Τα 9 έντομα που δεν θα τολμούσατε ποτέ να δοκιμάσετε

ta-9-entoma-pou-den-tha-tolmousate-pote-na-dokimasete-entoma-pou-den-tha-tolmousate-pote-na-dokimasete

ΤΡΙΤΗ, 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Μπορεί η ιδέα της «εντομοφαγίας» να μας ξενίζει, αλλά ήδη σε πολλά σημεία του πλανήτη, ορισμένα έντομα θεωρούνται υπέρτατες και ιδιαίτερα απολαυστικές λιχουδιές.

Ένα από τα προβλήματα του μεγάλου πληθυσμού ανθρώπων στη Γη είναι το θέμα της σίτισης. Με επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους, είναι λογικό να μην επαρκεί ο χώρος προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Για αυτό η εντομοφαγία έχει προταθεί ως μια «λύση» στο επισιτιστικό πρόβλημα. Άλλωστε, δεν πρόκειται για καμια καινοτιμία, αφού ήδη σε πολλούς πολιτισμούς ανά την υφήλιο, τα έντομα είναι πρώτης τάξης έδεσμα… Μήπως να το ξανασκεφτόμασταν;

Μυρμήγκια

Για τους ντόπιους της Αυστραλίας, τα μυρμήγκια «honeypot» είναι ένας ανάρπαστος μεζές με γεύση… λεμονιού! Το συγκεκριμένο είδος μυρμηγκιών καταναλώνει τόσο νέκταρ, ώστε το σώμα του γίνεται μεγάλο σαν ρώγα σταφυλιού. Στην Κολομβία τα μυρμήγκια «leaf-cutter» ψήνονται όπως το pop corn και έχουν μια ξιδάτη γεύση, ενώ στην Ταϋλάνδη τα κόκκινα μυρμήγκια και τα αυγά τους τρώγονται σοταρισμένα και προσθέτουν μια γλυκόξινη γεύση στις σαλάτες.

Προνύμφες σκαθαριών

Αυτές οι προνύμφες σκαθαριών είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, κάλιο και ασβέστιο. Μπορείτε να τις φάτε με πολλούς τρόπους, ανάλογα με τη γεύση που θέλετε: οι ωμές προνύμφες έχουν γεύση που θυμίζουν καρύδια, ενώ αν τις ψήσετε στη σχάρα ή στο τηγάνι, θυμίζουν… μπέικον! Οι προνύμφες σκαθαριών είναι δημοφιλής μεζές στην Νιγηρία, στη Νέα Γουινέα και τη Μαλαισία.

Βρωμούσες

Τα πιο δύσοσμα έντομα της φύσης είναι πλούσια σε βιταμίνη Β και αποτελούν το τιμούμενο… πρόσωπο στο Jumil Festival του Μεξικό. Αν θέλετε ωστόσο, να αποφύγετε την δυσοσμία τους, πρέπει να αφήσετε τις βρωμούσες αρκετή ώρα σε ζεστό νερό. Οι ντόπιοι μαζεύουν τα έντομα από τα δάση και τα τρώνε ζωντανά ή τα λιώνουν με καυτερές πιπεριές. Μόνες τους οι βρωμούσες έχουν γεύση κανέλας και ιωδίου, ενώ είναι διαδεδομένο «σνακ» και στις νότιες περιοχές της Αφρικής. Πρώτα τους αφαιρούν το κεφάλι, μετά τον αδένα που ευθύνεται για τη μυρωδιά τους, τα βράζουν και στην συνέχεια τα αποξηραίνουν ώστε να τα καταναλώσουν τραγανά.

Ακρίδες

Οι ακρίδες είναι μεν ένα από τα πιο «αδίστακτα» έντομα τρώγοντας τα πάντα στο διάβα τους, αλλά αποτελούν ένα ανάρπαστο σνακ στο Μεξικό! Στην Οαχάκα ψήνονται στη φωτιά μέχρι να γίνουν τραγανές και μετά στοιβάζονται και πασπαλίζονται με τσίλι και λάιμ. Οι ντόπιοι και οι τουρίστες τρώνε τις ακρίδες όπως τα τσιπς, αφού έχουν εκ φύσεως μια αλμυρή και πικάντικη γεύση.

Ταραντούλα

Κανονικά τα αραχνοειδή δεν ανήκουν στην οικογένεια των εντόμων, όμως ας τα συμπεριλάβουμε στην συγκεκριμένη κατηγορία, λόγω της «ανατριχίλας» που προκαλούν. Στην Καμπότζη, οι ντόπιοι τηγανίζουν τις ταραντούλες συνήθως σε λάδι, με αλάτι, ζάχαρη και σκόρδο. Τα πόδια είναι τραγανά και το σώμα τους είναι παχύρευστο σαν υγρό. Στη Βενεζουέλα προτιμούν τις ταραντούλες τους ψητές στα κάρβουνα. Η γεύση τους θυμίζει κάτι ανάμεσα σε καβουρόψιχα και ξηρούς καρπούς.

Τερμίτες

Οι τερμίτες, όπως και τα μυρμήγκια, είναι μια παγκοσμίως διαδεδομένη λιχουδιά, με τους μεγάλους υποστηρικτές τους να βρίσκονται στη Δυτική Αφρική, την Αυστραλία και περιοχές της νότιας Αμερικής. Συνήθως τρώγονται ωμοί, μόλις τους ξεθάψετε από τον κορμό ενός δέντρο. Λόγω της πλούσιας σε φυτικές ίνες δίαιτα τους, οι τερμίτες έχουν γεύση καρότου. Εάν έχετε το χρόνο και την... διάθεση βέβαια, μπορείτε να του τηγανίσετε σε λάδι ή να τους κάνετε ψητούς στα κάρβουνα για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Κάμπιες σφηκών

Όσοι έχουν τρομοκρατηθεί από σφήκες μπορούν να αναζητήσουν εκδίκηση, εάν πάνε στην Ιαπωνία και ζητήσουν να φάνε μια μερίδα «χατσινόκο». Πρόκειται για σφήκες στο στάδιο της κάμπιας, τις οποίες ψήνουν σε σόγια και ζάχαρη. Όταν ψηθούν, έχουν μια τραγανή υφή και γλυκιά γεύση, η οποία θα σας αφήσει με την απορία, πώς κάτι τόσο γευστικό μπορεί να σας τρομοκρατήσει. Μερικές φορές σερβίρονται και με ψητές ενήλικες σφήκες.

Σκορπιοί

Για να είμαστε τυπικοί, όπως και οι αράχνες, οι σκορπιοί δεν είναι έντομα, γιατί ανήκουν στην οικογένεια των αραχνοειδών, αλλά για τον ίδιο λόγο με τις αράχνες θα τους συμπεριλάβουμε και αυτούς στην κατηγορία που εξετάζουμε. Όπως και τις αράχνες, θα τους βρείτε κυρίως από πλανόδιους πωλητές σε ασιατικές χώρες όπως το Βιετνάμ, την Ταϋλάνδη και περιοχές της Κίνας, ως ένα γρήγορο σνακ. Οι σκορπιοί έχουν μια τραγανή υφή και η γεύση τους θυμίζει καβουρόψιχα ή γαρίδα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να τους ετοιμάσετε είναι να καρφώσετε τους σκορπιούς σε ξύλο από σουβλάκι (ενώ είναι ακόμα ζωντανοί) και στην συνέχεια να τους τηγανίσετε σε λάδι.

Λιβελούλες

Οι λιβελούλες αποτελούν έναν ιδιαίτερο μεζέ στην Ινδονησία και όταν μαγειρευτούν θυμίζουν γευστικά, την ψίχα καβουριών. Οι ντόπιοι ψαρεύουν τα έντομα με ένα ξύλο, το οποίο έχουν αλείψει με την κολλώδη ρετσίνα από φοινικόδεντρα. Όταν τις μαζέψουν, μπορούν να τις φάνε ωμές ή εάν έχουν υπομονή, να τις ψήσουν σε φωτιά.