Le Bistrot De Smyrne: γεύσεις από το μεγαλείο της Σμύρνης σε ένα πανέμορφο μπιστρό της Γλυφάδας

le-bistrot-de-smyrne
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Ο Αναστάσιος Τσομπανίδης γεύτηκε τη σμυρναίικη κουζίνα στα νότια προάστια και βάζει σε τάξη τις εντυπώσεις του.

Θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς συνδέεται μια χαμένη πατρίδα με ένα γραφικό εμπορικό δρομάκι στην Γλυφάδα. Κι όμως, το κρυμμένο μεγαλείο της Σμύρνης, του προηγούμενου αιώνα, αλλά και ο σημαδιακός ξεριζωμός, σύμβολο της νεότερης ιστορίας μας, προσφέρει πάντοτε ερεθίσματα για να γνωρίσουμε τις δεξιότητες των Σμυρνιών σε όποια γωνιά της Ελλάδος και εάν εγκαταστάθηκαν.

Η σμυρναίικη κουζίνα είναι ένας τρόπος να μας μεταφέρουν απλόχερα ένα μέρος της κουλτούρας τους, η οποία είναι διάχυτη στο μοναδικό στην Αθήνα «ζεστό» στέκι των 7-8 τραπεζιών με νεοκλασικό ρυθμό και λιτή διακόσμηση, που λειτουργεί εδώ και ένα περίπου χρόνο και από «1903» έγινε Le Bistrot De Smyrne.

Ο γνωστός σεφ Ηλίας Σκουλάς (Πεντελικόν, Ψιψίνα) βάζει την αστείρευτη έμπνευσή του σε πραγματικά καινοτόμα πιάτα, όπου «παντρεύεται» η σμυρναίικη παράδοση με τις πιο σύγχρονες μεσογειακές εκδοχές της. Καθημερινά, ξεδιπλώνει τη φαντασία του και προσφέρει πιάτα ημέρας, όπως ρεβιθάδα, σκουμπρί καπνισμένο στα ξύλα, μελιτζανοσαλάτα και πολλά άλλα.

Η «ψυχή» του μαγαζιού, η φιλόξενη Αθηνά, σας κάνει κάθε στιγμή να αισθάνεστε σαν το σπίτι σας, ενώ σας ξεναγεί με ευλάβεια στις διαδρομές του ανατολίτικου μενού.

Από τα πιάτα που δοκιμάσαμε, ξεχωρίζουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα με μυρωδικά, ρόδι, ροδόνερο και δυόσμο, τη δροσερή σαλάτα με χέλι καπνισμένο στα ξύλα, βαλεριάνα, βινεγκρέτ και πετιμέζι, το νοστιμότατο απάκι με φάβα Σαντορίνης, το doner των Δερβίσηδων, το ξεχωριστό πεϊνιρλί με φιλέτο πάπιας, κασέρι Ξάνθης και αυγό μάτι και το ρυζόγαλο φούρνου (Sutlac).

Αναπολώντας, θα χαρακτηρίζαμε τις γευστικές καταλήξεις του ως την καθαυτή σύγχρονη, ελληνική, oriental κουζίνα που αξίζει να δοκιμάσετε.

Πληροφορίες: Le Bistrot De Smyrne, Αγίου Ιωάννου 12 & Φιλικής Εταιρείας, Γλυφάδα, 2108942177, https://www.facebook.com/1903-Le-Bistrot-de-Smyrne-803854373019645/

Αναστάσιος Τσομπανίδης