Απολαύστε την ιταλική κουζίνα από την… πηγή, χωρίς τα περιττά έξοδα

italiko-estiatorio
ΤΡΙΤΗ, 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Ένα ταξίδι στην Ιταλία είναι από τα λίγα που δεν είναι ακατόρθωτο στις ημέρες μας. Κι επειδή Ιταλία χωρίς ιταλική κουζίνα δεν γίνεται, δείτε πως να την απολαύσετε με τον καλύτερο και οικονομικότερο τρόπο, ακολουθώντας τα DOs και DON'Ts.

Δεν έχει υπάρξει ποτέ, κανένας τουρίστας, που ναέχει επισκεφτεί το εξωτερικό και να μην έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης από τους ντόπιους. Σίγουρα είναι δύσκολο να το αποφύγετε, παρ’ όλ’ αυτά, όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όσον αφορά το κομμάτι του φαγητού και της γεύσης, την επόμενη φορά που θα ξαναπείτε “Ciao a tutti!”

Μην καθίσετε για φαγητό κοντά σε τουριστικό σημείο

Κάτι που ισχύει για οποιαδήποτε χώρα αποφασίσετε να επισκεφτείτε: όσο πιο μακριά φάτε από τα τουριστικά αξιοθέατα, τόσο μειώνετε την πιθανότητα να σας εκμεταλλευτούν ως τουρίστα. Στα μέρη υψηλού ρίσκου συμπεριλαμβάνονται και δημοφιλείς τοποθεσίες όπως η Piazza Navona στη Ρώμη ή η πλατεία Αγίου Μάρκου στη Βενετία, ενώ γενικά, όπου βλέπετε πολλούς τουρίστες, κινηθείτε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το ίδιο κάντε και όπου το εστιατόριο έχει «κράχτη», το μενού έχει φωτογραφίες ή υπάρχει μια μεγάλη πινακίδα που να αναγράφει “Tourist Menu”.

Μην καθίσετε σε ιταλικό καφέ

Εκτός κι αν έχουν πρηστεί τα πόδια σας από το περπάτημα και δεν υπάρχει πουθενά ένα πεζούλι ή παγκάκι για να καθίσετε, μην μπείτε σε ιταλικό καφέ. Ο λόγος είναι ότι από τη στιγμή που θα καθίσετε, ό,τι παραγγείλετε διπλασιάζεται, τριπλασιάζεται ή ακόμα χειρότερα –γι’ αυτό και οι περισσότεροι Ιταλοί παίρνουν τον καφέ ή το γλυκό τους στο όρθιο. Αν παρ’ όλ’ αυτά θέλετε καθίσετε, πριν βολευτείτε στο καλύτερο τραπέζι, ρίξτε μια ματιά στις τιμές, έτσι ώστε να επιλέξετε με βάση τα οικονομικά κριτήρια, αν θα καθίσετε σε πάγκο (banco) ή σε τραπέζι (tavolo).

Μην αφήνετε το σερβιτόρο να αποφασίζει

Κάποιες φορές οι σερβιτόροι ίσως σας ρωτήσουν αν επιθυμείτε antipasto (ορεκτικό), το οποίο μπορεί να είναι αρκετά «τσιμπημένο» στην τιμή, κάτι που δεν γνωρίζετε μέχρι να έρθει ο λογαριασμός. Καλύτερα, λοιπόν, να είστε συγκεκριμένοι στο τι θέλετε να παραγγείλετε, να γνωρίζετε το κόστος και να ζητάτε τη σωστή ποσότητα (π.χ. για 1, για 2 ή για 4), αναλόγως με το κόστος και το πόσο θέλετε να φάτε. Όσον αφορά το ψάρι, το βάρος του είναι αυτό που καθορίζει την τελική τιμή του, γι’ αυτό και πάλι θα χρειαστεί να το προσέξετε. Γενικότερα, μην αφήνετε στο σερβιτόρο τις αποφάσεις ποσότητας και επιλογής, γιατί το πιθανότερο είναι να σας προσφέρει μεν ποιότητα, αλλά με το μεγαλύτερο δυνατό κόστος.

Μάθετε τι πρέπει να πληρώσετε και τι όχι στα εστιατόρια

Ναι, πρέπει να πληρώσετε για το νερό, εκτός κι αν ζητήσετε νερό βρύσης (acqua dal rubinettο), το οποίο όμως συχνά θεωρείται αγένεια. Σε μέρη με σχετικά καλές τιμές, ένα μεγάλο μπουκάλι μεταλλικό νερό δεν θα κοστίσει πάνω από 2 ευρώ, ίσως 3 σε ακριβές πόλεις, όπως η Βενετία. Ένα ακόμη κόστος που σας βαραίνει είναι το ψωμί –πρόκειται για τη χρέωση pane e coperto- όπως και το ορεκτικό που σας πρότεινε ο σερβιτόρος, ακόμη κι αν δεν το παραγγείλατε από μόνοι σας. Τέλος, πρέπει επίσης να πληρώσετε το χωνευτικό σας, είτε είναι limoncello, είτε amaro, είτε grappa. Αν, όμως, έρθει μετά το λογαριασμό, πιθανότατα να σας το κερνάει το εστιατόριο.

Η ώρα του λογαριασμού

Όταν ζητήσετε το λογαριασμό, φροντίστε να είναι αναλυτικός. Ζητήστε “il conto dettagliato” ή “il conto lungo”, έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγξετε τι πληρώνετε για το κάθε ένα πράγμα ξεχωριστά.

Τι συμβαίνει με τη χρέωση “servizio”;

Αν δείτε στο λογαριασμό σας μια χρέωση “servizio” περίπου 10-20%, τότε πρόκειται για τη χρέωση που αφορά το σέρβις. Θα τη βρείτε σε τουριστικά μέρη στη Φλωρεντία και τη Ρώμη, ενώ συναντάται συχνά και στη Βενετία, την ακτή Amalfi, το Cinque Terre κ.ο.κ. H χρέωση πρέπει να αναγράφεται στο μενού, με οποιοδήποτε τρόπο, είτε στο πίσω μέρος, είτε με ψιλά γράμματα κ.ο.κ. Αν δεν υπάρχει, τότε, ναι. Μπορείτε να κάνετε φασαρία.

Τι είναι η χρέωση “pane e coperto” στο λογαριασμό;

Ακόμη κι αν δεν αγγίξετε το ψωμί που θα σας φέρουν και πάλι θα χρεωθείτε το “pane e coperto”. Τα ιταλικά εστιατόρια χρεώνουν το ψωμί, συνήθως όχι ανά καλαθάκι, αλλά ανά άτομο (με κόστος περίπου 1,5 ευρώ το κεφάλι ή και πιο ακριβά στα τουριστικά μέρη, που όπως είπαμε, πρέπει να αποφύγετε). Παρ’ όλο που κάποιες περιοχές θεωρούν παράνομη αυτή τη χρέωση, αυτό δεν σημαίνει ότι τα εστιατόρια δεν την επιβάλλουν, συνεπώς πρέπει να την πληρώσετε. Όπως και η προηγούμενη χρέωση, έτσι κι αυτή θα πρέπει να αναγράφεται σε κάποιο σημείο του μενού, διαφορετικά, μπορείτε να ζητήσετε να την αφαιρέσουν από το τελικό ποσό.

Πότε αφήνετε φιλοδώρημα;

Καταρχάς, πρέπει να ξέρετε ότι αν με το λογαριασμό σας πληρώνετε και servizio, τότε δεν χρειάζεται να αφήσετε φιλοδώρημα. Αν στο λογαριασμό σας υπάρχει μόνο η χρέωση “pane e coperto” ή τίποτα, και η εξυπηρέτηση ήταν καλή, τότε μπορείτε να αφήσετε ό,τι έχετε ευχαρίστηση ή να στρογγυλοποιήσετε το ποσό, όπως κάνετε και στην Ελλάδα.