Η γαστρονομική επανάσταση είναι εδώ και έρχεται από την Αφρική

reuben-riffel
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Οι σεφ της Αφρικής έχουν αρχίσει να… ταρακουνούν τη γαστρονομία παγκοσμίως και τα αποτελέσματα είναι νοστιμότατα.

Απ’ άκρη σ’ άκρη της Αφρικής, οι σεφ γίνονται πολύ δημιουργικοί τραβώντας τα βλέμματα και από τη Γκάνα ως τη Ναμίμπια «παίζουν» με παραδοσιακές συνταγές ή «σκαλίζουν» το παρελθόν για να φέρουν ξανά στην επιφάνεια αρχαία πιάτα. Ας γνωρίσουμε μερικούς από τους σεφ που βάζουν το δικό τους λιθαράκι στη σκηνή, όπως τους παρουσίασε δημοσίευμα του cnn.com.

Reuben Riffel, Reuben’s Restaurant Bar

Στη Νότια Αφρική, ο Reuben Riffel βάζει την πατρίδα του, το Franschhoek, στο γαστρονομικό χάρτη χάρη στα απολύτως καινοτόμα μενού του. Για παράδειγμα, μια σούπα κολοκύθας (φωτό), με αρωματισμένα σε φύλλα καπνού φουντούκια, μέλι, δεντρολίβανο και σπόρους κολοκύθας, δεν ακούγεται ό,τι πρέπει για τις χειμωνιάτικες νύχτες; Με εστιατόρια που κερδίζουν συνεχώς την επιδοκιμασία των κριτικών, με 3 βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best seller και με την τεράστια έμπνευσή του, το άστρο του Riffel πάντως φαίνεται να λάμπει.

Ο ίδιος τιμά τις ρίζες του, συστήνοντας σε όλους να κάνουν το ίδιο κι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «μπορείς πάντα να μαθαίνεις από διεθνείς σεφ και κουζίνες, αλλά πιστεύω ότι είναι η ώρα της Αφρικής να δημιουργήσει. Έχουμε εξαιρετικούς σεφ που μαγειρεύουν υπέροχα και θα ήθελα να δω να ανοίγουμε κι εμείς το δρόμο».

Ένα από τα πιο διάσημα και εξεζητημένα πιάτα του Riffel είναι ο αρνίσιος λαιμός μπρεζέ με σάλτσα masala curry, σερβιρισμένος με συμπιεσμένο ανανά, φασόλια tempura και χυλό με κουρκούμη.

Le Quartier Francais Fb page
Margot Janse, Le Quartier Francais

Η Margot Janse είναι άλλη μια σεφ που διαπρέπει στην κουζίνα της αφρικανικής ηπείρου. Είναι από την Ολλανδία, αλλά πέρασε τις τελευταίες δύο δεκαετίες στη Νότιο Αφρική. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έγινε executive chef στο Le Quartier Francais, όπου επιδόθηκε στο να δίνει στις τοπικές γεύσεις χροιά υψηλής κουζίνας, συμπεριλαμβανομένου και ενός πιάτου όπου συνδυάζει ρέβα που έχει υποστεί ζύμωση, κράκερ λιναρόσπορου και καπνιστό μέλι (φωτό). Η Janse έχει μια μοναδική προσέγγιση στο φαγητό, πρόθυμη να «αγκαλιάσει» την αλλαγή, με θαρραλέα, πειραματική χροιά. Το εστιατόριο βρέθηκε στη θέση 88 με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου του San Pellegrino και μια από τις εμπνεύσεις της που σίγουρα βοήθησαν είναι το πιάτο φρούτων baobab με καρύδα, καραμέλα και honeybush.

PaJohn Bentsifi Dadson, PaJohn’s

Στην Γκάνα, ένα δημοφιλές στέκι για φαγητό είναι και το PaJohn’s, το οποίο ανήκει στον PaJohn Bentsifi Dadson και σερβίρει απλό, αλλά υψηλής ποιότητας φαγητό σε lounge ατμόσφαιρα, προσελκύοντας πολλούς ντόπιους. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Dadson, προσπαθούν να διατηρούν την αυθεντικότητα των πιάτων τους, αλλά κάνοντας πάντα πρωτότυπες παρεμβάσεις, όπως π.χ. jollof ρύζι με ανανά.

The Test Kitchen fb page
Luke Dale-Roberts, The Test Kitchen

Το Test Kitchen στο Κέιπ Τάουν είναι άλλο ένα ξεχωριστό εστιατόριο με φήμη που κυκλοφορεί στους γαστρονομικούς κύκλους παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα ultra-chic εστιατόριο, το οποίο τιμήθηκε, μάλιστα, με την 48η θέση στην ετήσια λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων και πίσω του κρύβεται ο γεννημένος στη Βρετανία σεφ Luke Dale-Roberts, ενώ head chef είναι ο Ivor Jones. Από τότε που προσγειώθηκε στη Νότιο Αφρική, ο ταλαντούχος Luke Dale-Roberts την αγκάλιασε σαν το σπίτι του και αξιοποίησε το θεατρικότητα και στα πιάτα του. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο χρόνος που πέρασε στην Ασία, έχοντας περάσει από Σιγκαπούρη, Μαλαισία και Νότια Κορέα, του άνοιξε τους ορίζοντες στη μαγειρική και στο Test Kitchen, όπως φανερώνει και το όνομα, αξιοποιεί την ευκαιρία για πειραματισμούς. Όπως λέει και ο ίδιος «το πιο σημαντικό πράγμα είναι η γεύση και οι διαφορετικές στρώσεις γεύσεων»

Raja και Kofi Owusu-Ansah, The Republic Bar and Grill

Στην Άκκρα της Γκάνα, δύο αδέλφια ο Raja και ο Kofi Owusu-Ansah άνοιξαν το The Republic Bar and Grill το 2012. Μισοί από την Γκάνα και μισοί Ινδοί, οι δύο αδελφοί σερβίρουν μια δική τους βερσιόν fufu (φωτό), το οποίο αποτελεί εθνικό πιάτο της Γκάνα, σερβίρεται συνοδεύοντας σούπα και ουσιαστικά είναι βρασμένα στρογγυλά μπαλάκια ζύμης συνήθως από αλεύρι από cassava ή άλλο είδος, τα οποία βουτούν στη σούπα ή σε σάλτσα.

Yohannes Hailemariam, Antica Restaurant & Farm

Στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, στο Antica Restaurant & Farm πειραματίζονται με ντόπια υλικά και ο σεφ Yohannes Hailemariam δημιουργεί διάφορα fusion πιάτα, όπως π.χ. λαζάνια από teff (αρχαίο σιτάρι χωρίς προσθετικά που καλλιεργείται φυσιολογικά). Καθημερινά χρησιμοποιεί μόνο φρέσκα και υψηλής ποιότητας υλικά, δίνοντας προτεραιότητα στα ντόπια προϊόντα και την εποχική παραγωγή, με τη δημιουργικότητα και την προσαρμοστικότητα να μη λείπει από κανένα πιάτο.

Οι σεφ στην Αφρική φαίνεται πως δεν θα αργήσουν να βγουν στο προσκήνιο και να αναδείξουν τις δικές τους γεύσεις στην παγκόσμια γαστρονομία.