8 από τις πιο ακριβές μπίρες του κόσμου για... γερά πορτοφόλια

mpira
ΤΡΙΤΗ, 31 ΜΑΙΟΥ 2016

Αν η μπίρα των 8 ευρώ σας φαίνεται ακριβή, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω που κοστίζουν από έναν έως 10 μισθούς το μπουκάλι και μάθετε γιατί είναι τόσο ακριβές.

Cantillon Gueuze 1978: 351 ευρώ το μπουκάλι των 350ml

Από τον διάσημο Βέλγο ζυθοποιό Cantillon, η μπίρα αυτή πουλήθηκε στις δημοπρασίες Boston’s Skinner για 397 δολάρια (351 ευρώ) το μπουκάλι. Ο λόγος που η τιμή της ήταν τόσο υψηλή είναι αφενός η ποιότητα της μπίρας και αφετέρου το ότι εμφιαλώθηκε κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Jimmy Carter.

Jacobsen Brewhouse Vintage No. 1: 353 ευρώ το μπουκάλι των 350ml

Η Carlsberg έφτιαξε μόλις 600 μπουκάλια αυτής της μπίρας με 10,5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Πρόκειται για την πρώτη μπίρα της σύγχρονης εποχής που παλαιώθηκε σε κελάρι του Δανού J.C. Jacobsen που ίδρυσε το ζυθοποιείο Carlsberg το 1847. Παλαιώθηκε σε σουηδικά και γαλλικά δρύινα βαρέλια για 6 μήνες και όσοι είναι πραγματικοί λάτρεις της μπίρας, πρόθυμοι να την χρυσοπληρώσουν, μπορεί ακόμη να τη βρουν σε κάποιο καλό εστιατόριο της Κοπεγχάγης, σε τιμή που μάλλον θα ξεπερνά τα 353 ευρώ.

Brasserie Caulier Vieille Bon Secours Ale: 615-700 ευρώ το μπουκάλι των 350ml

Με περιεκτικότητα 8% σε αλκοόλ, η δυνατή αυτή βέλγικη μαύρη ale είχε αποθηκευτεί για τουλάχιστον μια δεκαετία και σήμερα μπορεί να την αγοράσει κάποιο στο λονδρέζικο bar Bierdome –αν και παρασκευάστηκε μικρή ποσότητα και είναι πιθανό να μην υπάρχει πλέον διαθέσιμη. Αν, παρ’ όλ’αυτά τη βρει κάποιος, σίγουρα θα πληρώσει περισσότερο κι από την παραπάνω τιμή της.

BrewDog The End of History: 700 ευρώ το μπουκάλι των 350ml

Με 55% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, δηλαδή 15% παραπάνω από το μέσο μπουκάλι αλκοόλ, η Eisbock αυτή είναι σίγουρα δυνατή. Εκτός, όμως, του αλκοόλ που περιέχει, υπάρχει κι άλλος λόγος που είναι τόσο ακριβή: στο ζυθοποιείο Brew Dogs έφτιαξαν μόλις 11 μπουκάλια, συν του ότι πωλείται μέσα σε... σώματα νεκρών ζώων, όπως σκίουρους, ερμίνες και λαγούς, τα οποία είχαν σκοτωθεί στο δρόμο.

Nail Brewing Antarctic Nail Ale: 700-1300 ευρώ το μπουκάλι των 500ml

Ο λόγος που η Nail Brewing Antarctic Nail Ale, από την Nail Brewing της Αυστραλίας, είναι τόσο ακριβή, είναι ότι παρασκευάστηκε με τη χρήση νερού της Ανταρκτικής, του καθαρότερου, παλιότερου και αγνότερου νερού του κόσμου. Η μπίρα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Nail με την Sea Shepherds, έναν οργανισμό που πολεμά το κυνήγι φαλαινών στην Ανταρκτική, και το πρώτο μπουκάλι βγήκε σε δημοπρασία το 2010 για 800 δολάρια, με όλο το ποσό να πηγαίνει στον οργανισμό.

The Lost Abbey Cable Car Kriek: 815 ευρώ το μπουκάλι των 750ml

Η αμερικάνικη αυτή ale από το ζυθοποιείο Lost abbey της Καλιφόρνια με 7% αλκοόλ είναι το πιο ακριβό μπουκάλι αμερικάνικης μπίρας που έχει πουληθεί ποτέ στις Δημοπρασίες Skinner. Τον Απρίλιο του ’14 μάλιστα αγοράστηκε στην τιμή των 815 ευρώ κι αν ξαναβγεί στο προσκήνιο, η τιμή της σίγουρα θα εκτοξευτεί.

De Cam/Drie Fonteinen Millennium Geuze 1998: 815 ευρώ το μπουκάλι των 750ml

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας των βέλγικων ζυθοποιείων De Cam και Drie Fonteinen. Η μπίρα αυτή εμφιαλώθηκε το 1998, προκειμένου να την απολαύσει ο κόσμος στη γιορτή για την αλλαγή της χιλιετίας και το μπουκάλι της αγοράστηκε για 815 ευρώ στις Δημοπρασίες Skinner.

Cantillon Loerik 1998: 2.281 ευρώ για το μπουκάλι των 750ml

Περιέχει 5% αλκοόλ και παράχθηκε μόνο μια φορά. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, καθιστά την 10 χρόνων παλαιωμένη μπίρα εξαιρετικά σπάνια. Το μπουκάλι της πουλήθηκε 2.281 ευρώ στις Δημοπρασίες Skinner τον Απρίλιο του 2014 και αποτελεί ακόμη το πιο ακριβό μπουκάλι μπίρας που πουλήθηκε ποτέ στη δημοπρασία.

Allsopp’s Arctic Ale: 4530 ευρώ για μπουκάλι των 650ml

Η μπίρα αυτή είναι 141 ετών και παρασκευάστηκε το 1875 για μια αποστολή στην Ανταρκτική. Οι πιθανότητες είναι, βέβαια, να μην πίνεται καν, αλλά αυτό δεν εμπόδισε αυτόν που την αγόρασε, να την πληρώσει περισσότερο από 4 χιλιάδες ευρώ, τον Ιούνιο του ’15 στην Αγγλία.