Goût de France: σήμερα όλη η πόλη στρώνει τραπέζι αλά γαλλικά

gout-de-france Pierre Monetta
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Η γαλλική κουζίνα γιορτάζει σήμερα σε όλο τον κόσμο, με 1500 σεφ, 1500 μενού, 150 πρεσβείες, σε 5 ηπείρους. Όπως είναι φυσικό, η Αθήνα δεν θα μπορούσε να μείνει απ’ έξω. Δείτε πού μπορείτε να απολαύσετε τι.

Οι φίλοι της γαλλικής κουζίνας μπορούν να τρίβουν τα χέρια τους και να το ρίξουν στη μελέτη, για να δουν πού θα απολαύσουν τις καλύτερες γαλλικές νοστιμιές σήμερα στην πόλη, στο πλαίσιο του Goût de France, δηλαδή του δείπνου για τον εορτασμό της γαλλικής κουζίνας σε όλον τον κόσμο.

Τι ακριβώς είναι το Goût de France

Το Goût de/Good France είναι μια διοργάνωση με πρωτοβουλία του Alain Ducasse και του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς ανάπτυξης, που προωθεί την τέχνη του ζην αλά γαλλικά, τα τοπικά προϊόντα και τον προορισμό Γαλλία.

Pierre Monetta
Περισσότερο από ποτέ, η γαστρονομία αποτελεί κεντρικό στοιχείο της τουριστικής ελκυστικότητας της χώρας. Κατά τα πρότυπα του Auguste Escoffier, ο οποίος εισήγαγε το 1912 «τα Δείπνα του Επίκουρου», το ίδιο μενού, την ίδια ημέρα, σε πολλές πόλεις του κόσμου και με τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό συνδαιτυμόνων, η πρωτοβουλία Goût de/Good France ακολουθεί αυτήν την όμορφη ιδέα με τη συμμετοχή εστιατορίων από ολόκληρο τον κόσμο, αξιοποιώντας την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε πέρσι.

Περισσότεροι από 1500 σεφ στις 5 ηπείρους αποτείνουν και πάλι φόρο τιμής στην αριστεία της γαλλικής κουζίνας και τις αξίες του μοιράσματος, γύρω από ένα αφιερωμένο μενού, με συνταγές εμπνευσμένες από την γαλλική τεχνογνωσία. Τα εστιατόρια που συμμετέχουν καλούνται να διαμορφώσουν το μενού τους σύμφωνα με την ακολουθία απεριτίφ και καναπεδάκια, ορεκτικό, κυρίως πιάτο(α), τυριά, επιδόρπιο(α), συνοδευμένα από γαλλικά κρασιά και σαμπάνιες.

Κάθε συνταγή θα είναι βασισμένη σε μια κουζίνα με λιγότερα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, συνδυάζοντας την αρμονία μεταξύ καλού φαγητού και περιβάλλοντος. Η τιμή των μενού εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια των εστιατορίων, ενώ καθένα τους καλείται να καταβάλει 5% των πωλήσεων σε μια εγχώρια ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και του περιβάλλοντος.

Πέρα από τα εστιατόρια, οι γαλλικές πρεσβείες συμμετέχουν στο εγχείρημα διοργανώνοντας και εκείνες από την πλευρά τους δείπνο στις πρεσβευτικές κατοικίες.

Η Αθήνα το τιμά δεόντως

Όλη η πόλη μοσχοβολά Γαλλία σήμερα και οι επιλογές είναι πολλές. Δείτε ποια… λιγουρεύεστε περισσότερο ή σας βολεύει και κλείστε τραπέζι!

Στο Καράβι του Sofitel Athens airport, το γαλλικό μενού της ημέρας περιλαμβάνει ορεκτικό φουα-γκρά ποελέ και κυρίως φιλέτο μπαρμπουνιού γεμισμένο με σιγοψημένη ουρά βοδινού ή αρνάκι φιλέτο Rôti σε κρούστα μυρωδικών με βιολογικό τραχανά, μικρά καρότα και σάλτσα βοδινού αρωματισμένη με λουίζα (120 ευρώ το άτομο), ενώ στο Première του Intercontinental, ανάμεσα στα κυρίως πιάτα του θα βρείτε και καπνιστό περιστέρι με σελινόριζα, κάστανα και ινδικό καφέ και επιδόρπιο μια εκπληκτική σφαίρα μανταρίνι με namelaka πράσινο τσάι (120 ευρώ το άτομο).

Η Alia Brasserie του Arion-Astir Palace στη Βουλιαγμένη για σήμερα θα σερβίρει για ορεκτικό γαλλική σαλάτα εποχής με πράσινα σπαράγγια, crème fraîche με μυρωδικά και κρουτόν βουτύρου και για κυρίως κολοκύθα Musquée De Provence με ψητά λαχανικά Βρυξελλών, βασιλικά μανιτάρια τρομπέτες και σιρόπι από χειμωνιάτικη αγριότρουφα ή καρδιά μοσχαρίσιου φιλέτου για δύο άτομα με λαχανικά εποχής, σάλτσα βουτύρου Choron και παραδοσιακή πατάτα au gratin (76 ευρώ το άτομο). Παραμένοντας στη Βουλιαγμένη, στο Malabar Inhouse του ξενοδοχείο The Margi, στα κυρίως θα βρείτε σφυρίδα με κινόα και μυρωδικά από την φάρμα τους και μοσχαράκι σιγομαγειρεμένο με pepper sauce και πολέντα τηγανητή (57 ευρώ το άτομο).

Pierre Monetta

Στην άλλη άκρη της πόλης, στην Κηφισιά, το Artisanal Lounge & Gardens ετοιμάζει σαλάτα Λυονέζ με σπαράγγια για ορεκτικό και κόκορα κρασάτο με κριθαράκι για κυρίως, με επιδόρπιο Tart tatin με αλατισμένη καραμέλα (50 ευρώ το άτομο). Στα Μελίσσια και το Παγκράτι, το Μαύρο Πρόβατο θα σερβίρει ορεκτικό με μιλφέιγ μελιτζάνας με μαριναρισμένη ντομάτα και τυρί chevre και κυρίως αρνάκι φρικασέ με αγκινάρες και ελληνικά λαχανικά ή κόκορα κρασάτο με παραδοσιακό γίδινο τραχανά και καπνιστό τυρί Μετσόβου, όπως και ψαρόσουπα βελουτέ αρωματισμένη με Pernod & Armagnac (26 ευρώ το άτομο). Αν βρίσκεστε στο Χαλάνδρι, το Chapeau στο μενού του θα έχει τερίνα κοτόπουλου με χωριάτικο λουκάνικο και σαλάτα ρόκα με ωμές ρίζες ή Quiche Lorraine κλασική με λαρδί και σαλάτα πράσινη με σταφίδα για ορεκτικό και κυρίως μπουτάκι πάπιας Γαλλίας κονφί με μελωμένα κρεμμύδια και πατατούλες ή escalopes μοσχαρίσια με σάλτσα chapeau και gratin ζυμαρικών (36 ευρώ το άτομο).

Pierre Monetta

Όσοι αγαπούν το κέντρο και την χορτοφαγία, μπορούν να απολαύσουν τη γαλλική κουζίνα στο Rosebud με ορεκτικό μους κουνουπιδιού με χαβιάρι φυκιών και κυρίως ριζότο με μανιτάρια δάσους και παγωτό παρμεζάνα σε ένα χορτοφαγικό μενού (35 ευρώ το άτομο). Στη Συγγρού, το Avenue Bistro & Bar του ξενοδοχείου Metropolitan περιλαμβάνει στο μενού του ορεκτικό πατέ από κυνήγι en croûte με φουά γκρα, πίκλα από κούμαρα Irene και ζελέ από κρασί Madeira και κυρίως μοσχαρίσιο φιλέτο Οrloff με γεμιστά λαχανικά, ενώ στο επιδόρπιο σας περιμένει μους σοκολάτας γάλακτος Valhrona, φρούτο του πάθους, σαμπλέ βανίλιας, μαρένγκα φιστίκι, που σερβίρεται με σορμπέ γιαουρτιού και kirsch (65 ευρώ το άτομο). Το εστιατόριο Spiros & Vasilis στο Κολωνάκι θα σερβίρει πατέ φουά γκρα για ορεκτικό και μπριζόλα entrecôte Café de Paris ή πάπια με πορτοκάλι για κυρίως (50 ευρώ το άτομο).

Στο Polly Maggoo η τερίνα άγριων μανιταριών, με σως périgueux και σαλάτα βαλεριάνας με ελαιόλαδο άγριου θυμαριού θα σας ανοίξει την όρεξη, για να έρθουν μετά τα κυρίως: φιλέτο σκορπίνας και ντοματίνια σωτέ σε κρασί muscadet και μπουτάκι πάπιας κονφί σε λίπος χήνας και πουρέ πατάτας αρωματισμένο με τρίμμα τρούφας (43 ευρώ το άτομο).

Εκτός από την Αθήνα, το Goût de France γιορτάζεται και σε όλη την Ελλάδα. Για να ενημερωθείτε κάντε κλικ εδώ.

Πληροφορίες: www.goodfrance.com