Ο γύρος της Ιταλίας σε 7 γεύσεις

cannoli

Ο... μπακλαβάς της Ιταλίας

ΤΡΙΤΗ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η Ιταλία είναι μια χώρα με τεράστια ιστορία, έχοντας δώσει τα φώτα της οπωσδήποτε και στη γαστρονομία. Ορισμένες από τις πιο αγαπημένες μας γεύσεις κατάγονται από την Ιταλία, όπως η πίτσα, τα ζυμαρικά και τα περίφημα cioccolatini, με κάθε περιοχή να έχει και τις δικές του ιδιαίτερες συνταγές και παραδόσεις. Εάν βρεθείτε στην Ιταλία, σας προτείνουμε πού μπορείτε να δοκιμάσετε μερικά από τα πιο παραδοσιακά και αυθεντικά πιάτα.

Cannoli – Σικελία
Τα κανόλι (“cannoli”) στην Ιταλία είναι περίπου όπως ο... μπακλαβάς στην Ελλάδα. Θα τα βρείτε μεν σχεδόν σε κάθε περιοχή που θα επισκεφθείτε, αλλά αν θέλετε να γευτείτε την πιο αυθεντική εκδοχή τους, θα πρέπει να πάτε στους ειδικούς. Θα βρείτε πραγματικά υπέροχα κανόλι σε όλη την Σικελία, αλλά για το πιο τραγανό και γευστικό, οι ντόπιοι συνιστούν ανεπιφύλακτα το Eurobar στο μικρό χωριό Datillo, κοντά στο Trapani. Εξαιρετικά κανόλι θα βρείτε και στο Pasticceria Da Jose (Via Messina Marine, 267), στο Παλέρμο, στο Pasticceria Maria Grammatico στο Erice, καθώς και στο Irrera 1910 στη Messina.

Η διάσημη σε όλο τον κόσμο πίτσα ναπολιτάνα

Πίτσα – Νάπολη
Οι Ναπολιτάνοι παίρνουν την υπόθεση πίτσα πολύ σοβαρά και για να θεωρηθεί μια πίτσα ναπολιτάνα, πρέπει να φτιαχτεί με ορισμένους αυστηρούς κανόνες όσον αφορά τα υλικά, το σχήμα της ζύμης, την ώρα ψησίματος, τη θερμοκρασία, ακόμη και τον τύπο του φούρνου. Δεν είναι, όμως, όλες οι πίτσες το ίδιο, με κάθε σεφ να προσθέτει την δική του πινελιά. Κάθε λάτρης της πίτσας οφείλει στον εαυτό να την δοκιμάσει στην πιο αυθεντική της εκδοχή, στην πόλη που γεννήθηκε (τουλάχιστον στην σύγχρονη εποχή), στη Νάπολη. Εκεί θα βρείτε πληθώρα ιστορικών πιτσαριών, αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε από τα Da Michele, Sorbillo, La Notizia και Fresco.

Το ελαιόλαδο είναι ο καλύτερος φίλος της focaccia

Focaccia – Γένοβα
Σε αντίθεση με την πιο παχιά και ξεροψημένη (“focaccia”) φοκάτσια που έχουμε γνωρίσει οι περισσότεροι, στην πιο αυθεντική της εκδοχή είναι εξαιρετικά λεπτό ψωμί, τραγανό στις άκρες και μαλακό στη μέση. Ιδανικό συνοδευτικό όταν βγει αχνιστό από τον φούρνο είναι το ελαιόλαδο. Στη Γένοβα, όπου και δημιουργήθηκε, η φοκάτσια είναι σοβαρή υπόθεση και θα τη δείτε να συνοδεύει μέχρι και τον πρωινό εσπρέσσο. Η καλύτερη φοκάτσια της πόλης, σύμφωνα με τους Γενοβέζους, σερβίρεται στο Panificio Mario και Forno di San Nicola.

Cioccolatini κανείς;

Σοκολάτα – Τορίνο
Η θυελλώδης σχέση του Τορίνο με τη σοκολάτα μετράει αιώνες, από τα χρόνια που βασίλευε ο Οίκος της Σαβοΐας. Τα πιο γνωστά και ονομαστά «παιδιά» αυτής της σχέσης είναι οι τρούφες σοκολάτας (“cioccolatini”), τα οποία θα βρείτε σε άπειρους συνδυασμούς γεύσεων. Τα καλύτερα σοκολατάκια θα τα βρείτε στο Guido Gobino και Guido Castagna, καθώς και σε παραδοσιακά καταστήματα όπως το Peyrano και A. Giordano.

Τα tapas της Ιταλίας

Cicchetti – Βενετία
Τα τσικέτι (cicchetti) είναι παραδοσιακά μεζεδάκια, τα οποία θα βρείτε σε κάθε bácari ή osteria που σέβεται το εαυτό του στη Βενετία. Σε κάθε μαγαζάκι θα δείτε και μια διαφορετική παραλλαγή, αλλά τα πιο συνηθισμένα πιάτα είναι μικρά σάντουιτς, ελιές, βραστά αυγά, καθώς κρέατα ή ψαρικά με ψωμί ή πολέντα. Μοιάζουν με tapas και συνήθως καταναλώνονται με άφθονο τοπικό λευκό κρασί και καλή παρέα. Τα πιο ψαγμένα θα τα βρείτε στα All’Arco και Cantina Do Spade στο San Polo, καθώς και στα τα Alla Vedona και Al Timon στη γειτονιά Cannareggion.

Λαχταριστά panzerotti με τομάτα και μοτσαρέλα

Panzerotti – Απουλία
Τα παντσερότι είναι αλμυρές πίτες που θυμίζουν στην εμφάνιση τα καλτσόνε και θα τις βρείτε σε κάθε γωνιά της Ιταλίας, ως ιδανικό συνοδευτικό με μια κρύα μπύρα. Οι πίτες αυτές είναι συνήθως τηγανιτές και φτιάχνονται με υλικά όπως μοτσαρέλλα, φρέσκες ντομάτες, μανιτάρια, ζαμπόν, ακόμα και αντζούγιες με κάππαρη. Σαν γνήσιο street food θα το δείτε παντού, αλλά τα πιο γευστικά θα τα βρείτε στο λιτό Di Cosimo και Cibò του Bari, καθώς και στην Pizzeria Romanelli στο Brindisi.

Απλή, αλλά πεντανόστιμη η caccio e pepe

Cacio e Pepe – Ρώμη
Οι πιο απλές συνταγές συχνά είναι και οι πιο δύσκολες να πετύχουμε σωστά, αφού όλη ουσία βρίσκεται στις σωστές αναλογίες και το μεράκι στο μαγείρεμα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η μακαρονάδα “cacio e pepe”, της όποια τα μοναδικά συστατικά είναι το πεκορίνο ρομάνο και το μαύρο πιπέρι. Στη Ρώμη θα βρείτε τις πιο πετυχημένες εκτελέσεις, εάν αποφύγετε τις τουριστικές περιοχές. Δοκιμάστε το πιάτο στο Antico Arco κοντά στην Arco di San Pacrazio, στο Flavio al Velavevodetoo στην Testaccio και στο πιο παραδοσιακό Da Cesare στην περιοχή Gianicolense.