Μήπως προφέρετε λάθος αυτά τα πιάτα;

poke-poke

Δροσερό και χρωματιστό πιάτο από τη Χαβάη

ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Είτε βρίσκεστε σε εστιατόριο, είτε στο εξωτερικό, είτε απλώς σε μια κουβέντα γαστρονομικής φύσης, πρέπει να ξέρετε όχι απλώς για τι μιλάτε, αλλά να το προφέρετε και σωστά, είτε προέρχεται από τη γαλλική ή από οποιαδήποτε άλλη κουζίνα στον κόσμο.

Poké
Αυτό το trendy πιάτο προέρχεται από τη χαβανέζικη κουζίνα, είναι ωμό, σερβίρεται σαν ορεκτικό και κάνει θραύση σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες. Παραδοσιακά αναφέρεται σε οποιοδήποτε ωμό ψάρι, συνήθως τόνο, που έχει κοπεί σε μικρούς κύβους και προφέρεται «ποκέ», όχι «ποκί».

Coq au vin
Ο διάσημος κόκορας κρασάτος προφέρεται «κοκ ο βαν» και αποτελεί κλασική γαλλική συνταγή για μαγειρευτό κόκορα ή κοτόπουλο, με κόκκινο κρασί και διάφορα αρωματικά και καρυκεύματα.

www.wikipedia.com

Η διάσημη σούπα με νουντλς από το Βιετνάμ

Pho
Η βιετναμέζικη αυτή σούπα με νουντλς στο εξωτερικό δεν προφέρεται ακριβώς «φο», αλλά ανάμεσα σε φο και φα.

Gnocchi
Αυτά τα ιταλικά ντάμπλινγκ πατάτας προφέρονται «νιόκι», αλλά η ιταλική γραφή τους μπερδεύει πολλούς. Δοκιμάστε νιόκι κολοκύθας, αλλά και νιόκι γλυκοπατάτας για να τα απολαύσετε.

Όπως και να το πείτε, παραμένει υπερτροφή

Açai
Εδώ μπορεί να μην πρόκειται για πιάτο κάποιας κουζίνας, αλλά για ένα διάσημο superfood, το οποίο, όμως, πολλοί δεν ξέρουν πώς να προφέρουν. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα έχει επικρατήσει ως «ακάι», αλλά η πραγματική του ονομασία είναι «ασάι».

Caprese
Ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικός είναι τα συστατικά του και μπορείτε να το βρείτε από σαλάτες, μέχρι πιάτα με κοτόπουλο και σάντουιτς. Αρκεί να το ζητήσετε σωστά: καπρέζε.

Ιταλική νοστιμιά που ταιριάζει παντού

Prosciutto
Ένα σάντουιτς με φρέσκια μοτσαρέλα, ντομάτα και λίγο prosciutto είναι μια γνήσια ιταλική νοστιμιά που κάνει τους πάντες να το λιγουρεύονται. Η σωστή ονομασία του είναι «προσούτο» και μπορείτε θα το βρείτε συχνά σε πίτσα ή σε σαλάτες ιταλικής κουζίνας.

Filet Mignon
Άλλος ένας γαλλικός όρος για το μικρό μοσχαρίσιο φιλέτο που συνήθως ψήνεται στη σχάρα ή τηγανίζεται και ονομάζεται «φιλέ μινιόν».

Street food από το Βιετνάμ

Banh mi
Το βιετναμέζικο σάντουιτς που αποτελεί διάσημο street food και φτιάχνεται με γαλλική μπαγκέτα ονομάζεται «μπαν μι» και στη γέμισή του περιέχει χοιρινό συκώτι πατέ ή λουκάνικο, καρότο, ραπανάκι, αγγούρι, μαγιονέζα και τσίλι. Στην πραγματικότητα, βέβαια, “banh mi” είναι βιετναμέζικος όρος για όλα τα είδη ψωμιού.