Little Kook: ένα γλυκοπαραμυθοπωλείο στου Ψυρρή

little-kook
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Μια φορά κι έναν καιρό, στην γκρίζα περιοχή του Ψυρρή, άνοιξε ένα παραμυθένιο μαγαζί που λατρεύει τα Χριστούγεννα όλες τις εποχές του χρόνου κι έχει βαλθεί να μας γλυκάνει με το δικό του τρόπο, τόσο με κέικ, cupcakes και σοκολάτες, όσο και με τα παραμύθια του.

Δεν ξέρουμε καν αν υπάρχει αυτή η λέξη, αλλά μόνο «γλυκοπαραμυθοπωλείο» θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το Little Kook, που επισκεφτήκαμε πρόσφατα στην περιοχή του Ψυρρή και ζήσαμε μια… supercalifragilisticexpialidocious εμπειρία, ακριβώς σαν παραμύθι.

Όλα ξεκίνησαν ένα πρωινό Δευτέρας, ξέρετε, από αυτά που θα έδινες τα πάντα να αποδράσεις λίγο από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα που ξεκινά για άλλη μια εβδομάδα. Κατεβαίνοντας το δρομάκι της Καραϊσκάκη, συναντήσαμε ένα μαγαζάκι που έδειχνε να μην λέει να ξεστολίσει από τα Χριστούγεννα, με υπέροχη βιτρίνα και επιγραφή “tea, coffee and cakes”. Κι επειδή έχουμε αδυναμία και στα Χριστούγεννα, αλλά και στα γλυκά, δεν γινόταν να μην μπούμε. Αυτό που ακολούθησε, όμως, δεν το φανταζόμασταν.

Ένα διώροφο αρχοντικό στολισμένο απ’ άκρη σ’ άκρη, με πιάνο, παλιά βιβλιοθήκη, πανοπλίες, παλιές τραπεζαρίες, κηροπήγια, φωτάκια, στολίδια, χριστουγεννιάτικο δέντρο, πίνακες και μια ατμόσφαιρα παραμυθιού και ταυτόχρονα μυστηρίου, που σίγουρα αν μας ρωτούσαν εκείνη τη στιγμή τι μέρα, μήνας, ώρα ήταν, θα έπρεπε να το σκεφτούμε λίγο. Και στο βάθος… κέικ. Πολλά κέικ.

Στο Little Kook, αυτό που καταλάβαμε γρήγορα είναι ότι η διακόσμηση παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με το προϊόν που προσφέρεται, κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι ιδιοκτήτες του, Κώστας Τζώρτζης και Γιάννης Θάνος, έριξαν πολλή προσωπική δουλειά και αγάπη -με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Μιχαήλ Τούρου- ενώ αυτό που πυροδότησε όλη αυτή την ιδέα και το δημιούργημα είναι η τεράστια αγάπη που «κρύβει» ο Κώστας για τα Χριστούγεννα. Γνωστός στην Κρήτη ως λάτρης της γιορτής αυτής, αφού το σπίτι του αποτελεί αξιοθέατο στα Μάλια με χιλιάδες λαμπιόνια και στολίδια, ο Κώστας θέλησε να μοιραστεί το συναίσθημα που του βγάζουν τα Χριστούγεννα και στην Αθήνα μέσα από το Little Kook, που ονομάστηκε έτσι από έναν φανταστικό χαρακτήρα που είχε πλάσει στα παιδικά του χρόνια. Κι όπως είναι φυσικό, δεν τα γιορτάζει μόνο 2 εβδομάδες, αλλά διατηρεί τη διακόσμηση από τις 12 Δεκέμβρη, που άνοιξε το μαγαζί, μέχρι και τα τέλη του Ιανουαρίου, όπου τα χριστουγεννιάτικα στολίδια θα περιοριστούν σε κάποιες βιτρίνες και το μαγαζί θα έχει πιο έντονη αναφορά σε γνωστά και αγαπημένα παραμύθια.

Τα διάφορα δωμάτια, άλλωστε, είναι ήδη θεματικά. Στον κάτω όροφο, ο κεντρικός χώρος είναι το δωμάτιο των ιπποτών με τζάκι, πανοπλίες και παλιά έπιπλα, ενώ επάνω βρίσκουμε το καραμελόσπιτο, γεμάτο καραμέλες και πολύχρωμα φωτάκια, το δωμάτιο των Αδελφών Γκριμ, δωμάτιο με παραπομπή στη Σταχτοπούτα κ.λπ., όλα σε μια ατμόσφαιρα που παραπέμπει άλλοτε σε κάτι σκοτεινό και μυστηριώδες κι άλλοτε σε κάτι οικείο και παραμυθένιο ταυτόχρονα, ανάλογα με το πού στέκεσαι.

Με τα φλιτζάνια και τα τσαγιερά από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων να βρίσκονται… κολλημένα πάνω από τα κεφάλια μας, έφτασε και το μενού από τις κοπέλες με την κατάλληλη ενδυμασία από την ενδυματολόγο Ιωάννα Τσάμη, σε στυλ πάπυρου, που καθώς τον ξεδιπλώνεις, ξεδιπλώνονται και όλες οι λιχουδιές: ροφήματα πραγματικής σοκολάτας, με μαύρη σοκολάτα ή σοκολάτα γάλακτος (5 ευρώ) σε διάφορες γεύσεις με μπαχαρικά, μπισκότο κ.ο.κ., γλυκά, δηλαδή κομμάτια από τούρτες-κέικ με ό,τι γέμιση και επικάλυψη βάλει ο νους σας (5,5 ευρώ), από καρότο και λεμόνι, μέχρι πραλίνα, μπανάνα, μαρμελάδα, φιστικοβούτυρο, κρέπες για όλα τα γούστα (4-7 ευρώ), cupcakes (3,5 ευρώ) και φυσικά τσάι με διάφορες γεύσεις (3,80-7 ευρώ) σε εμαγιέ φλιτζανάκια, αρωματικοί καφέδες (2-4 ευρώ), φρέσκοι χυμοί (3,90-5 ευρώ) και τέλος μπίρα και κρασί χωρίς αλκοόλ (6 ευρώ), γιατί σε ένα τέτοιο χώρο, οι κακές, «ενήλικες» συνήθειες του τσιγάρου και του αλκοόλ, δεν ταιριάζουν.

Όλα τα γλυκά είναι φρέσκα, καθημερινά υπάρχει και διαφορετικό γλυκό ημέρας κι αν κάνετε μια βόλτα στο βάθος, μετά το δωμάτιο των ιπποτών, θα δείτε όλα τα γλυκά του καταλόγου να παίρνουν σάρκα και οστά και να «παλεύουν» μέσα στο μυαλό σας για το ποιο θα σας κερδίσει και θα μπει στο πιάτο σας.

Εμάς μας κέρδισε –εύκολα- το βελούδινο κέικ σοκολάτας, Villa Hazelnut, και το κέικ μπανάνας, Banana's Magic Kiss. Όχι ότι θα λέγαμε «όχι» και στην τριπλή στρώση σοκολατένιου κέικ με επικάλυψη μαρέγκας φλαμπέ ή στο αρωματισμένο κέικ βανίλιας με ξύσμα και χυμό λεμονιού και φρέσκια μέντα, αλλά περισσότερα από δυο κομμάτια γλυκού, πρωί Δευτέρας, θα ήταν υπερβολή.

Ως προς τη νοστιμιά τους, τι να πούμε; Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε δύσκολοι στα γλυκά, αλλά πόσες πιθανότητες έχει να μη σου αρέσει ένα κέικ σοκολάτας με γέμιση πραλίνας φουντουκιού, λουσμένο σε σοκολάτα με φουντούκι ή ένα γλυκό με ολόκληρα κομμάτια φρέσκιας μπανάνας και γέμιση με σοκολάτα και πραλίνα φουντουκιού, όλα αφράτα, μυρωδάτα και φρέσκα, με γαρνιτούρες μπισκότου και σοκολάτας που έδιναν έξτρα όγκο και διάσταση στο τελικό αποτέλεσμα; Μάλλον καμία. Προφανώς γι’ αυτό τα σαββατοκύριακα δημιουργείται ουρά αναμονής, με τον κόσμο να περιμένει υπομονετικά για μια δόση γλυκού και παραμυθιού μαζί.

Την ώρα που απολαμβάναμε το φυσικό χυμό και τα γλυκά μας, ένας κύριος μπήκε με τη σύζυγό του, λέγοντας πως την έφερε να θαυμάσει κι αυτή τον υπέροχο χώρο που της περιέγραφε τόσο καιρό. «Και πού να φάει και γλυκό», σκεφτήκαμε, δικαιολογώντας μέσα μας την τιμή του, από τη γενναιόδωρη ποσότητά του, αλλά και το εξωπραγματικό του χώρου.

Ο αποχωρισμός ήταν δύσκολος. Δεν φεύγεις εύκολα από τη χώρα της Αλίκης, της Σταχτοπούτας και των Αδελφών Γκριμ, ειδικά όταν σε αυτή τη χώρα, μαζί με τα παραμύθια πρωταγωνιστούν και τα γλυκά. Γι’ αυτό πήραμε «δουλειά» για το σπίτι και αφήσαμε πίσω μας το Little Kook και τους ανθρώπους του, να ζήσουν αυτοί καλά. Εμείς σίγουρα θα ζήσουμε καλύτερα με τα γλυκά τους.

Πληροφορίες: Little Kook, Καραϊσκάκη 17, Ψυρρή, Αθήνα, 210 3214144, ανοιχτό καθημερινά 11.00-00.00, https://www.facebook.com/littlekook2015/

Τζούλια Τασώνη