Überness: φάγαμε στην πιο cool καντίνα της πόλης

uberness MINOS ZARIFOPOULOS YIANNIS TISSI

Στο Überness το street food δεν ισοδυναμεί με «βρόμικο»

ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Street food με υπογραφή Βασίλη Καλλίδη, αρωματικά μοχίτο, ωραία μουσική και ιδιαίτερο περιβάλλον. Κάπως έτσι το «φαγητό στο χέρι» ανεβαίνει επίπεδο.

Σε μια πόλη που όπου και να γυρίσεις φιγουράρει κάτι για να φας, αποφασίσαμε να βγούμε λίγο εκτός της πορείας μας, να φτάσουμε ως τη λαχαναγορά του Ρέντη και να δοκιμάσουμε street food, όπως το αντιλαμβάνεται ο Βασίλης Καλλίδης και το Überness, που εδώ και 6 μήνες ακούγεται συχνά στους γαστρονομικούς κύκλους της Αθήνας.

Φτάσαμε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στη λαχαναγορά, όπου οφείλουμε να ομολογήσουμε πως αυτή την ώρα, η σκοτεινιά και η ησυχία σου προκαλεί ένα καρδιοχτύπι. Ακολουθήσαμε τη μοναδική αίσθηση παλμού και ζωής που αντιλαμβανόμασταν κάπου στο βάθος και δεν αργήσαμε να βρεθούμε μπροστά στο Überness δημιούργημα του Βασίλη Καλλίδη, το οποίο εκ πρώτης όψεως δεν μοιάζει κάτι ιδιαίτερο: άσπρες πλαστικές καρέκλες και τραπεζάκια αραδιασμένα μπροστά από έναν εντελώς μίνιμαλ και βιομηχανικό χώρο -εκτός από το bar με τα μοχίτο. Το bar αυτό, εντελώς κινηματογραφικό, απαρτίζεται από ένα παλιό βανάκι, στολισμένο με φωτάκια και ηχεία που παίζουν ραδιόφωνο και η αλήθεια είναι ότι σε «τραβάει» περισσότερο προς το μέρος του, από το εσωτερικό του μαγαζιού. Επειδή, όμως, το φαγητό ήταν από την άλλη κι εμείς ήμασταν πεινασμένοι, γυρίσαμε την πλάτη –αρχικά- στο bar και ανοίξαμε κατάλογο.

Το πιο κινηματογραφικό bar της πόλης

Το πρώτο που μας τράβηξε το μάτι ήταν το Chicken Filet Burger (φιλέτο κοτόπουλο πανέ με μαγιονέζα κάρυ και πικάντικο αγγούρι τουρσί, 7,5 ευρώ), το οποίο δυστυχώς είχε τελειώσει, πράγμα που σήμαινε ότι ορθώς μας τράβηξε την προσοχή –και την όρεξη- για να το προτιμάει ο κόσμος. Καταλήξαμε στο Über Dog, δηλαδή χοτ ντογκ με τυρί, κρεμμύδια, αγγούρι τουρσί, κέτσαπ, μουστάρδα και πατάτες (5,5 ευρώ) και στη μοναδική σαλάτα του μενού με μαρούλι, καρότο, λάχανο και τραγανό παντζάρι με λάδι και ξίδι (4 ευρώ).

Όσο κι αν σας ακούγονται συνηθισμένα, απείχαν πολύ από την αίσθηση του «βρόμικου» που έχουμε συνηθίσει, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι σπιτικά και προσεγμένα, πράγμα καθόλου τυχαίο, αφού τα περισσότερα υλικά τα προμηθεύονται από τη λαχαναγορά. Το χοτ ντογκ ήταν φουλ γευστικό, με μπόλικο κρεμμύδι και τραγανιστό τουρσί, με τη συνοδεία –φυσικά- της αγαπημένης τηγανητής πατάτας και η σαλάτα άκρως δροσερή, με ελαιόλαδο που έβγαζε νοστιμιά και λαχανικά που μύριζαν φρεσκάδα.

Street food με μια δόση αντιοξειδωτικών και δροσερό κοκτέιλ

Μιας και ήταν αρκετά αργά, είπαμε να αφήσουμε το γλυκό για άλλη φορά, γιατί εκτός από λαχταριστό (τηγανητό κρουασάν με κανέλα, ζάχαρη και σοκολάτα με πραλίνα) είναι και τεράστιο, αποτελώντας το μοναδικό φαγητό στο μενού που ξεπερνάει τα 10 ευρώ. Η σαλάτα μας είχε ήδη εξιλεώσει, δίνοντας υγιεινό τόνο στο γεύμα μας και το μόνο που έλειπε ήταν να στραφούμε και πάλι στο χαριτωμένο bar και να παραγγείλουμε το περίφημο μοχίτο των 7 ευρώ. Μας ήρθε σε ψηλό, πλαστικό ποτήρι με ομπρελίτσες και όλα τα συναφή και η αλήθεια είναι πως ήταν τόσο αρωματικό, που δεν πίστευες ότι το πίνεις στη Λαχαναγορά. Ό,τι έπρεπε για να «κλείσουμε» τη βραδινή μας ατασθαλία.

Στο μενού του Überness, το οποίο προσαρμόζεται ανάλογα και με την εποχή για να διατηρεί τη φρεσκάδα του, θα βρείτε εκτός από τα παραπάνω και κινέζικα Dim Sum με γέμιση χοιρινό, όπως και κεφτέδες και burger, αλλά και πατάτες τηγανητές με παρμεζάνα, μαγιονέζα και σκόρδο για «δυνατούς» παίκτες. Και το πιο απρόσμενο; Μια σαμπάνια Veuve Clicquot (80 ευρώ), η οποία σερβίρεται σε πλαστικά φλούο ποτηράκια σαμπάνιας, για σουρεάλ καταστάσεις.

Αν σας κίνησε την περιέργεια, μην το σκέφτεστε άλλο. Η καντίνα άνοιξε, άλλωστε για 365 μέρες και ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα.

Info: Überness, Λαχαναγορά Ρέντη, από την κεντρική πύλη (Τζων Κέννεντυ 1)
Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη-Παρασκευή 19.00-1.00, Σάββατο-Κυριακή 13.00-1.00.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ