Οι 10 εντολές του (εορταστικού) μπουφέ

mpoufes
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Η πρόσκληση σε δείπνο-μπουφέ ακούγεται πάντα ως η ιδανική ευκαιρία να γευτούμε πλήθος πιάτων και να έχουμε απεριόριστη πρόσβαση σε πολλές επιλογές φαγητού. Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξουμε, έτσι ώστε να μην καταστρέψουμε το γεύμα μας -και των άλλων.

Δείτε τον ΟΔΗΓΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2016/2017 του clickatlife

Οι γιορτές αυξάνουν πάντα την πιθανότητα πρόσκλησης σε ένα δείπνο που θα έχει μπουφέ και τα πράγματα ως εδώ μοιάζουν απλά: παίρνουμε το πιάτο μας, το γεμίζουμε με ό,τι χωράει για να μη χάσουμε τίποτα από γεύσεις και επιστρέφουμε στο τραπέζι με ένα βουνό φαγητό. Γράψτε λάθος!

Αν θέλετε πραγματικά να «κατακτήσετε» αυτή την πρόκληση, χωρίς παρατράγουδα, πρέπει να έχετε τα παρακάτω στο μυαλό σας.

Μην ξεκινήσετε τη διαδικασία χωρίς να εκτιμήσετε την κατάσταση

Πριν αρχίσετε να φορτώνετε το πιάτο σας μπλέκοντας όλες τις γεύσεις μαζί, ρίξτε μια ματιά στον μπουφέ και κρατήστε σημειώσεις στο μυαλό σας για το τι θα φάτε σίγουρα, τι υπάρχει περίπτωση να φάτε και τι δεν θα τρώγατε με τίποτα, τουλάχιστον όχι συνδυαστικά με τις υπόλοιπές σας επιλογές.

Μην πάρετε μικρό πιάτο κατά λάθος

Πολλές φορές συνηθίζεται σε έναν μπουφέ να προσφέρονται 2 μεγέθη πιάτων: τα μικρότερα για το ψωμί και τα γλυκά και τα μεγαλύτερα για το φαγητό. Προσέξτε μην πάρετε το μικρό πιάτο κι έπειτα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση είτε να το γεμίσετε υπερβολικά πολύ, είτε να μεταφέρετε το φαγητό σας σε μεγαλύτερο πιάτο ή να φάτε λίγο από ντροπή.

Μην πιάσετε φαγητό με τα χέρια

Ό,τι κι αν είναι, ακόμη κι αν δείχνει ότι θα μπορούσατε να το πιάσετε πιο εύκολα με τα χέρια, μην το κάνετε. Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες τσιμπίδες και κουτάλες, που αποτελούν έναν πολύ πιο υγιεινό και ευγενικό τρόπο να βάλετε φαγητό στο πιάτο σας, συν του ότι έτσι δείχνετε ότι σέβεστε τους υπόλοιπους.

Μην φτερνιστείτε ή βήξετε πάνω από τα φαγητά

Αν νιώσετε ότι κάτι από τα δύο πλησιάζει, απομακρυνθείτε, αφήστε το πιάτο σας κάτω και απελευθερώστε το με όσο πιο κόσμιο τρόπο γίνεται. Το σάλιο από ένα φτέρνισμα ή βήχα ταξιδεύει με 160 χιλιόμετρα την ώρα προς όλες τις κατευθύνσεις κι αν το κάνετε στην ουρά του μπουφέ, θα καταστρέψετε το γεύμα όλων.

Μην βάζετε μεγάλες μερίδες

Μπορεί να είναι δελεαστικό να βάλετε από τα πάντα την πιο μεγάλη πιρουνιά που μπορείτε να πιάσετε, αλλά μην το κάνετε. Ο στόχος σε έναν μπουφέ είναι να δοκιμάσετε όσο το δυνατόν περισσότερες γεύσεις κι όχι όσο το δυνατόν περισσότερο από λίγες γεύσεις. Βάλτε μικρές ποσότητες αυτών που καταλήξατε ότι θέλετε οπωσδήποτε να δοκιμάσετε και αν θελήσετε κι άλλο, θα βρίσκεται εκεί να σας περιμένει.

Μην το παρακάνετε με το άμυλο

Ψωμί, πουρές, ζυμαρικά, ρύζι… Όλα αυτά θα σας φουσκώσουν γρήγορα, γι’ αυτό μην παραδοθείτε –τουλάχιστον όχι σε όλα. Δώστε μια ευκαιρία σε άλλα φαγητά, ειδικά σε περίεργους και πρωτότυπους συνδυασμούς που δεν βρίσκετε εύκολα.

Μην πίνετε χωρίς μέτρο όταν τρώτε

Μερικές γουλιές νερό ή κοκτέιλ είναι οκ, αλλά το να κατεβάσετε μια μπίρα μονομιάς, σας πιάνει χώρο στο στομάχι και δεν σας αφήνει να απολαύσετε σωστά το γεύμα σας.

Μην τρώτε γρήγορα

Βρίσκεστε σε αυτό το γεύμα για να διασκεδάσετε και να απολαύσετε νόστιμα πιάτα. Ο μπουφές δεν πρόκειται να φύγει από τη θέση του κι εσείς δεν έχετε καμία υποχρέωση να αδειάσετε το πιάτο σας και μάλιστα πρώτος απ’ όλους. Φάτε αργά και δώστε χρόνο στην κάθε γεύση να «ξετυλιχτεί» στο στόμα σας.

Μην σταματάτε στον πρώτο γύρο

Αν ακολουθήσατε την παραπάνω συμβουλή και βάλατε μικρές ποσότητες στο πιάτο σας από τα φαγητά που θέλατε οπωσδήποτε να δοκιμάσετε, τότε σίγουρα υπάρχει ακόμα χώρος, είτε για να φάτε λίγο παραπάνω από κάτι που σας εντυπωσίασε ή για να δοκιμάσετε και άλλες γεύσεις. Αυτό, άλλωστε, είναι και το νόημα του μπουφέ.

Μην ξεχνάτε το γλυκό

Μετά το αλμυρό έρχεται και το γλυκό και ο μπουφές θα φροντίσει να σας δώσει πολλές επιλογές αυτού. Αρκεί να έχετε αφήσει λίγο χώρο για να… γλυκαθείτε!