Σαραντατρίο: νοστιμιές από όλη την Ελλάδα στο πιο απίθανο σημείο της Αθήνας

sarantatrio

Στην αυλή του Σαραντατρίο, το καλοκαίρι δεν θα περάσει έτσι εύκολα

ΤΡΙΤΗ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Στην πανσέληνο του Σεπτεμβρίου, θελήσαμε να απολαύσουμε καλή ελληνική κουζίνα και να θυμηθούμε λίγο το καλοκαιράκι που πέρασε. Όχι, δεν κατεβήκαμε παραλία, ούτε ανακαλύψαμε κάποιο ταβερνάκι πάνω στο κύμα. Βρεθήκαμε ανάμεσα σε συνεργεία αυτοκινήτων, στο νούμερο 43 της Αμβροσίου Φραντζή, κι όμως την περάσαμε φίνα!

Κάποτε, την Αμβροσίου Φραντζή τη γνώριζαν κυρίως όσοι είχαν την ατυχία να τρακάρουν κι έπρεπε να βρουν ανταλλακτικά και συνεργεία για να αποκαταστήσουν τη ζημιά. Εδώ και 4 χρόνια, όμως, έχει ένα «μυστικό» που προσφέρει έναν πιο χαρούμενο λόγο να την επισκεφτεί κανείς και δεν περιλαμβάνει ψάξιμο για προφυλακτήρες, καθρέφτες και πόρτες: το Σαραντατρίο.

Με ονομασία εμπνευσμένη από τον αριθμό της οδού, αλλά και το τρίο Μανόλης-Παναγιώτης-Σπύρος που «γέννησε» και υλοποίησε την ιδέα, το Σαραντατρίο διάλεξε να βρεθεί μακριά από πιάτσες και trendy σημεία της Αθήνας, για να δει ποιοι πραγματικά το αγαπούν και φτάνουν ως τον, όχι και τόσο ειδυλλιακό, Νέο Κόσμο μόνο για πάρτη του.

Maria_E_Sarris

Το «μυστικό» της Αμβροσίου Φραντζή

Την είσοδό του κοσμεί ένα φωτισμένο ποδήλατο, που αμέσως κάνει τη διαφορά και τραβάει το βλέμμα, για να τραβήξει αμέσως μετά και το σώμα, με την πολύχρωμη αυλή που αρχίζει να φαίνεται στο βάθος. Η αυλή του είναι το ατού του για τους ανοιξιάτικους, φθινοπωρινούς και καλοκαιρινούς μήνες, που ο καιρός και η θερμοκρασία δεν κάνουν τσιγκουνιές. Τον χειμώνα, η φάση μεταφέρεται σε ένα γουστόζικο χώρο, διακοσμημένο με ράφια, ένα παλιό τηλέφωνο τοίχου και ένα μαυροπίνακα γεμάτο μηνύματα από τον κόσμο, αλλά και στον κεντρικό διάδρομο του μαγαζιού, με το ξύλινο πάτωμα, τις αφίσες και το μεγάλο Pink Floyd-Dark Side of the Moon τραπέζι, για τους μερακλήδες.

Μια και ακόμη ζούμε σε καλοκαιρινούς ρυθμούς, όμως, ας γυρίσουμε πίσω στην παραμυθένια αυλή του, η οποία είναι φουλ στο πράσινο, περιτριγυρισμένη από φυτά, με τραπεζάκια επάνω στο χαλίκι, φωτάκια, καλαμιές, πολύχρωμα μπουκάλια, μια σύνθεση με προϊόντα μαναβικής που χαρίζουν φρεσκάδα στο χώρο κι ένα μεγάλο πάγκο με μαξιλάρια σκεπασμένα με κουρελούδες για τις πιο μεγάλες παρέες.

MARIA E SARRIS

Φουλ στο χρώμα και τη φρεσκάδα

Κάπου εκεί ξεφυλλίσαμε το μενού του Σαραντατρίο κι αρχίσαμε να δοκιμάζουμε τις γεύσεις του, που θυμίζουν κάτι από γιαγιά στο πιο «προχωρημένο», όλες καμωμένες με ελληνικά προϊόντα, κατευθείαν από τους παραγωγούς, στο πιάτο μας.

Προτού ξεκινήσουμε, θα σας πούμε 3 λέξεις-κλειδιά, που αν ποτέ βρεθείτε εκεί, δεν πρέπει να ξεχάσετε: αλιάδα, καβουρμάς, σαγανάκι. Η αλιάδα (5 ευρώ) είναι μια πολύ ιδιαίτερη σκορδαλιά με φιστίκι Αιγίνης που της χαρίζει μια ελαφριά γλυκύτητα, την οποία δεν πρέπει να χάσετε, ακόμη κι αν είστε σε ραντεβού με το αμόρε και σας κοστίσει τη σχέση σας. Ο καβουρμάς (7,5 ευρώ) είναι πεντανόστιμα κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος, πασπαλισμένου με αλατοπίπερο, τα οποία συνδυάζονται με αβγά μάτια και το αποτέλεσμα δίνει ένα καλό boost στη χοληστερίνη, αλλά κυρίως στη γεύση. Το σαγανάκι (6,5 ευρώ) στο Σαραντατρίο δεν είναι απλό σαγανάκι, αλλά σαγανάκι με κεφαλοτύρι Ίου, το οποίο συνοδεύεται με γλυκό του κουταλιού ντοματάκι, αφήνοντας έναν υπέροχο συνδυασμό γλυκού-αλμυρού στο στόμα. Κι όσο κι αν θα θέλαμε λίγο ακόμη γλυκό ντοματάκι να το συνοδεύει, το «πάντρεμα» παραμένει ονειρεμένο.

Το ονειρεμένο σαγανάκι, με το ποντιακό καρότο από πίσω να «κρυφοκοιτά»

Αυτές είναι οι 3 κορυφαίες γεύσεις από τα πιάτα που δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε όχι απλώς να μη χάσετε, αλλά να κλείσετε άμεσα τραπέζι για να δοκιμάσετε. Από εκεί και πέρα, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η κρεμώδης μπουγάτσα με παλαιωμένη γραβιέρα Ίου και αρμένικη πίτα (6,5 ευρώ) δεν εξαφανίστηκε γρήγορα, ότι το πρωτότυπο τζατζίκι με κομμάτια λαχανικών (5 ευρώ) δεν ήταν ιδανικό συνοδευτικό και ότι η πράσινη σαλάτα με καπνιστή ποντιακή πλεξούδα και δροσερό ντρέσινγκ ροδάκινου (6,5 ευρώ) δεν μας φρέσκαρε τον ουρανίσκο. Οι λάτρεις των καυτερών γεύσεων πρέπει να δοκιμάσουν οπωσδήποτε και την πικάντικη σαλάτα με τα μαυρομάτικα φασόλια, που μοιάζει «αθώα» αλλά ανάβει... φωτιές, όπως και το σκορδάτο ποντιακό καρότο με κόλιαντρο (3,5 ευρώ). Εμείς καταφέραμε κι αφήσαμε λίγο χώρο και για σιγομαγειρεμένο κατσικάκι στο φούρνο, που αν και δεν είμαστε λάτρεις, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ήταν καλομαγειρεμένο, ζουμερό, μαλακό και χωρίς τη χαρακτηριστική έντονη γεύση που απωθεί πολλούς.

Καλό κρασί, καβουρμάς και παιχνίδι με το χαλίκι

Φαινομενικά... «αθώα», γευστικά σούπερ πικάντικη!

Κάτι που αξίζει να σημειώσουμε, ίσως γιατί πολύς κόσμος δεν περιμένει ότι θα το βρει στο Σαραντατρίο, είναι το ποιοτικό κρασί, σε καλές τιμές. Όσοι δεν συμπαθείτε και πολύ το «χύμα», εκεί θα βρείτε την υγειά σας με εμφιαλωμένα κρασιά, μόνο επιλεγμένες ελληνικές ετικέτες και σε τιμές που σέβονται την τσέπη της κρίσης. Οι φίλοι της μπίρας θα βρουν επιλογές με φρέσκες ή παστεριωμένες μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες, ενώ στον κατάλογο φιγουράρουν και αποστάγματα με πρώτη ύλη αποκλειστικά στέμφυλα, από εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιών. Εμείς τιμήσαμε ένα αρωματικό Ασύρτικο (14 ευρώ/φιάλη), που μας κράτησε καλή παρέα όλο το βράδυ, χωρίς να μας «βαρύνει» το λογαριασμό.

Σουφλέ σοκολάτας και παγωτό βανίλια. Χωρίς άλλα λόγια.

Τα γλυκά του εστιατορίου είναι μετρημένα, αλλά είναι γεύσεις που δεν αφήνουν κανένα παραπονεμένο. Τι παράπονο μπορεί να έχει κανείς, άλλωστε, από ένα προφιτερόλ με ganache bitter σοκολάτας (4 ευρώ) που δεν σε λιγώνει και από ένα κλασικό ζεστό σουφλέ σοκολάτας με παγωτό βανίλια (4 ευρώ);

Φεύγοντας, διαπιστώσαμε ότι το Σαραντατρίο έχει ένα κακό: οι καλές τιμές του σε συνδυασμό με τα νόστιμα πιάτα του σε κάνουν να παρασύρεσαι. Κάπως έτσι, καταφέραμε να φέρουμε και παρέα σε αυτά τα έξτρα κιλά του καλοκαιριού, που δεν λένε να μας αποχαιρετίσουν. Χαλάλι!

Info
Σαραντατρίο
Αμβροσίου Φραντζή 43
2130263347
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα με Παρασκευή 17.00-24.00, Σάββατο από 13.00-24.00 & Κυριακή από 13.00-20.00.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ