10 λαχταριστά καρυκεύματα που απογειώνουν τη γεύση

sogia-saltsa

Η σάλτσα σόγιας βελτιώνει κάθε φαγητό, ακόμη και στο χειρότερο εστιατόριο

ΤΡΙΤΗ, 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Αν προτιμάτε να αγοράσετε ένα μπουκάλι fish sauce αντί για ρούχα, η πάστα πιπεριάς τσίλι σας ακούγεται πιο δελεαστική από οποιοδήποτε άλλο σουβενίρ σε ταξίδι σας ή αισθάνεστε καλύτερα όταν έχετε 3 είδη ξιδιού και 4 σάλτσες σόγιας στο σπίτι, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσάς.

Σάλτσα σόγιας
Ποιος θα περίμενε ποτέ ότι τα φασόλια σόγιας υπό ζύμωση θα μπορούσαν να δώσουν μια τόσο λαχταριστή σκούρα σάλτσα; Υπάρχουν διάφορα είδη της και κάθε οικογένεια στην Κίνα έχει τουλάχιστον 3 είδη στο ντουλάπι της, όλα με διαφορετικές γεύσεις και χρήσεις. Υπάρχει η σάλτσα που δίνει πιο αλμυρή χροιά, αυτή που δίνει νοστιμιά στο ψάρι στον ατμό, αυτή που βελτιώνει κάθε φαγητό, ακόμη και στο χειρότερο εστιατόριο κ.ο.κ.

Μαγιονέζα
Είναι λαχταριστή ως ντιπ για τις τηγανητές πατάτες, ιδανική σαν spread πάνω στο τηγανητό κοτόπουλο, απόλυτα ταιριαστή με το γιαπωνέζικο σνακ takoyaki με σάλτσα teriyaki και αν ξεχάσουμε ότι κάθε κουταλιά περιέχει 90 θερμίδες, καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να δώσει έξτρα γεύση στα πάντα.

Οι πιπεριές που χρησιμοποιούνται στο tabasco μαζεύονται με το χέρι

Tabasco
Η εταιρία Tabasco είναι τόσο περήφανη για τις πιπεριές της, που διατηρεί το δικό της… θησαυροφυλάκιο σπόρων, για να εξασφαλίσει σταθερή παραγωγή ποιοτικών πιπεριών. Το Tabasco είναι μια από τις πιο δημοφιλείς καυτερές σάλτσες του κόσμου, που φτιάχνεται κυρίως με πιπεριές Tabasco από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική και ξίδι. Όλες οι πιπεριές μαζεύονται με το χέρι, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι μόνο αυτές με την κατάλληλη κόκκινη απόχρωση θα χρησιμοποιηθούν στη σάλτσα.

Κέτσαπ/Μουστάρδα
Το χοτ ντογκ δεν θα ήταν ποτέ αυτό που είναι, αν δεν είχε κέτσαπ και μουστάρδα να τρέχει πάνω στο λουκάνικο. Η μουστάρδα, είτε είναι καυτερή είτε όχι ταιριάζει με όλα τα κρεατικά και η κέτσαπ, από την ηλικία των 5 που την ανακαλύπτουμε, μπαίνει για τα καλά στο πιάτο μας, στις πατάτες, τα μπέργκερ, το κρέας κ.ο.κ.

H fish sauce έχει έντονη οσμή, αλλά νοστιμίζει το φαγητό

Fish Sauce
Η έντονη μυρωδιά της ίσως προκαλέσει… σοκ σε κάποιον αρχάριο, αν, όμως, δοκιμάσει να την προσθέσει στο φαγητό του, τότε δύσκολα θα τη σταματήσει. Χρησιμοποιείται ευρέως στη νοτιοανατολική Ασία και παρασκευάζεται κυρίως από αντσούγιες υπό ζύμωση, αλάτι και νερό. Χρησιμεύει στο να κάνει πιο έντονη τη γεύση των υλικών ενός φαγητού και όταν αναμειγνύεται με ζάχαρη, τσίλι, χυμό lime και σκόρδο, δίνει το nam pla prik, το κλασικό πικάντικο ταϊλανδέζικο ντιπ.

Wasabi
Για να εκτιμήσει κάποιος πλήρως το wasabi, πρέπει να έχει μια δόση… μαζοχισμού. Η πύρινη, αναζωογονητική γεύση του επιτίθεται άμεσα στα ρουθούνια και τους αδένες δακρύων, που σημαίνει ότι δεν είναι και το πιο εύκολο καρύκευμα του κόσμου. Ταιριάζει ιδανικά ανάμεσα σε ψάρι και ρύζι σε nigiri σούσι και παρ’ όλο που συνηθίζεται, οι ειδικοί συστήνουν να μην το ανακατεύουμε με σάλτσα σόγιας σαν ντιπ για το σούσι. Το πραγματικό wasabi, ένα από τα πιο ακριβά λαχανικά του κόσμου, πρέπει να τρίβεται λίγο πριν καταναλωθεί, καθώς η φρεσκάδα του δεν διαρκεί για πολύ.

Πλούσιο σε καλά λιπαρά, το ταχίνι είναι άκρως γευστικό

Ταχίνι
Ο… ξάδερφος του φιστικοβούτυρου, το ταχίνι, είναι μια λιπαρή πάστα από ψημένο, τριμμένο, ξεφλουδισμένο σουσάμι που χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Βόρειας Αφρικής, Ελλάδας, Ιράν, Τουρκίας κ.λπ. Όταν αραιώνεται με άλλα υλικά, σερβίρεται και σαν ντρέσινγκ στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Barbecue sauce
Οι λάτρεις του ψησίματος ίσως να διαφωνούν, αλλά η αλήθεια είναι ότι η barbecue sauce στις διάφορες μορφές της είναι ιδανική προσθήκη σε κάθε κρεατικό. Τα υλικά της ποικίλουν, στις περισσότερες, όμως, περιλαμβάνουν ξίδι, πάστα ντομάτας ή μαγιονέζα σαν βάση και μπαχαρικά, μουστάρδα, μαύρο πιπέρι, ζάχαρη ή μελάσα κ.λπ.

Βασιλικός, σκόρδο, κουκουνάρι και ελαιόλαδο: τα απαραίτητα υλικά για πέστο

Πέστο
Λέγεται ότι το πέστο έχει τις ρίζες του πίσω στην Ιταλία του 1600. Έπειτα από αιώνες, η φρέσκια πράσινη πάστα δεν έχει βγει εκτός μόδας και συνεχίζει να χρησιμοποιείται. Αποτελείται από βασιλικό, σπόρους κουκουναριού, παρμεζάνα, ελαιόλαδο και αλάτι και ταιριάζει ιδανικά σε κάθε είδος ζυμαρικού.

Miso
Υποπροϊόν της σάλτσας σόγιας, το miso είναι ένα από τα πιο σημαντικά καρυκεύματα της γιαπωνέζικης κουζίνας. Εκτός του ότι χρησιμοποιείται για τη γνωστή ομώνυμη σούπα, η πάστα miso μπορεί να σερβιριστεί και σαν τόπινγκ στο ρύζι. Για όσους δεν γνωρίζουν, το miso είναι ένα είδος πάστας, με υφή που θυμίζει ταραμά και παρασκευάζεται από φασόλια σόγιας, αλάτι και ρύζι ή κριθάρι, τα οποία έχουν υποστεί μακροχρόνια ζύμωση.