Δοκιμάστε 3 υπέροχες συνταγές της Χρύσας Παραδείση από τον πλήρη οδηγό «Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική»

paradeisi
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΜΑΙΟΥ 2016

Απολαύστε 3 νόστιμες συνταγές από τη βίβλο της Ελληνικής Κουζίνας που επιστρέφει ανανεωμένη και εκσυγχρονισμένη, μέσα από τις 392 πολύχρωμες σελίδες που θα σας ταξιδέψουν στο χώρο της γεύσης, με τη μητέρα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, Χρύσα Παραδείση.

Οι λάτρεις της μαγειρικής και των γεύσεων, μάλλον πρέπει να κάνουν λίγο χώρο στη βιβλιοθήκη τους για τον πλήρη οδηγό «Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική» της μεγάλης μαγείρισσας Χρύσας Παραδείση, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος.

Σε αυτό το πλήρως ανανεωμένο και εκσυγχρονισμένο βιβλίο μαγειρικής, που είναι υποψήφιο στην κατηγορία Ευ Ζην των βραβείων που διοργανώνουν τα Public, θα βρείτε 747 συνταγές που έχουν επιλεχθεί, επιμεληθεί και προσαρμοστεί με μεγάλη προσοχή από την Αλεξία Τερζοπούλου, διπλωματούχο της γαστρονομικής Σχολής Τροφίμων και Οίνου Leiths του Λονδίνου και εκπαιδεύτρια σε Ακαδημία Ζαχαροπλαστικής του Λονδίνου. 

Αυτός ο πλήρης οδηγός μαγειρικής απευθύνεται σε όλους, τόσο στον έμπειρο μάγειρα ή μαγείρισσα όσο και στον αρχάριο που τώρα ξεκινά να τον απασχολεί το θέμα της μαγειρικής, με δελεαστικές φωτογραφίες και λεπτομερείς και… λιγουρευτές συνταγές που εμπλουτίζονται στα περιθώρια των σελίδων με «μικρά μυστικά» για το πώς πετυχαίνει ένα φαγητό ή γλυκό, συμβουλές απαραίτητες για την επιτυχία κάθε γαστρονομικής προσπάθειας! Επίσης, το βιβλίο περιγράφει αναλυτικά τα κοψίματα των διαφόρων κρεάτων, τα ψάρια της Μεσόγειου, την αποθήκευση τροφίμων, πρώτες βοήθειες, ακόμη και πώς να αφαιρέσετε λεκέδες.

Κι επειδή μας κίνησε το ενδιαφέρον, το συμβουλευτήκαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας 3 από τις υπέροχες συνταγές της Χρύσας Παραδείση, για να πάρετε μια… γεύση.

Χάμπουργκερ με αβγά (για 6 μερίδες)

600 γρ. κιμά

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κρόκους

1 μεγάλη φρυγανιά τριμμένη

2 κοφτά κουταλάκια αλάτι

1 κουταλάκι μουστάρδα

1 κλωνάρι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Πιπέρι

2 με 3 κουταλιές νερό ή κρασί

110 γρ. λάδι

1 ντομάτα κομμένη σε φέτες

Μερικά μαρουλόφυλλα

3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

2 κουταλιές βούτυρο

4 κουταλιές νερό

6 αβγά

Αναμειγνύουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τους κρόκους, τη φρυγανιά, το αλάτι, τη μουστάρδα, τον μαϊντανό, λίγο πιπέρι και το νερό ή κρασί σε μπολ. Πλάθουμε το μείγμα σε 6 μεγάλα μπιφτέκια και τα σωτάρουμε στο τηγάνι με το λάδι. Τα βάζουμε σε ζεστή πιατέλα.

Βάζουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές στο τηγάνι με τις 2 κουταλιές βούτυρο, το νερό και λίγο αλάτι. Σκεπάζουμε το τηγάνι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά. Κατόπιν, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές μέχρι να αρχίσουν να ξανθαίνουν.

Τηγανίζουμε τα αβγά και τοποθετούμε 1 αβγό πάνω σε κάθε μπιφτέκι. Βάζουμε από πάνω 1 φέτα ντομάτας, 1 μαρουλόφυλλο και το μείγμα κρεμμυδιού. Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με ψωμί για χάμπουργκερ και πατάτες τηγανητές.

Παραλλαγή: Μπορούμε, αν θέλουμε, να παραλείψουμε τα αβγά και να μοιράσουμε μόνο το μείγμα κρεμμυδιού πάνω σε κάθε μπιφτέκι.

Ριζότο αλά μαρινάρα (για 6 μερίδες)

½ κιλό γαρίδες

1 κιλό μύδια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

150 γρ. λάδι

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1 κιλό ντομάτες περασμένες από μύλο λαχανικών

Αλάτι και πιπέρι

1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο

½ κιλό ρύζι

110 γρ. λευκό κρασί

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες. Δεν τις βράζουμε.

Τρίβουμε τα μύδια με σύρμα και κόβουμε τα «μουστάκια» τους. Τα περνάμε από πολλά νερά. Πετάμε όσα έχουν ανοίξει και βάζουμε τα υπόλοιπα σε κατσαρόλα με ελάχιστο νερό. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε πάνω στη φωτιά, για να αχνιστούν και ανοίξουν. Τα βγάζουμε από το όστρακο, στραγγίζουμε το νερό τους, το οποίο κρατάμε και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό για να γίνουν 5 φλιτζάνια.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε κατσαρόλα με το μισό λάδι, μέχρι να μαραθεί και να αρχίσει να ξανθαίνει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πολτοποιημένες ντομάτες και λίγο αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε τη σάλτσα για 40 λεπτά.

Ρίχνουμε τις γαρίδες και τα μύδια στη σάλτσα και την αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 6 λεπτά.

Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι με το βούτυρο σε άλλη κατσαρόλα. Ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί και, όταν εξατμιστεί, ρίχνουμε το ζεστό νερό μυδιών και λίγο αλάτι. Αφήνουμε το ριζότο να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά. Το βάζουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα με τα θαλασσινά. Το σερβίρουμε αμέσως.

Προφιτερόλ

Για τα σου

110 γρ. βούτυρο

225 γρ. νερό

Αλάτι

115 γρ. σκληρό αλεύρι

4 αβγά

Για τη σος σοκολάτα

125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

110 γρ. ζάχαρη

150 γρ. αδιάλυτο γάλα εβαπορέ

Αλάτι

Εκχύλισμα βανίλιας

½ κιλό κρέμα σαντιγί για τη γέμιση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ετοιμάζουμε πρώτα τα σου. Βάζουμε το βούτυρο, το νερό και ελάχιστο αλάτι σε μικρή κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε γρήγορα το μείγμα με ξύλινη σπάτουλα, πάνω σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σχηματιστεί μπάλα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο. Σπάμε μέσα ένα-ένα τα αβγά, ενώ χτυπάμε συνεχώς το μείγμα.

Παίρνουμε με κουταλάκι τα κομμάτια ζύμης στο μέγεθος μικρού καρυδιού και τα ρίχνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Αφήνουμε αρκετό χώρο ανάμεσα στα κομματάκια. Εναλλακτικά, βγάζουμε τη ζύμη από κορνέ διαμέτρου 1 εκ. στο βουτυρωμένο ταψί, δίνοντάς της σχήμα μικρού σαλιγκαριού.

Ψήνουμε τα σου στο φούρνο περίπου για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν, μετά τα ανοίγουμε από τη μία πλευρά με κοφτερό μαχαιράκι και τα γεμίζουμε με κρέμα σαντιγί, χρησιμοποιώντας κορνέ.

Ετοιμάζουμε τη σος. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα και ελάχιστο αλάτι. Ανακατεύουμε τη σος για 2 με 3 λεπτά πάνω σε χαμηλή φωτιά και την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτοντας λίγο εκχύλισμα βανίλιας.

Βάζουμε από 4 με 5 προφιτερόλ σε μικρά κρυστάλλινα μπολ και ρίχνουμε επάνω λίγη σος σοκολάτας.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Χρύσα Παραδείση γεννήθηκε στην Σμύρνη της Μικράς Ασίας και συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες Ελληνίδες δημιουργούς μαγειρικών και ζαχαροπλαστικών συνταγών. Ασχολήθηκε με τη μαγειρική ταξιδεύοντας σε πολυάριθμους προορισμούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για τη συλλογή γαστρονομικού υλικού. Η μεγάλη επιτυχία του έργου της οφείλεται στη δημιουργία συνταγών που διακρίνονται για τη σαφήνεια, την απλότητα, την ευκολία στην εφαρμογή τους και βασίζονται στην υγιεινή διατροφή. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το περιοδικό Γυναίκα, με εφημερίδες, αλλά και με το ραδιόφωνο, παρουσιάζοντας εκπομπές γαστρονομικού ενδιαφέροντος, ενώ τα βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει στην Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.