Τα 6 καλύτερα ψάρια για σούσι

sousi

Εκτός από σολομό, ξέρετε ποια άλλα ψάρια χρησιμοποιούνται στο αυθεντικό σούσι;

ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Υπάρχουν 6 ψάρια που πρωταγωνιστούν στα περισσότερα sushi bar και πρέπει να τα γνωρίζετε, αν είστε λάτρεις αυτής της πλευράς της ιαπωνικής κουζίνας.

Το σούσι παραμένει πάντα ένα δροσερό και ελαφρύ γεύμα, πλούσιο σε καλά λιπαρά, που είτε θα το λατρέψεις ή θα το μισήσεις. Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, τότε να σας συστήσουμε τα ψάρια με τα οποία φτιάχνεται στην αυθεντική γιαπωνέζικη κουζίνα, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι καταναλώνετε ή τι να αγοράσετε, αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας σούσι.

Διάφορα είδη τόνου πρωταγωνιστούν στο σούσι

Κυανόπτερος τόνος: Ο τόνος αυτός είναι τεράστιος και φτάνει μέχρι τα 3 μέτρα μήκος και τα 680 κιλά βάρος. Τα κομμάτια του είναι:

  • Akami: Αγνό, κόκκινο κρέας, με γεύση και υφή που θυμίζει ένα σχεδόν ωμό φιλέ μινιόν και βρίσκεται κοντά στην κεφάλι ή στο πίσω μέρος του ψαριού.
  • Chu-toro: Είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια, με καλή αναλογία λίπους-κρέατος, χρώματος γαλακτερού ροζ. Έχει πολύ πλούσια γεύση και βουτυρώδη υφή και προέρχεται από την κοιλιά του ψαριού,
  • O-toro: Πρόκειται για το πιο λιπαρό κομμάτι της κοιλιάς, κοντά στο κεφάλι. Το χρώμα του είναι χλωμό ροζ και λιώνει στο στόμα.

Μεγαλόφθαλμος τόνος: Πρόκειται για έναν πιο κοντόχοντρο τόνο, που φτάνει τα 1,9 μέτρα και τα 180 κιλά και έχει πάρει την ονομασία του από τα ασυνήθιστα μεγάλα του μάτια. Θεωρείται ότι έχει πιο ήπια γεύση από τον κυανόπτερο τόνο.

Το κρέας του κιτρινόπτερου τόνου

Κιτρινόπτερος τόνος: Αυτός είναι ένας ακόμη μικρότερος τόνος, μήκους έως 1,8 μέτρου και βάρους έως 135 κιλών, που βρίσκεται σε τροπικά νερά. Η υφή του είναι σφιχτή και η γεύση του ήπια, ενώ το χρώμα του είναι βαθύ ροζ προς κόκκινο. Στη Χαβάη, μάλιστα, το ψάρι αυτό λέγεται ahi.

Κοκκινόψαρο: Με άσπρο ψαχνό και ήπια, ντελικάτη γεύση, το κοκκινόψαρο φιλετάρεται συχνά για σούσι.

Γιαπωνέζικο μαγιάτικο (Hamachi): Νεαρό ψάρι, πλούσιο σε γεύση, με βουτυρώδη υφή, σχεδόν λιπαρό, που αφήνει έντονη αίσθηση και τελείωμα που για κάποιους ταγκίζει.

Σολομός: Με την υπέροχη πορτοκαλί-ροδακινί σάρκα του, ο σολομός δίνει πλούσια και νόστιμη γεύση στο σούσι. Αν πρόκειται να τον φάτε ωμό, θα πρέπει να περάσει μια διαδικασία σύντομης κατάψυξης, τουλάχιστον 48 ωρών, προκειμένου να εξαλειφθούν τα παράσιτα που περιέχει.