Ριφιφί: Εγκώμιο στην τοπική ελληνική παράδοση

rififi-egkomio-stin-topiki-elliniki-paradosi

ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Πριν πέντε περίπου χρόνια άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό στην πολύβουη και πολυσύχναστη, γεμάτη νεολαία περιοχή των Εξαρχείων, με έναν και μόνο σκοπό: να κάνει ριφιφί στη γειτονιά, στη γεύση αλλά και στις καρδιές μας.

Μερικά χρόνια μετά μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τα έχει καταφέρει αρκετά καλά προσφέροντας νόστιμες γευστικές προτάσεις με υλικά από μικρούς τοπικούς παραγωγούς της Ελλάδας αντί για τυποποιημένα μεγάλων βιομηχανιών, με σεβασμό στην ελληνική παράδοση, με προτίμηση στις φρέσκιες εποχικές συνταγές και ιδιαίτερη αγάπη στην κατσαρόλα και τα φαγητά ημέρας. Και όλα αυτά στην καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας-τιμής που δεν επιβαρύνει το πορτοφόλι.

Το σκηνικό που έστησε ο ιδιοκτήτης Τάσος Γερακίνης είναι οικείο και ζεστό, σε πρασινωπές-βεραμάν αποχρώσεις, με ξύλινα τραπέζια, μισάνοιχτη κουζίνα -για να ρίχνεις κι ένα βλέφαρο στον σεφ Γιάννη Σακελάρη- μια μεγάλη ξύλινη σκάλα που τραβάει την προσοχή κι ένα όμορφο μοντέρνο φωτιστικό από μεγάλες γυάλες στην οροφή.

Η σπιτική πινελιά και η ελληνική παράδοση είναι διάχυτες στα πιάτα του μενού, πάντα με μια σύγχρονη και μοντέρνα ματιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μουσακάς λαχανικών (7 ευρώ) που ήταν πεντανόστιμος και καθόλου βαρύς, οι χορτοκεφτέδες με σπανάκι και μυρώνια με σος ξινομυζήθρας που τους πήγαινε υπέροχα -αν και λίγο πιο στεγνοί θα μου άρεσαν καλύτερα- (5.20 ευρώ), αλλά και οι χωριάτικες χυλοπίτες με στήθος κότας και σάλτσα λιαστής ντομάτας (9 ευρώ). Το γεμιστό μανιτάρι ήταν από τα νοστιμότερα πιάτα που δοκιμάσαμε, με γέμιση από σπανάκι και φέτα και εξαιρετική σάλτσα ροκφόρ που έδενε ιδανικά με το πορτομπέλο.

Από τα κυρίως πιάτα, οι ραβιόλες, χοντρούτσικες και παραφουσκωμένες, ήταν φρεσκότατες, ήθελαν ίσως 1-2 λεπτά ακόμα βράσιμο για να μαλακώσουν λίγο παραπάνω και οι άκρες τους (9.80 ευρώ), ενώ η τηγανιά με μπουκιές χοιρινού με θυμάρι και πιπεριές ήταν καλομαγειρεμένη, πολύ νόστιμη και σχετικά ελαφριά αν και τηγανητή (6.20 ευρώ). Όσο για τη μεγαλύτερη έκπληξη της βραδιάς την οποία μας πρότεινε και ο ιδιοκτήτης, ήταν το σιγοψημένο για 24 ώρες (κυριολεκτικά) σε κενό αέρος κατσικάκι πάνω σε σταρένιο τραχανά με τηγανητή ρόκα (12.90 ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι τα περισσότερα προϊόντα στον κατάλογο έχουν «ονομασία προέλευσης» επιβεβαιώνοντας ότι η αρχική πρόθεση να στηριχθούν οι τοπικοί παραγωγοί έγινε και πράξη, όπως η φάβα από τον Φενεό, το λάδι από τα Δολιανά Μεσσηνίας, η φέτα από τη Θράκη, η Μανούρα και η ρεβιθάδα από τη Σίφνο, η Γραβιέρα από την Κρήτη και το μέλι από τη Βυτίνα.

Ο ιδιοκτήτης το «ψάχνει» αρκετά και φροντίζει να εμπλουτίζει τον χώρο του και με άλλες καλλιτεχνικές δράσεις, όπως εικαστικές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, mini συναυλίες, ενώ σύντομα σκέφτεται να κάνει ένα μικρό άνοιγμα και στο θέατρο. Εμείς τι άλλο να ευχηθούμε παρά μια εξίσου καλή συνέχεια!

Πληροφορίες: Ριφιφί, Εμμ. Μπενάκη 69, Εξάρχεια, 210 3300237, www.rififi-restaurant.gr , 14-18 ευρώ.

Βάλια Κανελλοπούλου

[email protected]