Τοστ... technicolor: όταν το φαγητό μετατρέπεται σε ουράνιο τόξο

poluxromo-tost

Ροζ, μπλε, πράσινο... Η (πολύχρωμη) επανάσταση στα τοστ

ΤΡΙΤΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η νέα τάση στο φαγητό δεν έχει να κάνει τόσο με τη γεύση, αλλά με την εμφάνιση και φαίνεται πως οι λαμπερές αποχρώσεις είναι παντού, από το σούσι, μέχρι τα τοστ, ακόμη και τον latte.

Το Instagram έχει αποτρελαθεί με πάνω από 30 χιλιάδες κόσμο να έχει ποστάρει εικόνες χρησιμοποιώντας το hashtag #rainbowfood. Στο Λονδίνο, υπάρχουν ήδη 2 πρωταγωνιστές της εν λόγω πολύχρωμης σκηνής: τα bagel και τα τοστ. Όταν, μάλιστα, ξεκίνησε η τάση, ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος σε foodies και μη.

Στην αρχή του 2016, το Beigel Shop του Λονδίνου, το οποίο εμπνεύστηκε από το αυθεντικό στέκι της Νέας Υόρκης, πωλούσε περίπου 1500 bagel την ημέρα, με τους περισσότερους να μην μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν αλμυρή ή γλυκιά γεύση. O αρτοποιός του Beigel Shop, Albert Dassa, παρ’ όλ’ αυτά, αναφέρει ότι το ψωμί είναι σαν οποιοδήποτε άλλο, όπως ένα κοινό ψωμάκι τύπου bagel.

Στο Grill My Cheese στην περιοχή Farrington του Λονδίνου, τα βρώσιμα… ουράνια τόξα τραβούν επίσης το ενδιαφέρον του κόσμου. Από το πρώτο κι όλας πολύχρωμο τοστ που λάνσαραν, ο κόσμος ενθουσιάστηκε.

Grill My Cheese fb page

Παντζάρι, βασιλικός, blue cheese είναι μερικά μόνο από τα υλικά του νέου, πολύχρωμου τοστ

Το πολύχρωμο περιεχόμενο του τοστ δημιουργείται με ψητά κρεμμύδια, κατσικίσιο τυρί, λάδι τρούφας, παντζάρι, αλλά και με τη βοήθεια της λεβάντας, του βασιλικού, της ντομάτας και λίγου μπλε χρώματος ζαχαροπλαστικής. Το αποτέλεσμα βγάζει κάτι από Technicolor, τη μέθοδο προσθήκης χρώματος στον κινηματογράφο κατά τη δεκαετία του ’20 κι έπειτα, και το φαγητό –το τοστ εν προκειμένω- μοιάζει να παίρνει άλλες διαστάσεις. Χρωματιστές.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι δεν είναι όλοι λάτρεις αυτής της νέας, φανταχτερής τάσης. Ο σεφ και συγγραφέας, Ed Smith, έριξε λίγη… σκιά στην επανάσταση του ουράνιου τόξου λέγοντας ότι η τάση αυτή είναι ένα μάτσο αηδίες και ότι αποτελεί μια καταθλιπτική αντανάκλαση της μοντέρνας κουλτούρας το γεγονός ότι τα like στο instagram και το μάρκετινγκ καθορίζουν την εξέλιξη του φαγητού και φτάνουν να είναι πιο σημαντικά από τη γεύση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μοναδικές εξαιρέσεις είναι οι φυσικές τροφές, όπως το πολύχρωμο σέσκουλο, το παντζάρι, οι ντομάτες κ.ο.κ.

www.thebagelstoreonline.com

Όχι, δεν χύθηκαν οι νερομπογιές των παιδιών σε αυτό το bagel

Τις ανησυχίες του Ed Smith μοιράζονται κι άλλοι, όπως η Juanita Hennessey, πρώην διαγωνιζόμενη στο αγγλικό MasterChef, η οποία αν και θεωρεί το φυσικά πολύχρωμο φαγητό οκ, παραξενεύεται λίγο με τη νέα τάση, προτιμώντας πάντα την πιο φυσική προσέγγιση. Το χρωματιστό τυρί, σούσι ή πίτσα, μοιάζει λίγο σαν να… έκανε εμετό ένα από τα Care Bear (τα πολύχρωμα αρκουδάκια που έκαναν θραύση τη δεκαετία του ’80 σε αυτοκόλλητα και τηλεόραση) στο πιάτο, όπως παρομοιάζει η ίδια.

Ο σεφ Gizzi Erskine, από την άλλη, παραδέχεται ότι ίσως πριν χρόνια η ιδέα αυτή να του φαινόταν αποκρουστική, αλλά τώρα τη βρίσκει διασκεδαστική και θα δοκίμαζε ευχαρίστως το πολύχρωμο τοστ, παρ’ όλο που το θεωρεί το πιο παράξενο πολύχρωμο φαγητό, σε σχέση με τα υπόλοιπα. Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτή την εποχή, χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο χρώμα και διασκέδαση.

Η σεφ Sophie Michell συμφωνεί, αλλά βάζει κι ένα όριο, που ίσως χρειάζεται για την ισορροπία. Όπως πιστεύει η ίδια, το χρώμα έχει θέση στη ζαχαροπλαστική, στις εορταστικές τούρτες κ.ο.κ. Τα πολύχρωμα φαγητά, όμως, μοιάζουν πολύ ψεύτικα και μάλλον δεν ανοίγουν και τόσο την όρεξη.

Απ’ ό,τι φαίνεται, περί ορέξεως… (πολύχρωμη) κολοκυθόπιτα.