Το top 6 των γεύσεων που δοκιμάσαμε μέσα στο 2015

athens-plaza-kremmudosoupa
ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο παρουσιάσεων εστιατορίων, μπόλικων πιάτων και γεύσεων που δοκιμάσαμε σε διάφορα εστιατόρια της Αθήνας και μερικών… κιλών παραπάνω, κάνουμε τον απολογισμό toy 2015 και φτιάχνουμε ένα top 6(+) με αυτά που αναπολούμε κάθε φορά που πλησιάζει η ώρα του φαγητού.

Από σούσι μέχρι street food και από γαλλική κουζίνα μέχρι κυκλαδίτικη, φέτος δοκιμάσαμε πλήθος πιάτων και γεύσεων, εμπνεύσεις από διάσημους και μη σεφ, απλά και πολύπλοκα πιάτα, μεζέδες και πιο γκουρμέ επιλογές.

Ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω, υπήρξαν κάποια πιάτα που αν μας ανάγκαζαν να απαρνηθούμε όλα τα υπόλοιπα φαγητά του κόσμου γι’ αυτά, ίσως και να το κάναμε. Κι αυτό γιατί το κάθε πιάτο στο είδος του μας επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι το φαγητό είναι μια από τις τεράστιες απολαύσεις της ζωής και ότι ναι, οι γευστικοί κάλυκες πράγματι... «γαργαλιούνται» υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Κρεμμυδόσουπα, The Parliament

Ίσως να αποτελεί μια απλή γαλλική συνταγή την οποία μπορεί να εκτελέσει οποιοσδήποτε, ακόμη και χωρίς… προϋπηρεσία στην κουζίνα. Η κρεμμυδόσουπα, όμως, που άνοιξε το γεύμα μας στο Athens Plaza για τα 25 χρόνια του σεφ Νίκου Γιαννόπουλου, αχνιστή και μυρωδάτη, με τα κρεμμύδια που «κολυμπούσαν» σε ζωμό κοτόπουλου και τα τραγανά κρουτόν με το λιωμένο έμενταλ, μας πήγε και μας έφερε στο Παρίσι 2-3 φορές, τόσο με τη μυρωδιά της, όσο και με τη γεύση της. Το σιγοψιθύρισμα του “La vie en rose” στη συνέχεια, ήταν αναπόφευκτο. Διαβάστε περισσότερα για την εμπειρία μας στο Athens Plaza εδώ.

Πληροφορίες: Athens Plaza, εστιατόριο The Parliament, Βασιλέως Γεωργίου Α’, πλατεία Συντάγματος, 210 3352400, facebook page

Σάντουιτς με blue cheese και καραμελωμένα κρεμμύδια, Duck Soup

Τον Απρίλη του χρόνου που μας αποχαιρετά, βρεθήκαμε σε ένα πολύ κινηματογραφικό σαντουιτσάδικο, με τίτλο εμπνευσμένο από τους Marx Brothers, το οποίο αν και είναι «κρυμμένο» στη στοά Πεσμαζόγλου, είναι από αυτά που σε «καλούν» με κάποιο μαγικό τρόπο να τα ανακαλύψεις. Εκεί ξεχνάς τα σάντουιτς που έτρωγες τόσα χρόνια. Για την ακρίβεια, κλαις τα λεφτά σου για τα σάντουιτς που έτρωγες τόσα χρόνια, από τη στιγμή που αρχίζεις να γεύεσαι πώς θα έπρεπε να είναι πραγματικά τα σάντουιτς, με φρέσκα υλικά από όλη την Ελλάδα και με συνδυασμούς που θυμίζουν γκουρμέ καταστάσεις. Αυτό που μας είχε κάνει περισσότερο εντύπωση στη γεύση, όμως, ήταν ένα σάντουιτς με παστράμι, blue cheese, καραμελωμένα κρεμμύδια και καρύδια, που ακόμη και τώρα που το θυμηθήκαμε, βγάλαμε έναν μικρό αναστεναγμό. Αλμυρό και γλυκό, τραγανό και φρέσκο, το σάντουιτς αυτό έμοιαζε σαν να τα έχει όλα. Ελπίζουμε να υπάρχει ακόμα στον κατάλογο. Διαβάστε περισσότερα για την εμπειρία μας στο Duck Soup εδώ.

Πληροφορίες: Duck Soup, Πανεπιστημίου 39 εντός Στοάς Πεσμαζόγλου, 210 3233916, facebook page.

Baby πατάτες, Εις το Παυσίλυπον

Συνήθως οι πατάτες δρουν ως συνοδευτικό. Είτε ως πατάτες φούρνου, είτε ως πουρές, είτε ως τηγανητές, σπάνια κυκλοφορούν «ασυνόδευτες» κι εδώ που τα λέμε, κανείς δεν θέλει να φάει σκέτες πατάτες τηγανητές ή φούρνου, μετά την ηλικία των 5. Εκτός κι αν μιλάμε για τις baby πατάτες του μεζεδοπωλείου «Εις το Παυσίλυπον» στον Βοτανικό, οι οποίες είχαν απογειώσει μια μαγιάτικη βραδιά στο κέντρο της Αθήνας. Μικρές πατάτες με τη φλούδα, αρωματισμένες με σκόρδο, δενδρολίβανο και ρίγανη, έλιωναν τόσο αρμονικά στο στόμα με όλα τα αρώματα των μυρωδικών, που τις καταβροχθίσαμε ξεχνώντας τους… συνοδούς τους, κάτι περιποιημένα χωριάτικα λουκάνικα Λυσιμαχείας και μπιφτεκάκια σχάρας. Με το χέρι στην καρδιά σας λέμε ότι αυτές οι πατάτες δεν χρειάζονται «συνοδό». Μπορούν να μείνουν single για πάντα. Διαβάστε την εμπειρία μας στο Εις το Παυσίλυπον εδώ.

Πληροφορίες: Εις το Παυσίλυπον, Κορυτσάς 19 και Μελενίκου, Βοτανικός, 211 4094469, facebook page.

Sashimi σολομού, Miyabi

Νομίζετε ότι το σούσι δεν είναι για εσάς και είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στα επόμενα πιάτα της λίστας; Λάθος! Το Miyabi στη Γλυφάδα μπορεί να σας κάνει να μπείτε «εχθροί» του σούσι και να βγείτε ορκισμένοι λάτρεις του, αρκεί να του δώσετε μια ευκαιρία να «ξεδιπλώσει» τις γεύσεις του, τα ποιοτικά του πιάτα και τα προσεγμένα υλικά του, σε συνδυασμούς που ίσως να μην πιστεύατε ότι θα αγαπήσετε ποτέ. Εμείς εντυπωσιαστήκαμε από το sashimi σολομού με την καταπράσινη σάλτσα ρόκα-miso, με τα τρυφερά κομμάτια του σολομού να μας χαρίζουν τα καλά τους λιπαρά σε κάθε μπουκιά και τη γιαπωνέζικη μουστάρδα να δίνει έξτρα ένταση. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι έχουμε ξεχάσει εκείνη την τεράστια πιατέλα με maki rolls για όλα τα γούστα, τα οποία πρόλαβαν να δουν τα φώτα της Γλυφάδας για μερικά μόνο λεπτά πριν καταλήξουν στα stick μας… Διαβάστε την εμπειρία μας στο Miyabi εδώ.

Πληροφορίες: Miyabi Sushi Dining Lounge, Γιαννιτσοπούλου 3, Γλυφάδα, 2108944845, facebook page

Σαλάτα με λόλα, ρόκα, τυρί τσαλαφούρι και αποξηραμένα σύκα, Vino Εtcetera

Γεύμα χωρίς σαλάτα δεν γίνεται. Έχετε παρατηρήσει, όμως, πως μόλις φτάσουν τα κυρίως ή οι υπόλοιποι μεζέδες, η σαλάτα χάνει λίγο τον κυρίαρχο ρόλο της και ο ενθουσιασμός που μας γεμίζει όταν φτάνει πρώτη στο τραπέζι, μεταφέρεται στα επόμενα πιάτα; Κι όμως, υπάρχει μια σαλάτα στην Αργυρούπολη, στο πολύ κλασάτο μεζεδοπωλείο Vino Etcetera, με ρόκα, λόλα, τυρί τσαλαφούρι, αποξηραμένα σύκα και βινεγκρέτ που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μας καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς και παρά τη γενναιόδωρη ποσότητά της, άδειασε. Αν και οι υπόλοιποι μεζέδες που ήρθαν στη συνέχεια μας προκάλεσαν παρόμοιο ενθουσιασμό, η σαλάτα κατάφερε να συνοδέψει τα πάντα, και να μας αφήσει μια γλυκιά δροσιά σε όλο το γεύμα. Διαβάστε την εμπειρία μας στο Vino Etcetera εδώ.

Πληροφορίες: Vino Etcetera, Ειρήνης 3, Αργυρούπολη, 698 313 3617, facebook page

Κήπος της Τρώων

Με αυτό το εστιατόριο έχουμε ένα πρόβλημα: δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε μόνο ένα πιάτο. Στην αρχή νομίζαμε ότι το αγαπημένο μας ήταν η μελιτζάνα σουφλέ, με την υπέροχη σάλτσα από μπεσαμέλ, τυριά και ντομάτα, η οποία γλύκιζε και έδενε ιδανικά με τη μελιτζάνα. Μετά, όμως, θυμηθήκαμε το υπέρ-νόστιμο ριζότο καρναρόλι, το οποίο χρώσταγε την ιδιαίτερη γεύση του στο κρασί Μαρσάλα και στις αφράτες μπουκιές κοτόπουλου που έλιωναν στο στόμα. Καταλήγοντας σε αυτό, ξαφνικά μας «χτύπησε» σαν αστραπή το ψαρονέφρι με σος Μαδέρα και δαμάσκηνα, με τον υπέροχο πουρέ από κάστανο που το συνόδευε και η επιλογή του ως το καλύτερο πιάτο της βραδιάς φάνταζε μονόδρομος. Μέχρι να ανασύρουμε από τη μακροπρόθεσμη μνήμη μας εκείνη τη σοκολατόπιτα που «πνιγόταν» στη σοκολάτα και το παγωτό… Διαβάστε την εμπειρία μας στον Κήπο της Τρώων εδώ.

Πληροφορίες: Ο Κήπος της Τρώων, Τρώων 37, 213 0303578, facebook page.

Καλή, γευστική χρονιά!

Τζούλια Τασώνη