Βασικοί κανόνες συμπεριφοράς σε επίσημα (χριστουγεννιάτικα) τραπέζια

xristougenniatiko-geuma
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Μιας και οι ημέρες που έρχονται θα μας βρουν αρκετές φορές σε τραπέζια, άλλοτε ίσως πιο επίσημα, άλλοτε λιγότερο, ας έχουμε στο νου μας μερικούς βασικούς κανόνες συμπεριφοράς, ούτως ώστε το savoir vivre στο τραπέζι να αρχίσει να μπαίνει πιο ενεργά στη ζωή μας και το 2016 να μας βρει… άψογους!

Πριν το γεύμα

Απαντήστε μέσα σε 24 ώρες για το αν θα μπορέσετε να παρευρεθείτε. Όσο περισσότερο αργείτε, τόσο θα δίνετε την εντύπωση ότι περιμένετε κάποια άλλη, καλύτερη πρόσκληση.

Μην ρωτήσετε ποιοι άλλοι θα είναι καλεσμένοι στο τραπέζι. Υποτίθεται ότι σας καλεί ο οικοδεσπότης και θα παρευρεθείτε γι’ αυτόν. Οτιδήποτε άλλο είναι αγενές.

Όποιος περνάει πρώτος από την πόρτα καλό είναι να την κρατάει, μέχρι να περάσει και ο τελευταίος. Σε αυτόν τον κανόνα δεν υπάρχουν διακρίσεις φύλου. Είναι απλά θέμα ευγένειας να μην κλείσετε την πόρτα στο πρόσωπο αυτού που σας ακολουθεί για να μπει σε έναν χώρο. Το ίδιο ισχύει και για όσους βγαίνουν από το ασανσέρ. Φροντίστε να κρατήσετε την πόρτα ανοιχτή για τους επόμενους και μην βιάζεστε να βγείτε πρώτοι.

Αν έχετε ένα πραγματικά σοβαρό πρόβλημα με κάποιο φαγητό (π.χ. αλλεργίες), θα πρέπει να ενημερώσετε τον οικοδεσπότη.

Τα στενά T-shirt, τα βαθιά ντεκολτέ, το κοντά μπλουζάκια, οτιδήποτε γυαλίζει πολύ κ.ο.κ. δεν ταιριάζουν σε επίσημα δείπνα, ακόμη κι αν τα έχει οργανώσει αυτός που σας κάνει τα... τατουάζ.

Αν είστε από αυτούς που συνήθως αργούν, εδώ είναι μια περίσταση που θα χρειαστεί να το κάνετε. Αργήστε 15-20 λεπτά, προκειμένου να δώσετε στον οικοδεσπότη την ευκαιρία να τακτοποιήσει λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής ή να χαλαρώσει πριν το γεύμα με λίγο κρασί.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος

Περιμένετε να σας πει ο οικοδεσπότης πού θα καθίσετε. Το να καθίσετε δίπλα στην αιθέρια ύπαρξη που έχετε βάλει στο μάτι μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που έχει σχεδιάσει ο οικοδεσπότης

Μόλις ο οικοδεσπότης πει «καλή όρεξη» ή κάτι ανάλογο, δίνει το σήμα για να ξεκινήσετε να τρώτε. Στο «ξεκινήστε χωρίς εμένα» καλύτερα να παραμείνετε στη θέση σας. Δείχνει ευγένεια.

Οι αγκώνες κάτω από το τραπέζι!

Κρατήστε τα προσωπικά σας πράγματα μακριά από το τραπέζι. Όσα πράγματα δεν έχουν να κάνουν με το φαγητό (ζακέτες, τσάντες, κινητά, κλειδιά) και τη διακόσμηση του τραπεζιού, καλό είναι να μένουν μακριά από το τραπέζι και τα πιάτα.

Μην χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να φάτε, ακόμη κι αν πρόκειται για μπουφέ με finger food. Κανείς δεν θέλει να κάνει χειραψία με ένα λαδωμένο χέρι, γι’ αυτό χρησιμοποιείτε τις πετσέτες σας συχνά.

Φάτε και ξεχάστε το twitter και το facebook. Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη φορά δεν πρέπει να αρχίσετε να βγάζετε φωτογραφίες τα φαγητά και το τραπέζι για να τα ανεβάσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν το κάνετε, θα μοιάζετε αστείος στους υπόλοιπους.

Αν δεν θέλετε κρασί, μην γυρνάτε το ποτήρι σας ανάποδα. Δεν χρειάζεται να κάνετε και τόσο μεγάλο θέμα το ότι δεν θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ. Απλώς όταν έρθουν να σας σερβίρουν, τοποθετήστε διακριτικά το χέρι σας πάνω από το στόμιο του ποτηριού και πείτε «όχι ευχαριστώ», χωρίς να προσβάλετε όσους θέλουν να πιουν.

Μην ασχολείστε συνέχεια με το κινητό σας. Είναι πολύ ενοχλητικό να υπάρχει κάποιος που μιλάει συνέχεια στο κινητό του ή στέλνει συνεχώς μηνύματα. Καλύτερα λοιπόν να μην είστε εσείς αυτός και να αφήσετε το κινητό σας στο σακάκι ή την τσάντα σας. Εκτός φυσικά αν είστε γιατρός, όπου θα πρέπει να έχετε άμεση πρόσβαση στο κινητό σας για επείγοντα περιστατικά.

Δείξτε ενδιαφέρον στους συνδαιτυμόνες σας και κοινωνικοποιηθείτε κατά τη διάρκεια του δείπνου. Λίστα με θέματα που δεν ενδιαφέρουν κανέναν: τι σας ανήκει, ποιον γνωρίζετε, τι αγοράσατε, ο καιρός στη Γενεύη –και ο καιρός γενικά-, η πλοκή της τελευταίας ταινίας που σας εντυπωσίασε, το κουτσομπολιό, τα παιδιά σας και οι αταξίες τους… Αποφύγετε ακόμη πολιτικές συζητήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε διαφωνίες, αλλά φροντίστε να είστε ενημερωμένοι για την επικαιρότητα.

Μετά το δείπνο

Μόλις τελειώσετε με το γεύμα σας, η πετσέτα πάει στην καρέκλα σας ή αριστερά του πιάτου σας. Όχι πάνω στο πιάτο σας! Τα μαχαιροπήρουνα πάνε στο πιάτο, μαζί, το ένα δίπλα στο άλλο κι όχι σταυρωτά.

Μην ξεχάσετε να ευχαριστήσετε τον οικοδεσπότη με μια χειρόγραφη κάρτα την επόμενη ημέρα. Το μήνυμα στο facebook είναι οκ, αλλά δεν είναι και ο πιο κομψός τρόπος. Φροντίστε μόνο να μην είναι δημόσιο, έτσι ώστε να μην μάθουν για το δείπνο και αυτοί που δεν είχαν προσκληθεί.

Παρ’ όλο που τα κοινωνικά δίκτυα δεν υπήρχαν στους κανονισμούς του Savoir Vivre του 19ου αιώνα, υπάρχει και πάλι πρωτόκολλο. Μην ποστάρετε φωτογραφίες ή σχόλια χωρίς την άδεια αυτών που αφορούν.

Διαβάστε έξτρα συμβουλές σωστής συμπεριφοράς για… αρχαρίους εδώ.