5 παραδοσιακές αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις που μας έλειψαν

makaronia-kabouria-kabouromakaonada

Ψίχα καβουριού στα μακαρόνια για άρωμα θάλασσας

ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Όσο πλησιάζει ο καιρός για διακοπές, τόσο φτιάχνουμε στο μυαλό μας λίστες, όχι μόνο με τα μέρη και τις παραλίες που θέλουμε να επισκεφτούμε, αλλά και με τα πιάτα που «μυρίζουν» Αιγαίο και καλοκαίρι και κάθε χρόνο περιμένουμε τις διακοπές για να τα γευτούμε αυθεντικά και μυρωδάτα.

Kαβουρομακαρονάδα και αγαλιποκεφτέδες Σκύρο
Η Σκύρος φημίζεται γενικότερα για τον αστακό, την αστακομακαρονάδα της, όπως και την καβουρομακαρονάδα της, μεταξύ άλλων, η οποία είναι πλούσια και ιδιαιτέρως νόστιμη, με την ψίχα των καβουριών και το ζωμό τους να της δίνουν θαλασσινή γεύση. Εκτός, όμως, της καβουρομακαρονάδας, χαρακτηριστικό έδεσμα της Σκύρου, που το απολαμβάνει όποιος βρεθεί στο νησί, είναι και οι αγαλιποκεφτέδες που γίνονται από αγαλίπες, δηλαδή από ανεμώνες της θάλασσας και είναι σούπερ νόστιμοι και λαχταριστοί. Εκτός από αγαλίπες, για την παρασκευή τους χρησιμοποιούν κρεμμύδια, μάραθο, αλεύρι και λάδι, ενώ όσοι δεν βρουν αγαλίπες, χρησιμοποιούν τσουκνίδες, καυκαλήθρες και άλλα χορταρικά.

Όλο το καλοκαίρι σε ένα πιάτο

Γιαχνάδα Νάξου
Η γιαχνάδα της Νάξου είναι άκρως καλοκαιρινό και ελαφρύ πιάτο και τιμάται ιδιαιτέρως κάθε τέτοια εποχή, από ντόπιους και τουρίστες. Φτιάχνεται με διάφορα καλοκαιρινά λαχανικά, όπως κολοκύθια και μελιτζάνες, μαζί με πατάτες, κρεμμύδι και ντομάτες, που μαγειρεύονται μπαίνοντας στην κατσαρόλα με τη σειρά: πρώτα αυτά που θέλουν περισσότερη ώρα και στη συνέχεια αυτά που χρειάζονται λιγότερη. Στο πιάτο προστίθενται και μαϊντανός και βασιλικός για το άρωμα, ενώ σε παραλλαγές του μπορεί να βρούμε και λικέρ. Το αποτέλεσμα; Ένα νόστιμο πιάτο μαγειρεμένων λαχανικών που κλείνει όλο το καλοκαίρι στη γεύση του.

Τα μποχτσαδέλια Λήμνου έχουν λαχταριστή γέμιση τυριού

Μποχτσαδέλια Λήμνου
Όσοι έχουν περάσει από τη Λήμνο και δοκιμάζουν την παραδοσιακή κουζίνα του κάθε τόπου, τότε σίγουρα θα έχουν γευτεί τα μποχτσαδέλια. Πρόκειται για ένα διαφορετικό και εκλεπτυσμένο τυροπιτάκι σε σχήμα πουγκιού, του οποίου φτιάχνουν τη ζύμη κι έπειτα τη γέμιση με ανθότυρο, φέτα, αβγά και δυόσμο ή άνηθο. Τα μποχτσαδέλια είναι τηγανητά και σερβίρονται ζεστά ή κρύα, πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη, συνδυάζοντας γλυκό και αλμυρό μαζί.

Η Σύρος και η Σίφνος φημίζονται για την καππαροσαλάτα τους

Καππαροσαλάτα Σύρου
Η κάππαρη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κουζίνα των Κυκλάδων και του ευρύτερου Αιγαίου, γι’ αυτό και σπάνια λείπει από τη χωριάτικη. Η Σύρος δεν θα μπορούσε να μην την αξιοποιήσει, μιας και βρίσκεται μπόλικη στο νησί, με μια δροσερή καππαροσαλάτα. Πρόκειται για ένα απολαυστικό ορεκτικό, που συχνά τη βρίσκουμε και ως συνοδευτικό σε ψητά και για την παρασκευή της, η κάππαρη συνδυάζεται με σκόρδο, ελιές, κρεμμύδι φρέσκο και ξερό, ρίγανη, άνηθο, ξίδι και βρασμένες πατάτες ή ψωμί. Αποτελεί ένα από τα πιο δροσερά πιάτα και εκτός από τη Σύρο, κάνει... θραύση και στη Σίφνο.

www.flickr.com

Ιδανικός μεζές για τη ρακή

Μπουμπουριστοί χοχλιοί Κρήτης
Μετά τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και το βορειοανατολικό Αιγαίο, κατεβαίνουμε προς Κρήτη, για να θυμηθούμε τους αγαπημένους μπουμπουριστούς χοχλιούς, δηλαδή σαλιγκάρια, μαγειρεμένα ζωντανά και «αμπούμπουρα» (με τη μούρη προς τα κάτω) σε τηγάνι πασπαλισμένο με αλάτι. Αφού «τραβήξουν» το αλάτι και χάσουν τα υγρά τους, τους προσθέτουν λάδι, τους τηγανίζουν και τους σβήνουν με ξίδι. Πολλές φορές, μάλιστα, τους αρωματίζουν με δενδρολίβανο και κύμινο, χαρίζοντάς τους έξτρα νοστιμιά. Σίγουρα είναι ένα ιδιαίτερο πιάτο, όχι για τους πολύ συντηρητικούς στο φαγητό, που όμως είναι λαχταριστό και ταιριάζει ιδανικά με κρητική ρακή.