Δοκιμάσαμε το νέο αιγαιοπελαγίτικο μενού του Cycladic Café και μάθαμε για το κρασί στην… αρχαιότητα

cycladic Julia Klimi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Οίνος, γαστρονομία, τέχνη και πολιτισμός. Όλα τα ‘χει το μενού του Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κι εμείς ήμασταν εκεί για να δούμε και να γευτούμε το νέο του εγχείρημα “Taste of Culture” που θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, από αυτή την εβδομάδα.

Ο οίνος και η γαστρονομία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Αρχαία Ελλάδα και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποφάσισε να τα βάλει όλα στο πρόγραμμα, γι’ αυτούς που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για την αρχαία Ελλάδα από γαστρονομικής άποψης, αλλά και να γευτούν οι ίδιοι υπέροχες γεύσεις Αιγαίου. Γι’ αυτό και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή οργανώνει το Taste of Culture, μια νέα δράση πολιτισμού, οίνου και γαστρονομίας από το Μουσείο και την Trip2taste, το οποίο σκοπεύει να δώσει άλλο χρώμα στο τέλος της εβδομάδας μας.

Συγκεκριμένα, κάθε Πέμπτη 18.30-21.00, σε μια ιδανική πρόταση και για μετά τη δουλειά, μας περιμένει το Aegean Cheese & Wine, που περιλαμβάνει ξενάγηση στο Μουσείο και ένα πλατό τεσσάρων ιδιαίτερων τυριών από το Αιγαίο που θα προκαλούν τους συμμετέχοντες σε ένα οινογευστικό παιχνίδι συνδυασμών με τέσσερα εκλεκτά ελληνικά κρασιά: ένα αφρώδες, ένα λευκό, ένα ροζέ και ένα κόκκινο, όλα από βραβευμένους Έλληνες παραγωγούς.

George Sfakianakis

Τις Παρασκευές, από τις 12:30-15:30, το σκηνικό αλλάζει και γίνεται πιο… γαστρονομικό και χορταστικό με το Αegean Taste, το οποίο περιλαμβάνει θεματική ξενάγηση για «το κρασί στην αρχαιότητα» στο Μουσείο και κορυφώνεται με ένα tasting menu 6 πιάτων που θα είναι αρμονικά συνδυασμένα με 3 κρασιά από το Αιγαίο.

Το «εν οίνω αλήθεια…» του Αλκαίου, (7-6ος αιώνας π.Χ.) μας έχει πείσει από καιρό και αποφασίσαμε να μάθουμε περισσότερα για τη σχέση των αρχαίων με το κρασί και ταυτόχρονα να έρθουμε σε επαφή με τις λιγουρευτές αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις του Αegean Taste (από την Begnis Catering), γι’ αυτό και επισκεφτήκαμε το Μουσείο ημέρα Παρασκευή.

Όσο πεινασμένοι κι αν είστε, η ξενάγηση θα σας κάνει να ξεχαστείτε, καθώς περνά από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου με αναφορά σε επιλεγμένα εκθέματα που αποκαλύπτουν την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του κρασιού και το ρόλο του στην καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων. Βασικοί σταθμοί της ξενάγησης είναι η διονυσιακή λατρεία, η παρασκευή και τα είδη του κρασιού στην αρχαιότητα, οι σχετικές εορτές, ο ρόλος του στις θρησκευτικές τελετές, το ιδιαίτερο τελετουργικό των συμποσίων, αλλά και οι εφαρμογές του κρασιού στην ιατρική και στη δίαιτα των αρχαίων Ελλήνων.

Εμείς, αφού είδαμε τους κρατήρες, όπου οι αρχαίοι έβαζαν… αρκετό νερό στο κρασί τους (κυριολεκτικά) σε αναλογία που έφτανε μέχρι και το 1 προς 20, μάθαμε ότι μέσα στο κρασί τους προσέθεταν και διάφορα, όπως θαλασσινό νερό, ρετσίνα, βότανα, αλλά και γύψο ή ασβέστη, ενημερωθήκαμε ότι σύμφωνα με το Δημόκριτο, στην Κλασική Περίοδο, υπήρχαν μέχρι και 195 διαφορετικές ποικιλίες και είδαμε διάφορα εκθέματα που σχετίζονται με τον οίνο, κατεβήκαμε στο Cycladic Café γιατί η όρεξη πλέον μας είχε ανοίξει για τα καλά, τόσο για κρασί, όσο και για φαγητό.

Julia Klimi

Το tasting menu που μυρίζει Αιγαίο, ξεκίνησε με λευκό ξηρό κρασί Θαλασσίτη 2015 (Γαία Οινοποιητική) και μια πραγματικά πολύ νόστιμη veloute πράσο, συνοδεία μιας μίνι μπρουσκέτας με λούτζα Μυκόνου και συνεχίστηκε με ντολμαδάκια κασιώτικα με ρύζι, μυρωδικά και σος γιαουρτιού με άρωμα δυόσμου. Αν και τα ντολμαδάκια θύμιζαν περισσότερο τα κλασικά ντολμαδάκια γιαλαντζί, παρέμεναν πεντανόστιμα και μοσχομυριστά με τη δροσερή σος γιαουρτιού να συνδυάζεται ιδανικά με το κάθε ένα.

Julia Klimi

Ακολούθησε ένα από τα περιβόητα πιάτα της Ελλάδας, η ρεβιθάδα Σίφνου, η οποία παραδοσιακά απαιτεί ολόκληρη τελετουργία, αφού ψήνεται σε πήλινα δοχεία με προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ και σιγανό βράσιμο όλη νύχτα στο φούρνο του χωριού που καίει ξύλα. Η σιφνέικη ρεβιθάδα που δοκιμάσαμε εμείς ήταν επίσης σιγομαγειρεμένη στο φούρνο με λεμόνι και δεντρολίβανο, τόσο νόστιμη, ώστε να πείσει ακόμη κι αυτούς που ακούνε «ρεβίθια» και αλλάζουν κατεύθυνση.

Julia Klimi

Το mille feuille μελιτζάνας με ratatouille λαχανικών και κρέμα από Καλαθάκι Λήμνου με δυόσμο ήταν από αυτά τα πιάτα που είναι τόσο όμορφα και τακτοποιημένα οπτικά, που θέλεις να το βγάλεις μια φωτογραφία να το θυμάσαι, πριν του... επιτεθείς με το πιρούνι. Τα λαχανικά και η μελιτζάνα πολύ γευστικά, έδεναν με τη δροσερή κρέμα, ενώ ιδιαιτέρως νόστιμη και αρωματική ήταν και η σάλτσα στο πλάι. Το πιάτο αυτό το απολαύσαμε με ροζέ ξηρό οίνο ΕΑΝ 2014 (Κτήμα Σιγάλα), από την ποικιλία Μαυροτράγανο.

Julia Klimi

Τελευταία γεύση ήταν το φιλέτο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής μαριναρισμένο με ξύσμα λεμονιού, θυμάρι και φρέσκια ρίγανη σε φαγόπυρο με μυρωδικά. Το κοτόπουλο, νόστιμο χάρη στο μαρινάρισμά του, έδινε έναν ιδιαίτερο συνδυασμό με το φαγόπυρο, σε ένα απλό αποτέλεσμα, χωρίς πολλές εντάσεις. Το συνοδεύσαμε με το τελευταίο από τα 3 κρασιά του μενού, κόκκινο ξηρό κρασί Σκαλάνι 2011 (Μπουτάρη), ένα ιδιαιτέρως αρωματικό κρασί, που άφηνε γεύση Ελλάδας.

Τα λουκουμαδάκια με μέλι, καρύδια και παγωτό κανέλα κλείνουν ευχάριστα το γεύμα, σε μια πολύ ιδιαίτερη παρουσίαση. Αν και η κανέλα δεν είναι και από τις πιο αγαπημένες μας γεύσεις, ταίριαξε καλά με τους μικρούς λουκουμάδες και σας συμβουλεύουμε να τους συνδυάζετε με το παγωτό σε κάθε μπουκιά.

Julia Klimi

Προκειμένου να ακολουθεί τις γεύσεις, τα αρώματα και τα υλικά της κάθε εποχής, το μενού του Cycladic Café θα αλλάζει αναλόγως, ενώ τα κρασιά θα διαφοροποιούνται κάθε μήνα, με στόχο να γνωρίσει ο κόσμος όσο περισσότερους βραβευμένους εγχώριους παραγωγούς γίνεται από το Αιγαίο και από άλλες σημαντικές οινοπαραγωγικές ζώνες.

Αν οι παραπάνω γεύσεις σας έκαναν «κλικ», έχετε όλη την άνοιξη να τις δοκιμάσετε, μέχρι να έρθει το καλοκαίρι και να φέρει τα δικά του αρώματα στα πιάτα του Café. Κι αυτή τη φορά, κάτι μας λέει ότι θα πιείτε το κρασί σας στην υγειά των αρχαίων Ελλήνων που από την 4 χιλιετία π.Χ. φαίνεται να έχουν βάλει τον οίνο στη ζωή τους, αφήνοντας και σε εμάς σήμερα μια τεράστια γευστική κληρονομιά.

Πληροφορίες: Cycladic Café, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, 210 7228321-3, κόστος Taste Menu 55 ευρώ/άτομο (συμπεριλαμβανομένης ξενάγησης και κρασιού), www.cycladic.gr, www.trip2taste.com

Τζούλια Τασώνη