Όταν ο Bourdain συνάντησε την κουζίνα της Νάξου και του Αιγαίου

xtapodi-naksos
ΤΡΙΤΗ, 17 ΜΑΙΟΥ 2016

Ο παγκοσμίου φήμης αμερικανός σεφ, Anthony Bourdain, βρέθηκε στη Νάξο, δοκίμασε θαλασσινά, αρνί, ούζο, ρακή, ντόπια τυριά και γεύσεις Αιγαίου, αφιερώνοντας ένα ολόκληρο επεισόδιο της διάσημης εκπομπής του, “Parts Unknown”, στη βασίλισσα των Κυκλάδων και τις γεύσεις της.

Ο Anthony Bourdain είναι πασίγνωστος αμερικανός σεφ και συγγραφέας, περισσότερο γνωστός για τα ταξίδια που κάνει σε όλο τον κόσμο, ανακαλύπτοντας και δοκιμάζοντας γεύσεις σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Μέσω της εκπομπής του, Anthony Bourdain: Parts Unknown, η οποία προβάλλεται στο CNN, ο διάσημος σεφ βρέθηκε στη Νάξο, κάνοντας γνωστές τις νοστιμιές της σε όλο τον κόσμο.

Ο Bourdain βρέθηκε στις Κυκλάδες στις αρχές του Οκτώβρη 2015 προκειμένου δοκιμάσει τις τοπικές νοστιμιές, ενώ το επεισόδιο προβλήθηκε πρόσφατα, φέροντας στο επίκεντρο την αξιώτικη και αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα με τις ξεχωριστές της γεύσεις.

Η περιπέτειά του ξεκινά με λίγη ρακή με πάγο, στην οποία φάνηκε ότι δεν είναι… μαθημένος, ενώ όπως δηλώνει, η κρίση και όλη αυτή η άσχημη πραγματικότητα, θέλει να μείνουν εκτός του ταξιδιού του σε αυτό το πανέμορφο νησί, παρ’ όλο που στο επεισόδιο γίνεται αναφορά, τόσο στην οικονομική, όσο και στην προσφυγική κρίση. Βάζοντάς τα όλα πίσω του, όμως, ο διάσημος σεφ επιλέγει να περάσει τις ημέρες του εκεί ήσυχα, με φαγητό, μπάνιο και ύπνο, προσποιούμενος ότι όλα τα παραπάνω προβλήματα δεν υπάρχουν για λίγες ημέρες.

Με την παρέα χωριάτικης με φέτα, ελληνικής μπίρας, τηγανητής πατάτας και ψαριού, ο Bourdain συζητά για το θέμα με τον περιορισμό της αλιείας στην Ελλάδα από την Ευρώπη με έναν ψαρά και στη συνέχεια γευματίζει με το πολιτικό μουσικό γκρουπ, Stray Bitches. Εκεί, με τη συνοδεία ρακής και τοπικών εδεσμάτων ανταλλάσσουν απόψεις για την κρίση στην Ελλάδα και ένα πιο εναλλακτικό μοντέλο ζωής.

Στο βάθος της αξιώτικης κουζίνας μπαίνει όταν επισκέπτεται την πανέμορφη Απείρανθο και δοκιμάζει το παραδοσιακό χοιρινό ρόστο, αλλά και αρνί, στο πλαίσιο τοπικής γιορτής, όπου το κρασί και η ρακή ρέουν άφθονα και ο ένας ταΐζει τον άλλον στο στόμα. Εντύπωση του κάνει η σάλτσα του χοιρινού, με το κρασί, τη ντομάτα, το πιπέρι και το σκόρδο, ενώ τα «γεια μας» δίνουν και παίρνουν. Το ντόπιο τυρί και οι ελιές, φυσικά δεν λείπουν από το τραπέζι, ενώ μάλλον λόγω του κρασιού, η κουβέντα πάει στο Διόνυσο.

Από το μενού δεν λείπουν, φυσικά, τα γεμιστά, σε ένα οικογενειακό τραπέζι, τα οποία συνοδεύουν και ο σιγομαγειρεμένος κόκορας, αλλά και λαγός, με τον Bourdain να συνεχίζει να ρωτά πώς γίνεται στη Νάξο να είναι όλα καλά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα πράγματα είναι δύσκολα.

Ο διάσημος σεφ κάνει τα δικά του ψώνια, αφοράζοντας φρέσκο χταπόδι, καλαμάρια, ψάρια κ.ά., προκειμένου να τα μαγειρέψει ο ίδιος. Ένα από τα τελευταία του γεύματα γίνεται σε ένα ψαροκάικο, όπου πρωταγωνιστεί το σαλατούρι (σαλάχι με σάλτσα λαδολέμονου), η σαλάτα χταποδιού, ο μαρινάτος γαύρος, η φάβα, ο ροφός, η πεσκανδρίτσα και άλλες μυρωδάτες και θαλασσινές γεύσεις, σε ένα πάρτι των... καλών λιπαρών.

Λίγο ακόμη ψάρι στην παραλία, πάνω στην άμμο, με καλή παρέα και το ταξίδι του Bourdain στη Νάξο φτάνει στο τέλος του, ανοίγοντάς μας την όρεξη τόσο για διακοπές, όσο και για φρέσκο ψαράκι πλάι στο κύμα.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εκπομπή στο youtube.