Τι πρέπει να ξέρετε για να ξεκινήσετε τη δική σας συλλογή κρασιών

krasia-sullogi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Υπάρχουν πολλοί λάτρεις του κρασιού εκεί έξω που θα ήθελαν να ξεκινήσουν τη δική τους συλλογή, αλλά αποθαρρύνονται από κάποια εξωφρενικά νούμερα που ακούνε τριγύρω (π.χ. 243.890 ευρώ για ένα Jeroboam Of Château Mouton-Rothschild). Η πραγματικότητα, όμως, απέχει πολύ από αυτές τις τιμές και τα βήματα για να φτιάξετε τη δική σας κάβα είναι απλά και καθόλου αποθαρρυντικά.

Μια σπιτική συλλογή κρασιών, σίγουρα δεν είναι μόνο για γερά πορτοφόλια. Μπορεί, πράγματι, να υπάρχουν ακριβά και συλλεκτικά κρασιά εκεί έξω που χρειάζονται πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά η ουσία σε μια συλλογή κρασιού δεν είναι για όλους η ίδια. Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν σχεδιάζετε να ξεκινήσετε τη νέα αυτή οινική ασχολία και τι να ψάξετε.

Κάντε ένα σχέδιο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ξεκινήσει κάποιος μια συλλογή κρασιών. Μπορεί, για παράδειγμα, να θέλει να έχει πάντα καλά κρασιά πρόχειρα για ένα δείπνο και σίγουρα γλιτώνει αρκετά χρήματα αγοράζοντας τα καλύτερα, όταν ακόμη είναι καινούργια και φθηνά, παλαιώνοντάς τα μόνος του. Παρ’ όλο που η πλειοψηφία των κρασιών προορίζεται για κατανάλωση εντός μερικών μηνών, τα καλύτερα κόκκινα έχουν καλύτερα γεύση όταν παλαιωθούν για μερικά χρόνια, ακόμη και δεκαετία ή παραπάνω. Οι τανίνες τους μαλακώνουν, οι φρουτώδεις γεύσεις εξελίσσονται και στο τέλος αποζημιώνουν. Σχεδιάστε, λοιπόν, προμήθεια των κρασιών σας με βάση τα παραπάνω.

Ακολουθήστε το γούστο σας

Η αγορά κρασιού δεν διαφέρει και πολύ από την αγορά Τέχνης: πρέπει να μπορείτε να το απολαύσετε. Γι’ αυτό επιλέξτε τα κρασιά που θα θέλατε να καταναλώσετε και αφήστε στην άκρη το επενδυτικό κομμάτι. Κανείς δεν σας εγγυάται ότι οι τιμές των μπουκαλιών που θα επιλέξετε θα ανέβουν σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μπορείτε να καυχιέστε μελλοντικά στην πώλησή τους.

Δοκιμάστε πριν αγοράσετε

Πριν αγοράσετε θήκη για το κρασί σας, αγοράστε ένα μπουκάλι και δοκιμάστε το, έτσι ώστε να είστε βέβαιοι. Έχετε, επίσης, πάντα υπόψη σας ότι το γούστο ενός συλλέκτη εξελίσσεται, γι’ αυτό να είστε εγκρατείς στα κρασιά και τις θήκες που αγοράζετε.

Σκεφτείτε την αποθήκευση

Δεν έχει κανένα νόημα να αγοράζετε κρασιά και να τα κρατάτε στα ράφια της κουζίνας σας. Πολλά σπίτια χρησιμοποιούν ακριβά κόκκινα κρασιά σαν ντεκόρ, καταστρέφοντάς τα σιγά-σιγά λόγω υψηλής θερμοκρασίας ή απουσίας υγρασίας στους φελούς. Επενδύστε σε μια μονάδα ελεγχόμενης θερμοκρασίας, φτιάξτε μια κατάσταση με το τι αγοράζετε και μην ξεχάσετε να τα ασφαλίσετε, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Να θυμάστε ότι το ιδανικό επίπεδο υγρασίας για την αποθήκευση κρασιού στο σπίτι είναι μεταξύ 60%-70% και ότι η σωστή αποθήκευση κρασιού προϋποθέτει μικρές διακυμάνσεις από τους 14οC.

Βρείτε έναν σταθερό πωλητή

Η αγορά των κρασιών σας πρέπει να γίνεται από έναν αξιόπιστο πωλητή ή απευθείας από το οινοποιείο, τουλάχιστον όταν ξεκινάτε τη συλλογή, και μην παρασύρεστε από τιμές που μοιάζουν πολύ καλές για να είναι αληθινές.

Από πού να ξεκινήσετε;

Διαλέξτε ένα μέρος που έχετε ίσως επισκεφτεί σε κάποιο από τα ταξίδια σας, π.χ. Προβηγκία ή οινοποιεία από τα οποία έχετε περάσει, π.χ. Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο και ξεκινήστε τη συλλογή των κρασιών σας. Παρακάτω θα βρείτε 6 περιοχές στο εξωτερικό, από την Elin McCoy του Bloomberg, που σήμερα είναι υποτιμημένες και σημαίνει ότι μπορεί να βρείτε παλιότερα κρασιά σε λογικές τιμές.

Καλιφόρνια και Όρεγκον

Τα Pinot Noir της Δυτικής Ακτής δεν εμφανίζονται σε δημοπρασίες οίνου, όπως τα Cabernet της Νάπα, που σημαίνει ότι πολλά από αυτά θα τα βρείτε με λιγότερα από 45 ευρώ, διατηρώντας την ισορροπία και την οξύτητα για παλαίωση. Ψάξτε τις πιο φθηνές εμφιαλώσεις από Kutch, Failla, Ceritas και Knez και από Eyrie από το Όρεγκον.

Κοιλάδα του Λίγηρα

Πρόκειται πλέον για μια περιοχή πρώτης τάξεως, με κόκκινα κρασιά από Cabernet Franc και λευκά από Chenin Blanc, που παλαιώνονται υπέροχα μέχρι και 30 χρόνια, μπορεί και παραπάνω. Τα καλύτερα κόκκινα είναι από τη Chinon, τη Bourgueil και τη Saumur-Champigny, όπως το Olga Raffault Chinon Les Picasses (από 18 ευρώ, 1989 70 ευρώ) και το Catherine and Pierre Breton Bourgueil Les Perrières (35 ευρώ και vintage 75 ευρώ). Για ξηρά λευκά, ψάξτε από Savennières (Domaine du Closel), Montlouis (Jacky Blot) και Vouvray (Domaine Huet). 

Προβηγκία

Η περιοχή δεν είναι μόνο για ροζέ. Τα κόκκινα με πλούσιο σώμα από τη Bandol, ανατολικά της Μασσαλίας για παράδειγμα, παράγονται κυρίως απόMourvedre και έχουν τη δύναμη και το βάθος της διάρκειας. Το Château de Pibaron είναι ένα αρκετά βαθύ και αρωματικό κρασί (36 ευρώ, vintage 60 δολάρια).

Beaujolais

Τα κόκκινα από την περιοχή Moulin-à-Vent και Morgon έχουν βάρος, δομή και πλούσια φρουτώδη γεύση, εντυπωσιάζοντας όπως και κάποια από τα κρασιά της Βουργουνδίας. Μπουκάλια-δυναμίτες έρχονται από το Domaine du Vissoux (Moulin-à-Vent) και από τις περιοχές και οινοποιεία Morgon, Domaines Louis-Claude Desvignes, Jean-Paul Thévenet και Jean Foillard.

Rioja

Η ιστορική αυτή περιοχή στην κεντρική Ισπανία φημίζεται για τα κόκκινά της, ενώ πολλά οινοποιεία κυκλοφορούν τακτικά κομψά, vintage κρασιά. Ένα από αυτά είναι το CVNE (Compañía Vinícola del Norte de España), το οποίο κυκλοφορεί το Imperial Gran Reserva (από 50 ευρώ) και το πιο φωτεινό και πικάντικο Viña Real Gran Reserva (από 30 ευρώ), που παράγονται κυρίως από Tempranillo. 

Γερμανία

Μπορεί τα Riesling από αυτή τη χώρα να είναι υποτιμημένα, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για λαμπερά κρασιά που ταιριάζουν με το φαγητό και αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη πολυπλοκότητα μετά από 5 ή 10 χρόνια. Ακόμη και τα κορυφαία “Grosses Gewächs” κρασιά από παραγωγούς όπως ο Keller, ο Dönnhoff και ο Zilliken κοστίζουν 23 με 45 δολάρια το μπουκάλι.