Επισκεφτήκαμε το νέο «Μπουκιά και Συχώριο» στο Κολωνάκι και «κλέψαμε» μια νόστιμη συνταγή

mpoukia-kai-suxorio
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Η σπιτική, μαμαδίστικη κουζίνα δεν αποτυγχάνει ποτέ και το τρίτο «Μπουκιά και Συχώριο»-κουζίνα από τον Ηλία Μαμαλάκη συνεχίζει την καλή δουλειά, στο κέντρο της Αθήνας αυτή τη φορά, γι’ αυτούς που βρίσκονται μακριά από τη… μαμά τους. Εμείς το επισκεφτήκαμε, δοκιμάσαμε τις γεύσεις του και φύγαμε και με μια συνταγή-δώρο του Ηλία Μαμαλάκη, που ανυπομονούμε να ετοιμάσουμε.

Η αρχή έγινε πριν δυο χρόνια στην Κηφισιά και ξαφνικά όλα τα βόρεια προάστια μείωσαν τις επισκέψεις στη… μαμά, αφού πλέον μπορούσαν να απολαύσουν την ίδια, σπιτική, νόστιμη και γεμάτη μεράκι κουζίνα, μέσα από διάφορες επιλογές, στο πρώτο «Μπουκιά και συχώριο» της Αθήνας, με την υπογραφή του Ηλία Μαμαλάκη. Η συνέχεια ήρθε ένα χρόνο αργότερα, το 2014, στο Ν. Ψυχικό και φέτος, η παράδοση συνεχίστηκε με το τρίτο μαγαζί της αλυσίδας, το οποίο άνοιξε αρχές Δεκεμβρίου και ήδη έχει κάνει τους κατοίκους του κέντρου -και δη τους εργένηδες, τους φοιτητές, όσους δεν ξέρουν να μαγειρεύουν κι όσους έχουν επιθυμήσει τη μαμά τους- να χαμογελάσουν και πάλι.

Η συνταγή είναι γνωστή: σπιτική, ελληνική κουζίνα από τον Ηλία Μαμαλάκη. Η εφαρμογή της, όμως, έχει επίσης ενδιαφέρον. Καταρχάς, να πούμε ότι παρά το franchise, πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, που τηρεί πιστά τις αξίες της ελληνικής κουζίνας, ακολουθώντας κατά γράμμα τις συνταγές του πασίγνωστου σεφ, κάτι που σε συνδυασμό με την αυθεντία του Ηλία Μαμαλάκη, αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα του αποτελέσματος. Προσθέστε σε αυτό τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που καταφτάνουν καθημερινά στο μαγαζί, το φρέσκο κρέας και κοτόπουλο από σταθερούς προμηθευτές, αλλά και τον οικολογικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα των καταστημάτων (διανομή με ποδήλατο στο Ψυχικό και προσφορά του περισσευούμενου φαγητού στο Δήμο Κηφισιάς και στο Σύλλογο «Ομπρέλες» του Ν. Ψυχικού) κι έχετε την τέλεια συνταγή για το ιδανικό γεύμα, που απέχει πολύ από τις πίτσες και τα σουβλάκια.

Το νέο «Μπουκιά και Συχώριο» που επισκεφτήκαμε στο Κολωνάκι, τηρεί την ίδια ατμόσφαιρα και λογική με τα άλλα δυο: μικρός χώρος, διακοσμημένος με φωτογραφίες από τα ταξίδια του Ηλία Μαμαλάκη και τις συνταγές που προέκυψαν από αυτά, αλλά και φωτογραφίες του Λευτέρη και της Όλγας που είναι οι ιδιοκτήτες του νέου καταστήματος, με ένα μικρό πάγκο και (σύντομα) τραπεζάκια έξω και στο πατάρι, για όσους δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι να πάνε σπίτι τους για να δοκιμάσουν τα λιγουρευτά πιάτα.

Στη βιτρίνα του φιγουράρουν καθημερινά 15 φρεσκομαγειρεμένα πιάτα, έτοιμα για delivery και takeaway και όποιος τυχερός είτε βρεθεί προς τα εκεί ή τηλεφωνήσει για παραγγελία, έχει αρκετές επιλογές. Το καλύτερο, βέβαια, απ’ όλα, είναι ότι οι τιμές μπορεί να μην είναι οι χαμηλότερες της αγοράς, αλλά θα αποτελέσουν ευχάριστη έκπληξη για όσους… τρομάζουν να πλησιάσουν λόγω του ονόματος.

Στο μενού (και στη βιτρίνα του) θα βρείτε, μεταξύ άλλων, παστίτσιο XL (750 γραμμαρίων, λίγο μεγαλύτερο από την κλασική μερίδα), για όσους η ιδανική μερίδα θα ήταν στο μέγεθος του… ταψιού, μουσακά με μελιτζάνα, χωρίς πατάτα και κολοκύθι, λαχανοντολμάδες, σουτζουκάκια σμυρνέικα, γίγαντες Πρεσπών, σολομό, ψητό λαβράκι με φρέσκα λαχανικά, τονοσαλάτα, σαλάτα κινόα, κηπουρού και διάφορα κρεατικά, από μπιφτέκια μοσχαρίσια ή γαλοπούλας, μέχρι μοσχάρι κοκκινιστό και κοτόπουλο αλά κρεμ. Καθημερινά, η πίτα και η τάρτα ημέρας αποτελεί μια καινούργια έκπληξη και τώρα που είναι χειμώνας, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν και οι σούπες, ενώ το καλοκαίρι, προστίθενται πιάτα με πιο δροσερό χαρακτήρα, ακολουθώντας πάντα την εποχή τόσο σε ιδέες όσο και σε προϊόντα. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι όλα είναι ολόφρεσκα, αχνιστά, λαχταριστά με τέτοια σπιτική χροιά σε όψη και γεύση, που δεν θα μπορείτε εύκολα να το πιστέψετε. Σε αυτό, βέβαια, βάζουν την τέχνη τους και οι σεφ του κολωνακιώτικου μαγαζιού, Πέτρος Τσάνος και Στέλιος Αυγερινός.

Αρπάζοντας την ευκαιρία να φάμε σπιτικό φαγητό, χωρίς να έχουμε περάσει κάμποσες ώρες στην κουζίνα, δοκιμάσαμε –φυσικά- το παστίτσιο XL (7 ευρώ) σε μια πράγματι γενναιόδωρη μερίδα, με πλούσια μπεσαμέλ με φρέσκο βούτυρο, μυρωδικά και μοσχαρίσιο κιμά και στη συνέχεια πήραμε μια γεύση και από κοτόπουλο γιουβέτσι (7 ευρώ). Το τρυφερό κοτόπουλο μας έστειλε ένα μεγάλο ταξίδι πίσω στο χρόνο, σε εκείνες τις Κυριακές με τα οικογενειακά τραπέζια, που ήμασταν παιδιά και η γιαγιά αναλάμβανε να ικανοποιήσει όλες μας τις γαστρονομικές ιδιοτροπίες και επιθυμίες. Τότε που το σπίτι μοσχομύριζε και στο πιάτο μας δεν έμενε ούτε μπουκιά. Τότε που όλα ήταν πραγματικά «μπουκιά και συχώριο».

Οι γίγαντες Πρεσπών στο φούρνο (5,5 ευρώ) με άρωμα ντομάτας και οι λαχανοντολμάδες (7,5 ευρώ) έφεραν κλασικές, παραδοσιακές γεύσεις στον ουρανίσκο μας, που είχαμε σχεδόν ξεχάσει. Τις εντυπώσεις «έκλεψαν», όμως, τα πεντανόστιμα κανελόνια με κιμά και τυρί (7 ευρώ) και ο… λουκουμάς πατάτας (4 ευρώ), δηλαδή μια λαχταριστή κροκέτα με πουρέ πατάτας, τυριά, μυρωδικά και αλλαντικά, που μπορεί να μην ήταν μέσα στις νοσταλγικές, αγαπημένες γεύσεις, αλλά μας έδωσαν έμπνευση να πειραματιστούμε στο σπίτι.

Η «δυνατή» φέτα κορμού (1,5 ευρώ) που ήρθε για επιδόρπιο μας «ξύπνησε» και πάλι παιδικές μνήμες, τότε που τον κορμό τον λέγαμε «σαλαμάκι», επειδή έμοιαζε οπτικά στο αλλαντικό, και τσακωνόμασταν με τα αδέρφια μας για το ποιος έφαγε το περισσότερο. Οι πιο παραδοσιακοί, θα βρείτε και χαλβά σιμιγδαλένιο στο μενού.

Σε μια εποχή που τα κυριακάτικα, οικογενειακά τραπέζια έχουν μειωθεί, που οι ρυθμοί της δουλειάς μας στερούν τις πιο συχνές οικογενειακές συγκεντρώσεις και που τα σουβλάκια έχουν κάνει… κατάληψη στο πιάτο μας, το «Μπουκιά και Συχώριο» είναι το next best thing μετά την ελληνίδα μάνα.

*Αν σχεδιάζετε σπιτική δεξίωση, πάρτι κ.ο.κ., αλλά η σπεσιαλιτέ σας είναι οι… τηγανητές πατάτες, το «Μπουκιά και Συχώριο» σας βγάζει από τη δύσκολη θέση, ετοιμάζοντας για εσάς το απόλυτο, σπιτικό γεύμα, στα δικά σας σκεύη. Αναλαμβάνει, επίσης, και εκδηλώσεις γραφείων.

Πληροφορίες: Μπουκιά και Συχώριο, Σέκερη 5 Κολωνάκι, 210 3626262, delivery καθημερινά 12.00-18.00 εκτός Κυριακής, (Μπουκιά και Συχώριο Κηφισιάς: Λ. Κηφισίας 361, 210 8000110, Μπουκιά και Συχώριο Ν. Ψυχικού: Σολωμού 2, 211 411 4040), https://www.facebook.com/MpoukiaSychorio/

Πένες με αγκινάρες από τον Ηλία Μαμαλάκη

Υλικά για 4 άτομα
½ κιλό πένες
4 αγκινάρες
2 λεμόνια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο φρέσκο
2 κουτ σούπας αλεύρι
3 κουτ σούπας άνηθο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε στα 6 και τις τρίβουμε με λεμονόκουπες για να μη μαυρίσουν. Τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

2. Ζεσταίνουμε το λάδι, σοτάρουμε το σκόρδο, προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 1 ποτήρι κρασιού νερό.

3. Σιγοβράζουμε μέχρι η σάλτσα να μειωθεί στο μισό. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

4. Βράζουμε στο μεταξύ τις πένες σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε.

5. Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα από τις αγκινάρες και προσθέτουμε λίγο άνηθο ψιλοκομμένο. Σερβίρουμε αμέσως.

6. Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με ψιλοτριμμένο τυρί.

Μπορούμε να σοτάρουμε μαζί με τις αγκινάρες 100 γραμ. μπέικον ψιλοκομμένο. Σ’ αυτή τη περίπτωση δεν θα βάλουμε βούτυρο στο τέλος.

Τζούλια Τασώνη