Ο Massimo Bottura του Νο1 εστιατορίου του κόσμου μαγείρεψε για άστεγους

sef-massimo-bottura PAOLO TERZI Fotografo, Modena

Ο διάσημος και φιλάνθρωπος σεφ στην Osteria Francescana, το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2016

ΤΕΤΑΡΤΗ, 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Μπορεί το επίκεντρο των Ολυμπιακών Αγώνων να είναι πάντα ο αθλητισμός, τα μετάλλια και οι επιδόσεις, ο σεφ Massimo Bottura, όμως, κατάφερε να τραβήξει λίγο το ενδιαφέρον πάνω του και να αποδείξει τι σημαίνει μεγαλείο ψυχής.

Ο σεφ της Osteria Francescana, του εστιατορίου που ψηφίστηκε νούμερο 1 στη λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου για το 2016, Massimo Bottura, κατάφερε να κλέψει την παράσταση με μια ξεχωριστή πρωτοβουλία που πήρε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο διάσημος σεφ, λαμβάνοντας υπόψη του ότι η περισσευούμενη τροφή των αθλητών πάει χαμένη, αποφάσισε να δημιουργήσει, μαζί με τον Βραζιλιάνο σεφ, David Hertz, γεύματα πολλών αστέρων για τους άστεγους ανθρώπους του Ρίο.

Ο στόχος τους ήταν μια κουζίνα αλληλεγγύης χιλιάδων γευμάτων την ημέρα, με τη χρήση περισσευούμενων τροφών από τους Ολυμπιακούς, που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Κι όπως φαίνεται κατάφεραν να προσφέρουν πιάτα πολλών αστέρων σε άστεγους, δίνοντας το μήνυμα της κοινωνικής ένταξης και της άποψης ότι τα περισσευούμενα τρόφιμα μπορούν να χαρίσουν ελπίδα σε όσους την έχουν ανάγκη.

Ο ίδιος ο Bottura δεν επιχειρεί κάτι τέτοιο πρώτη φορά, ενώ το όλο project βασίστηκε σε μια παρόμοια πρωτοβουλία, το Refettorio Ambrosiano, όπου μια ομάδα 65 σεφ από όλο τον κόσμο ενώθηκαν και μαγείρεψαν μαζί για τους άστεγους.

Η πρωτοβουλία των 2 σεφ συνεχίστηκε και μετά το τέλος των Ολυμπιακών, ενώ οι 2 τους αποφάσισαν να παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση σε όσους κατοίκους του Ρίο έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Μακάρι να βλέπουμε πιο συχνά τέτοιες λαμπρές πρωτοβουλίες από ανθρώπους του χώρου της γεύσης -κι όχι μόνο.