Τι τρώνε τα Χριστούγεννα όσοι λένε «όχι» στη γαλοπούλα;

psitos-kuprinos-xristougenna
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Την ώρα που εμείς τρώμε τα χοιρινά μας και τη γαλοπούλα την ημέρα των Χριστουγέννων, σε άλλες χώρες έχουν διαφορετική άποψη…

Ανατολική Ευρώπη
Σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ουκρανία και η Λιθουανία, η παραμονή των Χριστουγέννων σημαίνει τελετουργικό γεύμα 12 πιάτων χωρίς κρέας, λόγω του ότι η περίοδος πριν τα Χριστούγεννα είναι περίοδος νηστείας, που λήγει την ημέρα των Χριστουγέννων. Στις σλάβικες κουλτούρες, μάλιστα, μπορεί να στρωθεί και πιάτο στο τραπέζι για αγαπημένα πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή. Στην Τσεχία, το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γεύμα περιλαμβάνει ψητό κυπρίνο και πατατοσαλάτα, ενώ πολλά νοικοκυριά ετοιμάζουν και ποικιλία χριστουγεννιάτικων μπισκότων για τους επισκέπτες.

Φινλανδία
Joulupöytä είναι η ονομασία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στη Φινλανδία και είναι παρόμοιο με το σουηδικό smorgasbord. Περιλαμβάνει πολλών ειδών διαφορετικά πιάτα, τα περισσότερα της εποχής, με κύριο πιάτο ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο χοιρομέρι, το οποίο συνδυάζεται με μουστάρδα και ψωμί, μαζί με άλλα πιάτα. Σερβίρεται, όμως, και ψάρι, συνήθως lutefisk (λευκό ψάρι βουτηγμένο σε αλυσίβα) και gravlax (σπιτικός, μαριναρισμένος σολομός), ενώ με το χοιρομέρι σερβίρεται συνήθως συκώτι και σταφίδες, όπως επίσης πατάτες, ρύζι και καρότα. Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο ποτό είναι είτε αλκοολούχο, είτε μη αλκοολούχο ζεστό κρασί (glögi στα φινλανδικά).

Ινδία
Εδώ τα Χριστούγεννα απασχολούν πολύ μικρό κομμάτι του πληθυσμού, περίπου το 2,3%, το οποίο, όμως, γιορτάζει με το δικό του (γευστικό) τρόπο. Πρωταγωνιστές στο γεύμα τους είναι –τι άλλο- τα μπαχαρικά και οι καυτερές πιπεριές τσίλι στο ψητό τους, το οποίο είναι αρνί. Το ζεστό κρασί και πάλι δεν λείπει από το τραπέζι, στο οποίο μπορεί να δείτε και μπρόκολο, σούπα με τυρί και γλυκά με σαβαγιάρ, φρούτα και κρέμα. Η γαλοπούλα, πάντως, σίγουρα δεν είναι μέσα στις προτιμήσεις τους.

Δανία
Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γεύμα στη σκανδιναβική αυτή χώρα σερβίρεται στις 24 Δεκεμβρίου και αποτελείται συνήθως από ψητό χοιρινό, χήνα ή πάπια. Σερβίρεται με πατάτες, κόκκινο λάχανο και πλούσια σάλτσα, ενώ ακολουθεί πουτίγκα ρυζιού ως επιδόρπιο, συχνά με ένα αμύγδαλο «κρυμμένο» σαν φλουρί, με όποιον το βρει να είναι ο τυχερός της βραδιάς, που δικαιούται δώρο. Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο ποτό είναι το gløgg, δηλαδή ζεστό κρασί με μπαχαρικά και κάποιες φορές σταφίδες, αλλά και οι παραδοσιακές μπίρες, οι οποίες παράγονται γι’ αυτή την εποχή και συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Ιαπωνία
Τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ δημοφιλής γιορτή στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, αν και δεν αποτελεί εθνική γιορτή ή αργία, ούτε γιορτάζεται με θρησκευτικό χαρακτήρα. Οι περισσότεροι Γιαπωνέζοι γιορτάζουν την παραμονή Χριστουγέννων και ανήμερα και τη θέση της γαλοπούλας, της χήνας και του φασιανού παίρνει το κοτόπουλο, που αποτελεί το πιο δημοφιλές χριστουγεννιάτικο πιάτο. Σερβίρεται ψητό ή τηγανητό και το γεύμα συνήθως κλείνει με κέικ φρούτων, με σαντιγί και φράουλες.