Σουβενίρ που… τρώγονται από διάφορα μέρη του κόσμου

akide-sekeri
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Μιας και βρισκόμαστε σε εποχή που τα δώρα πηγαινοέρχονται και πολλά ταξίδια θα πραγματοποιηθούν στο εξωτερικό, δείτε τι... γεύση να πάρετε (ή να ζητήσετε να σας φέρουν) ως δώρο, και μάλιστα γκουρμέ.

Τούρκικα μπαχαρικά και γλυκά

Αν τα Χριστούγεννα ή το επόμενό σας ταξίδι σας βρει στην όμορφη Κωνσταντινούπολη, τότε οι τσάντες με τα μπαχαρικά είναι το μόνο σίγουρο που θα φέρετε πίσω, αφού αποκλείεται να χάσετε την ευκαιρία επίσκεψης στο ξακουστό Παζάρι Μπαχαρικών, ένα από τα μεγαλύτερα της πόλης. Κι όσο για γλυκά, στο Beyoglu θα βρείτε το Uc Yildiz, το οποίο γεμίζει την Πόλη λιχουδιές από το 1926. Εκεί θα διαπιστώσετε ότι περιτριγυρίζεστε από πολύχρωμα βάζα με akide sekeri (φωτό), ζελεδάκια φρούτων, σοκολάτες, χαλβά ταχίνι και φυσικά το καλύτερο sakizli lokum (λουκούμι) της περιοχής, που λιώνει στο στόμα κι έχει γεύση μαστίχας. Μη φύγετε μόνο με 1 κουτί λουκούμια από το μαγαζί. Το πιθανότερο είναι ότι το ένα να εξαφανιστεί πριν φτάσετε στο αεροδρόμιο.

Ιταλικά porcini και παρμεζάνα

Ίσως τα πιο προφανή, φαγώσιμα σουβενίρ που μπορείτε να φέρετε από τη γειτονική χώρα, η παρμεζάνα και τα κλασικά, ιταλικά, αποξηραμένα porcini, προέρχονται από την περιοχή Emilia Romagna, κοντά στην Bologna. Αν βρεθείτε στο Borgo, ψάξτε ένα χαριτωμένο μαγαζί που πουλάει ό,τι έχει σχέση με μανιτάρια, το Borgotargo Funghi & Funghi. Τα καλύτερα μανιτάρια (και τα πιο ακριβά), να θυμάστε ότι είναι τα πιο χλωμά, μπορείτε, όμως, να αγοράσετε κάποια «χτυπημένα» με πολύ λιγότερα χρήματα. Όσο για την παρμεζάνα, υπάρχουν πολύ καλές αγορές στο Bardi και το Borgo val di Taro, όπου σας δίνεται η ευκαιρία κιόλας να δοκιμάσετε.

Γαλλικά λουκάνικα και macaron

Υπάρχουν αγορές σε διάφορα μέρη τη Γαλλίας, όπως στο Sanary-sur-Mer της Προβηγκίας, οι οποίες αποτελούν τον τελευταίο συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε μικρούς παραγωγούς και πελάτες. Σε αυτές τις αγορές θα βρείτε εξαίσια ντόπια προϊόντα, μεταξύ των οποίων, φυσικά, και λουκάνικα, φρέσκες ντομάτες κ.ά. Τα καλύτερα macaron θα τα βρείτε στο Παρίσι στο Pierre Hermé που αποτελεί τον παράδεισο των γλυκών.

Ινδικά μπαχαρικά

Ένα ταξίδι στην Ινδία, χωρίς μπαχαρικά στις τσάντες της επιστροφής σημαίνει ότι κάτι δεν πήγε καλά. Στο Νέο Δελχί θα βρείτε καταστήματα Roopak με πλήθος μπαχαρικών και άλλων υλικών μαγειρικής, ενώ μια από τις πιο επιτυχημένες και χρήσιμες αγορές σας θα είναι πιθανόν τα μείγματα μπαχαρικών. Εκεί θα βρείτε μείγματα για οποιοδήποτε ινδικό πιάτο θέλετε να μαγειρέψετε, από curry μέχρι κεμπάπ, όλα γεμάτα φρεσκάδα και άρωμα, για να φέρετε πίσω στους αγαπημένους σας –ή ως δώρο στον εαυτό σας. Έχετε, μόνο, υπόψη σας ότι πολλά από αυτά μπορεί να είναι αρκετά δυνατά, γι’ αυτό αγοράστε τα μόνο αν είστε έτοιμοι για την πραγματική ινδική εμπειρία.

Ισπανικό χαμόν

Η αγορά La Boqueria της Βαρκελώνης έχει εμπνεύσει δεκάδες σεφ εδώ και δεκαετίες. Με περισσότερα από 50 χιλιάδες είδη εποχικών και περίτεχνων προϊόντων, από ντόπια λαχανικά μέχρι σπέσιαλ ψωμιά, αποτελεί την καρδιά της εστιατορικής κουλτούρας της πόλης και το ιδανικό μέρος για να πάρετε αλλαντικά. Για χαμόν επισκεφτείτε το Marcos, μια οικογενειακή επιχείρηση που διαθέτει τεράστια ποικιλία για πάνω από 60 χρόνια. Στο Mas Gourmets, επίσης, θα βρείτε πιο σύγχρονα προϊόντα και μάλιστα σε γκουρμέ πακέτα δώρων.

La Maison Wittamer Patisserie & Chocolaterie fb pa
Βέλγικη σοκολάτα

Οι περισσότεροι, όταν σκέφτονται Βρυξέλλες -εκτός από το Eurogroup- τους έρχεται στο μυαλό και η σοκολάτα. Όχι κι άδικα, καθώς η πόλη είναι γεμάτη σοκολατερί. Στην περιοχή Sablon, μόνο, υπάρχουν 8 ή 9 και τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική εποχή για να επισκεφτείτε το μέρος και να γυρίσετε με μια... βαλίτσα γεμάτη πειρασμούς. Αυτή την εποχή, οι βιτρίνες κάποιων μαγαζιών, όπως του Wittamer, μεταμορφώνονται σε… εκθέσεις με διάφορα σχήματα και είδη σοκολάτας και μοιάζει σαν όλες οι σοκολατερί της περιοχής να έχουν συνεννοηθεί για να φτιάξουν τις πιο ενδιαφέρουσες και περίεργες σοκολάτες.