίδας με γιαούρτι και σάλτσα κρέμας κρασόξιδου μας πήρε τα μυαλά και μας «μύρισε» καλοκαίρι, ενώ διαφορετική και πολύ ελαφριά ήταν η σαλάτα με λυκοτρίβολο και ανθότυρο με περίβλημα από τραγανό φιστίκι Αιγίνης, σε κρέμα από Αγιόφυλλο (κόκκινο γλυκό κρασί). Η σαλάτα με μαυρομάτικα και λούζα Μυκόνου μας σύστησε ένα διαφορετικό τρόπο να γευτούμε τα μαυρομάτικα φασόλια, συνδυάζοντας αλλαντικά, λαχανικά και όσπρια.

Οι σαλάτες, όμως, δεν είχαν τελειωμό και παρ’ όλο που τα κυρίως μας περίμεναν, δεν μπορούσαμε να μη δοκιμάσουμε και τη σαλάτα με φρέσκο τόνο, κολοκυθάκια, αγγούρι, γραβιέρα, τόνο και μοσχολέμονο, όπου η θαλασσινή χροιά του τόνου ερχόταν σε ισορροπία με τα δροσερά λαχανικά, σε μια συνταγή που ο Νίκος Γιαννόπουλος έφτιαξε μαζί με τον Γιάννη Μπαξεβάνη.

Αφού κατορθώσαμε να «ξεγλιστρήσουμε» από τις σαλάτες, τσιμπήσαμε μερικά πεντανόστιμα ορεκτικά, ξεκινώντας από μια συνταγή που προέκυψε αυθόρμητα στον σεφ, όταν «πάντρεψε» γαρίδες και χτένια με μανιτάρια porcini, γλυκιά κολοκύθα και vinaigrette ελιάς. Λίγο παραπέρα το μοσχαρίσιο λουκάνικο με πιπεριές και ντομάτα «έδενε» απόλυτα με τον πουρέ από γίγαντες, ενώ η φάβα με το χταπόδι, άκρως ελληνική γεύση, μας έστειλε για λίγο νοερά στα ελληνικά νησιά.

Συνεχίσαμε με ψάρι και θαλασσινά στα κυρίως, με αστακό φρικασέ με αγκιναράκια και σταμναγκάθι, όπου ο καλομαγειρεμένος αστακός έκλεβε την παράσταση. Η σφυρίδα ποσέ σε ζωμό λουίζας με καυκαλήθρες, σε μια συνταγή με γαλλικές επιρροές, είχε μια πολύ ήπια και ελαφριά γεύση, ενώ η απόλυτα γαλλική συνταγή του φιλέτου σολομού με πεντανόστιμη σάλτσα σαμπάνιας και μπρικ μας έκανε να πούμε από μέσα μας “Oh mon Dieu!”, ακόμη κι αν τα γαλλικά δεν είναι το δυνατό μας σημείο.

Κι επειδή γαλλική κουζίνα χωρίς λίγη πάπια δεν νοείται, στο πιάτο μας βρέθηκε στήθος πάπιας με μέλι, ξίδι και σουσάμι, τα οποία αρωμάτιζαν ιδανικά αυτό το όχι και τόσο συνηθισμένο κρέας. Μερικές μπουκιές από τα φιλετάκια μοσχαριού γάλακτος με πέστο μυρωδικών και πουρέ γαλλικής πατάτας, με έμπνευση από το κερκυραϊκό σοφρίτο με πινελιές από γαλλική γαστρονομία, ολοκλήρωσαν το πλουσιοπάροχο μεσημεριανό μας, πριν μας γλυκάνουν τα μικρά ταρτάκια φράουλας και σοκολάτας.

Το γεύμα αυτό αποτέλεσε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη Γαλλία και τη γαλλική γαστρονομία, φροντίζοντας, όμως, πάντα και σε κάθε μπουκιά να μην σε «ξεριζώνει» από την Ελλάδα, αλλά να αφήνει και ελληνικό άρωμα με διάφορες εμπνευσμένες παρεμβάσεις που βασίζονται σε ντόπια υλικά και συνταγές. Με λίγα λόγια, συνδυασμός που… απογειώνει και σε στέλνει στο Παρίσι, έπειτα στις Κυκλάδες, μετά στο Ιόνιο και ξανά πίσω στον Πύργο του Άιφελ και τη Champs-Élysées.

Ο chef Νίκος Γιαννόπουλος, ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος, δήλωσε ότι τα 25 χρόνια είναι μια ζωή και ύστερα από τόσα χρόνια δεν θα μπορούσε παρά να νιώθει το NJV Athens Plaza σπίτι του. Το είδε να ενηλικιώνεται και μαζί του ενηλικιώθηκε κι ο ίδιος στη δουλειά που αγάπησε, αναφέροντας πως όταν ξεκινούσε, δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι τόσα χρόνια μετά θα βρισκόταν εκεί. Η ζωή ξεπέρασε τη φαντασία με τον καλύτερο τρόπο κι ο chef Νίκος Γιαννόπουλος το εκτιμά καθημερινά και το μοιράζεται με τα πιάτα του.

Ευχόμαστε άλλα 25 χρόνια με τέτοιες γαργαλιστικές και εμπνευσμένες γεύσεις. Εμείς θα είμαστε και πάλι εκεί να γιορτάσουμε μαζί!

Πληροφορίες: Athens Plaza, εστιατόριο The Parliament, Βασιλέως Γεωργίου Α’, πλατεία Συντάγματος, 210 3352400, http://www.njvathensplaza.gr/en/restaurants-and-bars.html#item-11_cat-restaurants

Τζούλια Τασώνη