La Cité du Vin: το Μπορντό απέκτησε ένα ιδιαίτερο μουσείο κρασιού

cite-du-vin ©ΑΝΑΚΑ

Μοναδικό design για ένα μοναδικό μουσείο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Η γαλλική πόλη του κρασιού, το Μπορντό, έχει πλέον κάτι ακόμα οινικό στα αξιοθέατά της: ένα μουσείο που άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του και είναι αφιερωμένο στους λάτρεις του κρασιού, αλλά και της τέχνης.

Στα διάφορα δημοσιεύματα αναφέρεται πολύ εύστοχα ως το Guggenheim του κρασιού και πρόκειται για το νέο μουσείο στο Μπορντό της Γαλλίας, La Cité du Vin, το οποίο άνοιξε στις αρχές του Ιούνη και βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γκαρόν. Κι αν σκέφτεστε ότι πρόκειται για ένα ακόμη μουσείο, να σας πούμε ότι το συγκεκριμένο διαθέτει 10 ορόφους, 19 θεματικούς χώρους, wine bar με ετικέτες από 70 περίπου χώρες, καταστήματα με πρωταγωνιστή το κρασί, διαδραστικές εμπειρίες, παρουσιάσεις οινοπαραγωγικών περιοχών, εκθέσεις έργων τέχνης, αλλά και χώρους για να απολαύσει κανείς το κρασί του. Με λίγα λόγια, αποτελεί έναν παράδεισο για τους λάτρεις του οίνου.

Το μουσείο απασχολεί προσωπικό 200 ατόμων, κόστισε 81 εκατομμύρια ευρώ και τα εγκαίνιά του παρακολούθησε και ο πρόεδρος Ολάντ, θέλοντας να τονίσει τη σημασία αυτού του πρότζεκτ, αφιερωμένου σε ένα αντικείμενο που πολλοί παίρνουν στα σοβαρά περισσότερο από κάθε τι άλλο: το κρασί. Η διεύθυνση, μάλιστα, του μουσείου αποδέχεται τον τίτλο «το Guggenheim του κρασιού», ο οποίος δείχνει τη διεθνή φιλοδοξία του.

Το design του οφείλεται στους αρχιτέκτονες Anouk Legendre και Nicolas Desmazières, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από το πώς στροβιλίζεται το κρασί στο ποτήρι.

© ANAKA

Video-walls που προβάλλουν πλάνα από αμπελώνες

Φιλοδοξία του είναι να αντικατοπτρίζει όχι μόνο τα κρασιά της Γαλλίας, αλλά ολόκληρη την ιστορία του κρασιού και του αντίκτυπου που έχει στον κόσμο, μπαίνοντας και στα χωράφια των τεχνικών παραγωγής και προσπαθώντας να αναλύσει διάφορες γεύσεις. Αυτό, βέβαια, δεν γίνεται μόνο με λέξεις και εικόνες, γι’ αυτό και με την είσοδό τους οι επισκέπτες βρίσκουν το Latitude20 wine bar, που μοιάζει λίγο με το αναγνωστήριο της Βρετανική Βιβλιοθήκης, με 14 χιλιάδες μπουκάλια να εκπροσωπούν 800 κρασιά, από περισσότερες από 70 χώρες.

Εδώ μπορεί κάποιος να δοκιμάσει συριακό syrah, chardonnay Αιθιοπίας, κρασιά από τη Ναμίμπια, το Περού, το Μπαλί, ακόμη και την Ταϊτή, σε τιμές από 5-15 ευρώ το ποτήρι –αν και σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται μπουκάλι.

Η πιο εντυπωσιακή δημιουργία του μουσείο βρίσκεται στην είσοδο, όπου 3 μεγάλες οθόνες δείχνουν πλάνα από ελικόπτερο που τραβήχτηκαν πάνω από διάφορα μέρη του κόσμου, από τη Νότια Αφρική έως τη Γεωργία, όπου βουνά και κοιλάδες είναι γεμάτες αμπελώνες.

© La Cité du Vin

Ένας από τους χώρους τέχνης του μουσείου

Το ίδιο εντυπωσιακός είναι και ο Ναός του Βάκχου στη μέση, μια ζώνη χαλάρωσης, όπου οι επισκέπτες φορούν ακουστικά και ακούν ποίηση εμπνευσμένη από το κρασί, ενώ κοιτούν προβολές πινάκων στο ταβάνι.

Σε διάφορες οθόνες αναλύεται η διαδικασία παραγωγής κρασιού με λεπτομέρεια, όπου, για παράδειγμα, οι οινοπαραγωγοί μιλούν για τη ζύμωση, την ώρα που οι επισκέπτες χαλαρώνουν ακούγοντας και νιώθοντας τους ήχους και τις οσμές του οινοποιείου.

Κι επειδή όλα τα παραπάνω, αλλά και οι υπόλοιπες δραστηριότητες του μουσείου ανοίγουν αναπόφευκτα την όρεξη για κρασί, οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν στον 8ο όροφο με θέα 360 μοιρών στο Μπορντό, για ένα τιμητικό ποτήρι κρασί. Εκεί η επιλογή γίνεται από 20 κρασιά, 5 από το Μπορντό, 5 από άλλα μέρη της Γαλλίας και 10 από τον υπόλοιπο κόσμο.

Το La Cité du Vin θα αποτελέσει σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ της πρόσφατης ιστορίας του Μπορντό και πολλοί αληθινοί φίλοι του κρασιού κλείνουν ήδη εισιτήρια για εκεί, με αφορμή το νέο του απόκτημα.

Info
www.laciteduvin.com