Οι πιο δημοφιλείς κουζίνες της χρονιάς που πέρασε

carnitas
ΤΡΙΤΗ, 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Κάθε χρονιά, κάποιες κουζίνες φαίνεται να περνούν μπροστά και να «κλέβουν» τους προβολείς από άλλες. Έτσι συνέβη και το 2015, όπου ξεχώρισαν οι παρακάτω.

Σύγχρονη μεξικάνικη

Μαζί με τα πιάτα που συνδέουμε συνήθως με τη μεξικάνικη κουζίνα, συμπεριλαμβανομένων των τάκος και quesadillas, ένα νέο κύμα μοντέρνας μεξικάνικης κουζίνας έγινε αισθητό φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα καλά εστιατόρια του Mexico City φαίνεται πως θα εξαπλωθούν σύντομα απ’ άκρη σ’ άκρη της Γης, ενώ στις Η.Π.Α. η αρχή έχει γίνει με το Cosme στη Νέα Υόρκη, το Broken Spanish στο Λος Άντζελες, το Cala στο Σαν Φρανσίσκο και άλλα. Ανάμεσα στα πιάτα που σερβίρουν, βρίσκουμε carnitas πάπιας με κρεμμύδια, ραπανάκι και πράσινη σάλτσα, πράσινα φασόλια με αβγό ποσέ και σάλτσα chapuline με… ακρίδες, tostada (τορτίγια) πέστροφας με καπνιστή jalapeno, αβοκάντο και τηγανητά πράσα και άλλες νοστιμιές.

Σύγχρονη γαλλική

Η γαλλική κουζίνα έχει ξεφύγει από τις κλασικές πλούσιες σάλτσες και πλέον τα εστιατόρια υιοθετούν τη γαλλική τεχνική, εμπλουτίζοντάς την με σύγχρονα στοιχεία. Το 5ο Φεστιβάλ Γαλλικής Γαστρονομίας στην Αθήνα, σίγουρα βοήθησε να πάρουμε μια γεύση από γκουρμέ προτάσεις υψηλής γαστρονομίας και γαλλικής έμπνευσης, ενώ οι ιδέες και τα πιάτα της σύγχρονης γαλλικής κουζίνας σίγουρα δεν στερούνται έμπνευσης. Μερικά από αυτά; Πάπια με κυδώνι και νεροκάρδαμο, αρνί με πατάτες και κύμινο, ταρτάρ κοκκινογούλι με καπνιστό χέλι, μπέργκερ με φουά γκρα και τρούφα κ.λπ.

Νοτιοανατολικής Ασίας

Οι γεύσεις της νοτιοανατολικής Ασίας είναι πολλές και εξωτικές, με σεφ από όλο τον κόσμο να επισκέπτονται την περιοχή, σε μια αποστολή να μάθουν όσο μπορούν περισσότερα για την κουζίνα της. Υιοθετούν ασιατικές γεύσεις στη μαγειρική τους με τρόπους που δεν είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν, με τις θρεπτικές και comfort πτυχές της κουζίνας –συμπεριλαμβανομένων των πιάτων με νουντλς και ντάμπλινγκς- να κάνουν θραύση και σεφ στην Αμερική και άλλες χώρες, να ασχολούνται με τη νοτιοανατολική κουζίνα και να ανοίγουν εστιατόρια τέτοιου είδους, ακόμη κι αν δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Το street food της περιοχής έχει εμπνεύσει κατά πολύ τα μενού εστιατορίων, με τα curry puffs (μικρές πίτες σαν τυροπιτάκια, που περιέχουν curry με κοτόπουλο και πατάτες) και τη σαλάτα με παπάγια, μεταξύ άλλων, να είναι πολύ δημοφιλή. Φυσικά, οι τηγανητές φτερούγες, το χοιρινό με χυμό καρύδας και τα διάφορα είδη νουντλς και τηγανητού ρυζιού δεν λείπουν από το παιχνίδι.

Σούσι

Πριν δεκαετίες έγινε mainstream στην Αμερική και έπειτα και στην Ελλάδα, ενώ ακόμη και σήμερα οι λάτρεις του ανά τον κόσμο συνεχίζουν να αυξάνονται. Η έμφαση που δίνει στις απλές δημιουργίες και στη φρεσκάδα, με υψηλής ποιότητα υλικά, είναι απολύτως συγχρονισμένη και εναρμονισμένη με τη σύγχρονη τάση «καθαρού φαγητού» που επικρατεί. Η δημιουργικότητα, φυσικά, δεν λείπει και από την ωμή κουζίνα, με σούσι rolls με τρούφα, σπέρμα μπακαλιάρου με λευκή τρούφα και πολλά άλλα πιάτα να εντυπωσιάζουν. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα αγαπημένα μας μέρη για σούσι στην Αθήνα.

Μεσογειακή

Η μεσογειακή κουζίνα και το εύρος της, φτάνοντας μέχρι μέρη της Μέσης Ανατολής, παραμένει σταθερή αξία, αλλά και ιδιαιτέρως δημοφιλής τη χρονιά που πέρασε, ειδικά στα εστιατόρια της Αμερικής. Οι ημέρες που η ιταλική κουζίνα ήταν συνώνυμο της μακαρονάδας και των κεφτέδων έχουν πλέον περάσει και νέοι, δημιουργικοί σεφ επαναπροσδιορίζουν τα πιάτα της. Burrata (φρέσκο ιταλικό τυρί από μοτσαρέλα και κρέμα) με καραμελωμένα κρεμμύδια και τρούφα, πίτσα με φρέσκα λουκάνικα και πιπεριές shishito, φρέσκα λαχανικά και βότανα, ριζότο με αρακά και ραγού μανιταριών… Η Μεσόγειος αντεπιτίθεται!

Ισπανική/πορτογαλική

Τα tapas ήταν στο προσκήνιο για πολλά χρόνια. Έπειτα η τάση ήταν κουζίνα εμπνευσμένη από τα τάπας, με τα εστιατόρια να σερβίρουν τα πάντα σε μικρές βερσιόν. Πλέον τα «μικρά πιάτα» μειώνονται σιγά-σιγά, ενώ τα πραγματικά tapas συνεχίζουν δυναμικά, με Ισπανούς και Πορτογάλους σεφ να ανοίγουν εστιατόρια παντού σε Ευρώπη και Αμερική, δημιουργώντας νέες γενιές που λατρεύουν την παραδοσιακή κουζίνα. Παραδοσιακά και μη παραδοσιακά tapas, όπως λουκάνικο με αίμα, σάλτσα aioli (σάλτσα με σκόρδο, ελαιόλαδο, κρόκο αβγών και χυμό λεμονιού) και μαϊντανό, λουκάνικο cranberry με τσένταρ και πίκλες ή πιάτα όπως το borrego com feijao (αρνίσιο πόδι μαγειρεμένο στα κάρβουνα) και το καπνιστό χοιρινό με πιπεράδα (φαγητό των Βάσκων με σοταρισμένα κρεμμύδια, πράσινες πιπεριές και ντομάτες) και τραγανές, καπνιστές πατάτες δίνουν ένα καθαρό στίγμα της νέας τάσης.