Πάμε μια βόλτα στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας; (video)

mouseio-ellinikis-gastronomias
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Αν πηγαίνει ο νους σας σε κάποιο βαρετό στυλ μουσείου με εκθέματα και επεξηγήσεις, κάντε restart, διώξτε κάθε προκατάληψη κι ελάτε να γνωρίσουμε μαζί ένα μουσείο διαφορετικό, επιμορφωτικό και… νόστιμο!

Το φαγητό δεν είναι απλή υπόθεση –εδώ στην Ελλάδα το ξέρουμε καλά. Η πρώτη ύλη ενός πιάτου, η δημιουργία του, η μυρωδιά του, η ιστορία του, η γεύση του, όλα παίζουν ρόλο, τον οποίο συχνά μπορεί να παραβλέπουμε -κάτι που δεν έκανε η ομάδα νέων ανθρώπων που ίδρυσε το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας το 2014.

Ξεκίνησε σαν ιδέα το 2013 και αφορούσε το πώς μπορεί να συνδυαστεί ο πολιτισμός της γεύσης σε έναν μοναδικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Νέοι άνθρωποι, χάρη στον παρορμητισμό τους, δεν το σκέφτηκαν πολύ και έβαλαν μπρος για το στόχο τους, τη σύσταση ενός χώρου, όπου η γεύση, η γαστρονομία και η γνώση γύρω από αυτά, θα προκαλούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη με διάφορους τρόπους, πιο πρακτικούς και πιο εμπνευσμένους, χωρίς να μένουν στα θεωρητικά, στείρα πρότυπα.

Νόστιμα μαθήματα μαγειρικής για ενήλικες

Η αλήθεια είναι ότι ο χώρος, ένα αναπαλαιωμένο νεοκλασικό του 19ου αιώνα στην περιοχή του Ψυρρή, βοήθησε πολύ, δημιουργώντας ακριβώς την ατμόσφαιρα και την αισθητική που θέλησαν να δώσουν οι δημιουργοί του στο μουσείο, ενώ η κοντινή του απόσταση στη Βαρβάκειο Αγορά τους βοήθησε να συνδυάσουν προγράμματα τόσο στο χώρο, όσο και στην αγορά.

Στο Μουσείο Γαστρονομίας μπορείτε, εκτός από το να περιηγηθείτε σε (περιοδικές) εκθέσεις με θέμα τη διατροφή και τη γεύση, να συμμετάσχετε σε αντίστοιχα θεματικά γεύματα στο εστιατόριο του χώρου ή σε μαθήματα μαγειρικής με τον σεφ του μουσείου, Χρήστο Χρηστίδη, έτσι ώστε να μην μείνετε μόνο στη θεωρία και να βιώσετε στην πράξη ιδιαίτερες τεχνικές της ελληνικής και της διεθνούς κουζίνας. Παρέες, εταιρίες και παιδιά, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στα μαθήματα.

Αυτή την περίοδο, μπορείτε να επισκεφτείτε το μουσείο για να περιηγηθείτε στην έκθεση φωτογραφίας «Από τον πλανήτη στο πιάτο», με φωτογραφίες του Παύλου Γεωργιάδη από όλο τον κόσμο, ενώ ανά πάσα στιγμή στο εστιατόριο οργανώνονται θεματικά γεύματα που κρύβουν πολλές εκπλήξεις.

Fosphotos

Η μοναστηριακή διατροφή μέσα από έκθεση του Μουσείου

Οι προσεχείς μήνες μοιάζουν αρκετά ενδιαφέροντες και… νόστιμοι, με παρουσιάσεις βιβλίων και λαχταριστά θεματικά γεύματα, αλλά και βελτιωμένο στούντιο μαγειρικής. Το σίγουρο είναι ότι το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας δεν σκοπεύει να κάτσει «ήσυχο», ανακαλύπτοντας συνεχώς νέα μονοπάτια για να δώσει στη γεύση και τη γαστρονομία νέα διάσταση, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κόσμου με πρωτότυπους τρόπους.

Η δική μας βόλτα στο Μουσείο Γαστρονομίας πήγε κάπως έτσι...

Info
Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας
Αγίου Δημητρίου 13, Ψυρρή
210 3211311,
[email protected]

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
ΒΙΝΤΕΟ: ΒΑΝΙΑΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ