Τα «μυστικά» συστατικά για 5 διαφορετικά είδη ασιατικής κουζίνας

piperi-sitsouan

Πιπέρι Σιτσουάν

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Έχετε επιχειρήσει ποτέ να φτιάξετε ένα ασιατικό πιάτο που δοκιμάσατε σε ένα εστιατόριο, αλλά το αποτέλεσμα να έφερνε περισσότερο σε παταγώδη αποτυχία; Ίσως σας έλειπε κάποιο από τα παρακάτω υλικά-κλειδιά.

Κάθε κουζίνα έχει τα «μυστικά» της και τα ιδιαίτερα υλικά της, αυτά που απογειώνουν ένα πιάτο και το κάνουν να μην είναι μια απλή απομίμηση, αλλά ένα γευστικό αποτέλεσμα. Τα συστατικά που βοηθούν σε αυτό, πολλές φορές ίσως είναι δυσεύρετα ή λιγότερο συνηθισμένα στη δυτική κουζίνα, αλλά αν τα έχετε υπόψη σας, θα έρθετε ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα βασικά συστατικά 5 διαφορετικών ειδών ασιατικής κουζίνας, για να μην είμαστε αδιάβαστοι την επόμενη φορά.

Κινέζικη (Σιτσουάν)
Συστατικό-κλειδί: πιπέρι Σιτσουάν και λάδι τσίλι

Το πιπέρι Σιτσουάν αποτελεί ένα από τα βασικά υλικά αυτής της κουζίνας. Δεν πρόκειται για αληθινό πιπέρι, αλλά για κάτι σαν αποξηραμένο βλαστό λουλουδιού, που δίνει την ιδιαίτερη και χαρακτηριστική γεύση στα κινέζικα πιάτα: γαργαλιστική, πικάντικη κι όχι ξερά καυτερή. Το λάδι τσίλι είναι αυτό που φέρνει την καυτερή γεύση στο στόμα και είναι πολύ διαδεδομένο σε αυτή την κουζίνα.

Ο ταϊλανδέζικος βασιλικός χαρίζει φρεσκάδα

Ταϊλανδέζικη
Συστατικό-κλειδί: ταϊλανδέζικος βασιλικός και ζάχαρη

Η ισορροπία είναι σημαντική σε κάθε κουζίνα και είδος μαγειρικής, αλλά ιδιαίτερα η ταϊλανδέζικη έχει τα θεμέλιά της σε μια πολύ προσεκτική ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό, το αλμυρό, το καυτερό και το ξινό. Λίγη ζάχαρη μπορεί να «μαλακώσει» το πιάτο και να το κάνει πιο ολοκληρωμένο, ενώ ο ταϊλανδέζικος βασιλικός, με τη φρεσκάδα με άρωμα γλυκόριζας, δίνει αυθεντικότητα στο πιάτο.

Στη βιετναμέζικη κουζίνα μην ξεχνάτε τη fish sauce

Βιετναμέζικη
Συστατικό-κλειδί: fish sauce και πάστα γαρίδας

Όπως και η ταϊλανδέζικη, έτσι και η βιετναμέζικη κουζίνα δίνει βάση στην ισορροπία των αντίθετων γεύσεων και το τελικό αποτέλεσμα είναι πιο ντελικάτο από τα έντονα ταϊλανδέζικα πιάτα. Το κλειδί εδώ είναι η fish sauce (σάλτσα που προκύπτει από ψάρια υπό ζύμωση) και η πάστα γαρίδας, που χαρίζουν μια πιο παιχνιδιάρικη διάσταση στο πιάτο.

Ο καρπός που δίνει το tamarind

Ινδική (νότια)
Συστατικό-κλειδί: tamarind και μαραθόσπορος

Η νότια ινδική κουζίνα έχει δυνατές γεύσεις, τις οποίες, όμως, δεν παίρνει από το κρέας ή την κρέμα, αφού στο μεγαλύτερο κομμάτι της είναι χορτοφαγική. Όπως και σε άλλες περιοχές της Ινδίας, η χαρακτηριστική της γεύση προέρχεται από μπαχάρια που τηγανίζονται στο λάδι, ενώ ο μαραθόσπορος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, με τις αρωματικές του ιδιότητες και τη γλυκύτητά του, που «γεμίζει» το πιάτο. Το tamarind, που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ασιατική κουζίνα και αποτελεί έναν όξινο πολτό από το αντίστοιχο φυτό, είναι ένα από τα πιο αυθεντικά συστατικά, γνωστό για την οξύτητά του. Είναι τόσο δυνατό, που δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε τίποτα άλλο όταν χρησιμοποιείται σε σάλτσες και σούπες.

Σκόνη ρίζας galangal

Ινδονησιακή
Συστατικό-κλειδί: galangal και λεμονόχορτο

Το galangal είναι μια ρίζα που θυμίζει πιπερόριζα, αλλά έχει μια πιο οξεία, λεμονάτη γεύση, που προσθέτει έξτρα άρωμα στα ινδονησιακά και μαλαισιανά πιάτα. Είναι οικεία, αλλά παραμένει εξωτική και χρησιμοποιείται πολύ. Το λεμονόχορτο, επίσης, αποτελεί άλλο ένα όξινο και αρωματικό συστατικό με τη δική του ποιότητα.