Ανακαλύπτουμε τα καλύτερα ψητά στον κόσμο

yakitori-soublaki

Τα yakitori είναι κομμάτια κοτόπουλου σε ξυλάκια από μπαμπού ψημένα στα κάρβουνα

ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Η σχέση του ανθρώπου με το ψήσιμο στα κάρβουνα και τη φωτιά μετράει χιλιετίες, οπότε δεν είναι τυχαίο που κάθε τόπος έχει βρει τα δικά του μυστικά στο μπάρμπεκιου. Όπως θα δείτε από τη λίστα μας, εκτός από τα διαφορετικά υλικά, ο κάθε τόπος έχει και τις δικές του τεχνικές.

Yakitori - Ιαπωνία
Τα παραδοσιακά ιαπωνικά σουβλάκια αποτελούνται κατά βάση από κομμάτια κοτόπουλου σε ξυλάκια από μπαμπού ψημένα στα κάρβουνα. Οι περισσότερες παραλλαγές του yakitori έπαιζαν περισσότερο με τα διάφορα κομμάτια του κοτόπουλου (πέτσα, στήθος ή μπούτι), αλλά πλέον θα βρείτε yakitori με κάθε είδος κρέατος, ψαρικών ή λαχανικών. Για πιο αυθεντική γεύση, προτιμήστε τα από πλανόδια ψησταριά.

Lechon - Φιλιππίνες
Το lechon είναι ολόκληρο σουβλιστό γουρουνόπουλο, στα κάρβουνα ή στον φούρνο. Την μεγαλύτερη παράδοση την έχουν στο νησί Σεμπού των Φιλιππίνων. Η σχέση των Φιλιππινέζων με το χοιρινό είναι τόσο βαθιά, που κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου, στο Balayan διοργανώνουν μια γιορτή για το σουβλιστό γουρουνόπουλο, όπου το... ευλογούν σε εκκλησίες και μετά έχουν παρελάσεις, μουσική και φαγοπότι!

flickr.com

Το περίφημο asado το τιμούν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα στην Αργεντινή

Asado - Αργεντινή
Η Αργεντινή είναι και η χώρα που θεωρείται ως μια από τις «μεγάλες κυρίες» στο ψήσιμο κρέατος. Οι Αργεντίνοι τιμούν το asado τουλάχιστον μια φορά τη εβδομάδα, είτε στο σπίτι είτε κάπου έξω. Το ιδανικό asado έχει χοιρινό, μοσχαρίσια λουκάνικα και λουκάνικα αίματος, μαζί με μερικά πιο «ιδιαίτερα» κρέατα, όπως το πάγκρεας. Το μυστικό για το σωστό asado είναι το χοντρό αλάτι και η μαρινάδα chimichurri, η οποία περιέχει μαϊντανό, σκόρδο, ρίγανη, ξίδι και νιφάδες τσίλι.

Umu - Σαμόα
Το umu είναι ολόκληρη ιεροτελεστία για τους κατοίκους της Σαμόα, δίνοντας μεγάλη βάση στην προετοιμασία. Παραδοσιακά, στις μεγάλες οικογενειακές συνάξεις, οι νέοι της οικογένειας αναλαμβάνουν την πολύωρη προετοιμασία, ψαρεύοντας φρέσκα ψάρια ή σφάζοντας κάποιο γουρούνι και μαζεύοντας φύλλα taro και καρπούς από τα αρτόδεντρα. Το κρέας τυλίγεται στα φύλλα taro και ψήνεται με μια σάλτσα από κρέμα καρύδας, κρεμμύδια, χυμό λεμονιού και λίγα μπαχαρικά. Πρόκειται για πραγματική βόμβα θερμίδων!

www.wikipedia.org

Pachamanca, που σημαίνει κατσαρόλα στη γη

Pachamanca - Περού
Το Περού είναι πιο γνωστό για τα κοκτέιλ του, οπότε είναι εύκολο να παραβλέψει κανείς την παράδοση που έχουν αναπτύξει. Το pachamanca, που σημαίνει «γήινη κατσαρόλα», απαιτεί λίγο κόπο και φτυάρι για να σκαφτεί ο φούρνος, όπου τοποθετούνται πυρακτωμένες πέτρες. Τα μαριναρισμένα κρέατα, οι πατάτες, το καλαμπόκι και τα υπόλοιπα λαχανικά τυλίγονται σε φύλλα μπανανιάς και ψήνονται για ώρες μέσα στη αυτοσχέδια κατσαρόλα. Το φαγητό συνήθως καταναλώνεται επιτόπου.

Μογγολικό BBQ - Ταϊβάν
Ονομάζεται «μογγολικό μπάρμπεκιου», αλλά δεν έχει καμιά σχέση με τον Τζένγκις Χαν ή τους διαδόχους του, αφού έρχεται από την Ταϊβάν. Ξεκίνησε να διαμορφώνεται τη δεκαετία του 1950 με επιρροές από την ιαπωνική και κινέζικη κουζίνα και τεχνικές. Το μογγολικό μπάρμπεκιου συνήθως έχει φέτες κρέατος, νουντλς και λαχανικά, τα οποία ψήνονται πάνω από μια επίπεδη κυκλική μεταλλική επιφάνεια, με το τσίλι, το κύμινο και το αλάτι να κυριαρχούν στις γεύσεις.

commons.wikimedia.org

Νόστιμο πιάτο της ινδικής κουζίνας

Tandoori - Ινδία
Το κοτόπουλο tandoori είναι από τα πιο γνωστά ινδικά πιάτα και παίρνει το όνομα του από το tandoor, έναν πήλινο φούρνο όπου ψήνονται κρέατα, ψαρικά και το παραδοσιακό ψωμί νάαν σε ψηλή θερμοκρασία στα κάρβουνα. Πριν τον φούρνο τα κρέατα παραδοσιακά ψήνονταν σε ανοιχτή σχάρα, αλλά στα τέλη της δεκαετίας του 1940 ανακάλυψαν ότι τα tandoor ήταν καλύτερα και πιο αποδοτικά.