4 νηστίσιμα πιάτα που δοκιμάσαμε και μας εντυπωσίασαν

cycladic Julia Klimi
ΤΡΙΤΗ, 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Κι όμως! Μερικά από τα πιο γευστικά πιάτα που έχουμε δοκιμάσει σε εστιατόρια, δεν έχουν ίχνος κρέατος ή γαλακτοκομικών και είναι άκρως νηστίσιμα. Πάμε να τα θυμηθούμε;

Ρεβιθάδα Σίφνου, Cycladic Café

Τις Παρασκευές το μεσημέρι, το Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, συνδυάζει ξενάγηση για «το κρασί στην αρχαιότητα» στο Μουσείο και γεύση με ένα tasting menu 6 πιάτων και 3 κρασιών από το Αιγαίο, το οποίο δοκιμάσαμε πρόσφατα. Μπορεί το μενού στο σύνολό του να μην είναι νηστίσιμο, αλλά η ρεβιθάδα Σίφνου, ένα από τα περιβόητα πιάτα της Ελλάδας, η οποία αποτελεί ένα από τα 6 πιάτα του μενού του, είναι σίγουρα από αυτές που κάνουν τους πάντες να δώσουν άλλη μια ευκαιρία στα ρεβίθια. Σιγομαγειρεμένη στο φούρνο με λεμόνι και δεντρολίβανο, η ρεβιθάδα αυτή είναι μια εξαιρετική πρόταση για τις ημέρες νηστείας. Διαβάστε την εμπειρία μας στο Cycladic Café εδώ. Πληροφορίες: Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, 210 7228321-3.

Baby πατάτες, Εις το Παυσίλυπον

Το μικρό, αλλά «ζεστό» μεζεδοπωλείο στο Βοτανικό, αποδεικνύει εδώ και περίπου 3 χρόνια ότι η ζωή είναι ωραία όταν τρως καλά. Σε μια όμορφη γωνιά μιας γειτονιάς, μακριά από τη φασαρία και την πολυκοσμία, το Εις το Παυσίλυπον έχει πολλά καλούδια στο μενού του. Η σπεσιαλιτέ του, όμως, οι baby πατάτες του Φάνη, ήταν αυτές που μας έμειναν χαραγμένες στη… γαστρονομική μας μνήμη, και με κάθε ευκαιρία «πεταγόμαστε» να θυμηθούμε τη γεύση τους, μαζί με λίγο τσίπουρο και καρβελάτη σαλάτα (χωριάτικη μέσα σε μια φρατζόλα ψωμί). Οι μικρές αυτές πατάτες με τη φλούδα, είναι αρωματισμένες με σκόρδο, δενδρολίβανο και ρίγανη και λιώνουν τόσο αρμονικά στο στόμα με όλα τα υλικά και τα αρώματά τους, που μια μικρή ανατριχίλα θα τη νιώσετε. Διαβάστε την εμπειρία μας στο Εις το Παυσίλυπον εδώ. Πληροφορίες: Κορυτσάς 19 και Μελενίκου, Βοτανικός, 211 4094469.

Καππαροσαλάτα Σίφνου, Χοχλιδάκι

Το φθινόπωρο, το χαριτωμένο μεζεδοπωλείο Χοχλιδάκι στο Νέο Ψυχικό αποφάσισε να βάλει πλώρη για Κυκλάδες, πηγαίνοντας τους επισκέπτες του ένα γευστικό ταξίδι σε διάφορα νησιά, μέσα από κυκλαδίτικες συνταγές, από αυτές που πεθαίνουν μαζί με τις τελευταίες αιωνόβιες κυκλαδίτισες κυράδες, όλες παρασκευασμένες με δεκάδες προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς. Ανάμεσα σε αυτές τις συνταγές, η Σίφνος μας κέρδισε ξανά, με την καππαροσαλάτα της. Δεν ξέρουμε αν είναι επειδή λατρεύουμε την κάππαρη ή αν οι ανθοί της, τα καππαρόφυλλα και οι λιαστές ντομάτες, όλα ελαφρώς τσιγαρισμένα σε λάδι δάφνης, ήρθαν κι έδεσαν, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πράγματι γευστικότατο. Διαβάστε την εμπειρία μας στο Χοχλιδάκι εδώ. Πληροφορίες: Αδριανείου 31 (Ελληνορώσων) Αθήνα, 210 6746661.

Φρέσκα rolls Por Pia Sod, Budoo

Εδώ θα κάνουμε μια… ζαβολιά και θα προτείνουμε τα φρέσκα rolls Por Pia Sod του ταϊλανδέζικου bar-restaurant Budoo, στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία περιέχουν -μεταξύ άλλων- γαρίδα. Ο λόγος που τα προτείνουμε -αν και η γαρίδα δεν είναι νηστίσιμη- είναι ότι μπορείτε να τα ζητήσετε χωρίς αυτή και να γευτείτε τη φρεσκάδα τους, σε αντιδιαστολή με τα κλασικά, τηγανητά spring rolls, που είναι μεν νόστιμα, αλλά ανήκουν σε άλλη λογική. Τα φρέσκα rolls περιέχουν δροσερά, τραγανιστά ωμά λαχανικά, τυλιγμένα σε φύλλο ρυζιού, με αγγούρι, καρότο, τζίντζερ, κόλιαντρο, πράσινο κρεμμύδι και συνοδεύονται από γλυκιά σάλτσα με κάσιους για έξτρα φρεσκάδα. Ένα πιάτο, όπου η γεύση και οι φυτικές ίνες κάνουν… πάρτι. Διαβάστε την εμπειρία μας στο Budoo εδώ. Πληροφορίες: Λέκκα 14, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3313845.

Τζούλια Τασώνη