Kανόνες για συνδυασμό κρασιού-φαγητού που αξίζει να «σπάσετε»

krasi-fagito
ΤΡΙΤΗ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Ο συνδυασμός του φαγητού με το κατάλληλο κρασί μοιάζει με δύσκολη δουλειά -και είναι! Οι βασικοί κανόνες είναι γνωστοί σε όλους, είναι πολύ πιο ενδιαφέρον, όμως, όταν μαθαίνουμε τις εξαιρέσεις! Η οινοποιός και wine educator Bénédicte Martre-Trocard, από το Bordeaux, έχει κάτι πολύ ενδιαφέρον να πει, σύμφωνα με το krasiagr.com

Όταν πρόκειται για wine pairing, η φιλοσοφία της Bénédicte Martre-Trocard συνοψίζεται σε δυο λέξεις: «ισορροπία και συμπλήρωμα». Σύμφωνα με την οινοποιό, το κρασί και το πιάτο που έχουμε μπροστά μας πρέπει να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, να μιλούν, να γοητεύουν το ένα το άλλο και στο τέλος να ερωτευτούν.

Κανόνας 1: Το παχύ κόκκινο κρέας ταιριάζει με δυνατό κόκκινο κρασί

Καμιά φορά, όχι! Αφήστε το πιάτο να είναι ο οδηγός σας. Αρχικά ενημερωθείτε για την γεύση του πιάτου, το άρωμα, τις αισθήσεις και γευτείτε το για να ορίσετε την ένταση, το σώμα και την υφή. Για να βρείτε το κρασί που του ταιριάζει μπορείτε να επιλέξετε δυο δρόμους: ή να διαλέξετε κάτι αντίστοιχο με τη γεύση του πιάτου ή κάτι εντελώς αντίθετο (για παράδειγμα μια αντίθεση γλυκού και αλμυρού). «Το να δημιουργείτε αντιθέσεις είναι σίγουρα ριψοκίνδυνο, αλλά και συναρπαστικό» επισημαίνει η Matre-Trocard. «Ξυπνάει τις αισθήσεις σας και ξαφνιάζει τον ουρανίσκο σας. Γι΄ αυτό καλό είναι να είμαστε δημιουργικοί και να τολμάμε».

Κανόνας 2: Τα θαλασσινά ταιριάζουν με λευκό κρασί

Μερικές φορές βρίσκουμε την ισορροπία κάνοντας απροσδόκητους συνδυασμούς, όπως κόκκινο κρασί με ψάρι. «Όλα εξαρτώνται από τον τύπο ψαριού που έχουμε στο πιάτο σας» επισημαίνει. «Αν αποφασίσετε να συνδυάσετε κόκκινο κρασί με ψάρι, ψάξτε για ένα κόκκινο με μαλακές τανίνες, για να μην “καπελώσετε” την ντελικάτη γεύση του ψαριού». Για παράδειγμα μπορείτε να συνδυάσετε ένα μαριναρισμένο τόνο με κρασί Βordeaux, όπως Château Laborde από το Πομερόλ ή Château Jeandeman από το Fronsac AOC.

Κανόνας 3: Το επιδόρπιο ταιριάζει με γλυκό κρασί

«Όχι απαραίτητα! Το κρασί πρέπει να συμπληρώνει το επιδόρπιο», λέει η Martre-Trocard, η οποία προτιμά τους αναπάντεχους συνδυασμούς. «Προσωπικά προτιμώ να ξαφνιάζω τον ουρανίσκο αναζητώντας αντιθέσεις», εξηγεί. Προσπαθήστε να συνδυάσετε ένα ροζέ ή ένα Crémant του Bordeaux με μια κόκκινη φρουτοσαλάτα- θα εκπλαγείτε από τη ζωηράδα και τη φρεσκάδα που θα δώσει το κρασί στο πιάτο! Επίσης συνδυάστε γλυκά με μαύρη σοκολάτα με κόκκινα κρασιά με μαλακές τανίνες, όπως Château Mancèdre από το Pessac-Leognan ή Château d'Arcole από το Saint Emilion.

Κανόνας 4: Πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς

Και αυτός ο κανόνας δεν είναι απόλυτος. Καμιά φορά είναι καλό να εμπιστευόμαστε και το ένστικτό μας. Αλλά αν παρ’ όλ’ αυτά δεν μπορείτε να αποφασίσετε ποιο κρασί να σερβίρετε στο δείπνο ή στο μπάρμπεκιου πάρτι, υπάρχει και η ασφαλής επιλογή: το κρασί που αρέσει σε όλους. «Η πιο επιτυχημένη λύση είναι να επιλέξετε ένα κρασί που αρέσει στους περισσότερους φίλους σας» διευκρινίζει η Martre-Trocard..

Kαι η τελευταία συμβουλή που μας δίνει είναι η εξής: «Μην διστάζετε όταν μπαίνετε σε μια κάβα. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και την κρίση σας και να θυμάστε πάντα ότι το κλειδί για ένα επιτυχημένο συνδυασμό είναι η ισορροπία!»

http://www.krasiagr.com