Δέκα ασυνήθιστες γεύσεις από την Ισλανδία

islandikes-trofes

Ισλανδικές... «λιχουδιές» στο πιάτο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η Ισλανδία είναι κυρίως γνωστή για τα μαγευτικά της τοπία, το Βόρειο Σέλας και τους θερμοπίδακες κι όχι τόσο την γαστρονομική της παράδοση. Ο τουρισμός στη νησιωτική χώρα, όμως, αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και είναι θέμα χρόνου να αλλάξει αυτό. Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις που έχει να προσφέρει.

Φρατέρκουλα του Ατλαντικού
Η φρατέρκουλα του Ατλαντικού ή πιο γνωστή ως «πάφιν» είναι ένα θαλασσοπούλι του Βορρά το οποίο θα βρείτε σε πολλά εστιατόρια, κυρίως στο Ρέικιαβικ. Συνήθως το κρέας του πτηνού σερβίρεται καπνιστό, με την γεύση του να θυμίζει το παστράμι, ή βραστό μοιάζοντας περισσότερο με συκώτι.

www.flickr.com

Καρχαρίας σε κυβάκια για ορεκτικό

Kæstur hákarl
Το kæstur hákarl, δηλαδή «ζυμωμένος καρχαρίας» είναι ένα δημοφιλές ισλανδικό πιάτο που κάθε τουρίστας οφείλει να δοκιμάσει μια φορά. Το κύριο συστατικό είναι το κρέας καρχαρία Γροιλανδίας, το οποίο ζυμώνεται υπόγεια για 6 με 12 βδομάδες και μετά κρεμιέται για να ξεραθεί για τέσσερις με πέντε μήνες. Σερβίρεται σαν ορεκτικό κομμένο σε κυβάκια κι έχει χαρακτηριστική μυρωδιά (που θυμίζει... ούρα). Θα το βρείτε σχεδόν παντού, όλο τον χρόνο, αλλά την τιμητική του την έχει στα μέσα του χειμώνα και συγκεκριμένα την γιορτή þorrablót. Αν και είναι πολύ δημοφιλής γιορτή, έχει μόνο παράδοση 50 περίπου ετών.

Skyr
To skyr είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που θυμίζει το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι, αλλά η γεύση του είναι πολύ πιο ήπια. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ισλανδικής κουζίνας για πάνω από χίλια χρόνια και παρασκευάζεται από παστεριωμένο γάλα και βακτηριακή καλλιέργεια που συναντάται μόνο στην Ισλανδία. Παραδοσιακά σερβίρεται με γάλα και ζάχαρη για πρωινό, αλλά τελευταία κάνει την εμφάνιση του σε σουπερμάρκετ εκτός συνόρων, με διάφορα φρούτα.

www.wikipedia.org

Καπνιστό ψάρι με επάλειψη βουτύρου κανείς;

Harðfiskur
Το harðfiskur είναι καπνιστό ψάρι, συνήθως μπακαλιάρος, που βρίσκει κάποιος σε όλα τα σουπερμάρκετ της χώρας. Οι Ισλανδοί το τρώνε με επάλειψη βουτύρου. Είναι αγαπητό από όλες τις ηλικίες, με ορισμένες μάρκες να έρχονται μάλιστα σε πολύχρωμες συσκευασίες με κόμικς.

Plokkfiskur
Πρόκειται για μια ψαρόσουπα με φιλέτο μπακαλιάρου, που έχει πολτοποιηθεί με πατάτες και λευκή σάλτσα που θυμίζει μπεσαμέλ. Συνοδεύεται παραδοσιακά με ψωμί σικάλεως και βούτυρο. Στο παρελθόν η ψαρόσουπα αυτή ήταν ένας τρόπος για να αξιοποιηθούν τα αποφάγια, αλλά πλέον οι περισσότεροι αγοράζουν φρέσκο ψάρι για να την φτιάξουν. Είναι από τα πιο σπιτικά πιάτα της χώρας οπότε και θα βρείτε πολλές παραλλαγές.

www.wikipedia.org

Πρόβειο κεφαλάκι με πουρέ για... δυνατούς παίκτες

Svið
Το svið είναι καπνιστό πρόβειο κεφαλάκι που σερβίρεται στο Þorrablót, στα μέσα του χειμώνα. Πρώτα το κόβουν στη μέση, μετά το ψήνουν σε δυνατή φωτιά για να φύγει η γούνα, στη συνέχεια αφαιρούν τον εγκέφαλο και το βράζουν. Συνοδεύεται με πουρέ πατάτας και γογγύλια. Όπως πολλά από τα πιο παραδοσιακά πιάτα, το svið προέκυψε σε πιο δύσκολες εποχές, για να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο.

Ζελέ από πρόβειο κεφάλι
Άλλη μια ισλανδική λιχουδιά που καταναλώνεται στη διάρκεια των εορτασμών του Þorrablót είναι το ζελέ από το πρόβειο κεφάλι. Συνήθως παράγεται το φθινόπωρο και έχει ξινή γεύση και έντονη μυρωδιά. Είναι και ένα από τα βασικά συστατικά του sviðasulta (κυριολεκτικά «κεφαλοτύρι», αλλά δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που έχετε συνηθίσει), το οποίο φτιάχνεται από κομμάτια svið που παστώνονται σε τυρόγαλα.

www.flickr.com

Ένα διαφορετικό ισλανδικό ποτό

Brennivín
Το κατεξοχήν ισλανδικό ποτό αυτό είναι γνωστό και ως svartidauði, δηλαδή «μαύρος θάνατος» και είναι ένα σναπς χωρίς γλυκαντικά. Φτιάχνεται από σιτάρι ή πατάτα που έχουν υποστεί ζύμωση και είναι αρωματισμένο με κύμινο, θυμίζοντας το σκανδιναβικό λικέρ akvavit. Η ετικέτα στο μπουκάλι του ποτού έχει ένα μαύρο περίγραμμα γύρω από έναν χάρτη της Ισλανδίας, το οποίο υποτίθεται θα αποθάρρυνε τους Ισλανδούς από το να το πιουν, αλλά μάλλον απέτυχε και πλέον είναι «σήμα κατατεθέν».

Ελαφριές μπύρες
Μέχρι το 1989 ίσχυε ποτοαπαγόρευση στην Ισλανδία για περίπου 80 χρόνια. Εκείνα τα χρόνια απαγορευόταν η πώληση μπύρας με περιεκτικότητα αλκοόλ πάνω από 2.25%. Πλέον μπορείτε να βρείτε «κανονικές» μπύρες (όπως και το προαναφερθέν brennivín) σε ένα από 46 καταστήματα Vínbúð της χώρας που επιτρέπεται η πώληση αλκοολούχων ποτών. Στα σουπερμάρκετ θα βρείτε ελαφριές μπύρες, αλλά εάν σχεδιάζετε μια μεγάλη βραδιά, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από όσο υπολογίζετε.

Prins Polo
Τα Prins Polo είναι σοκοφρέτες από την Πολωνία που έγιναν ανάρπαστες από τους Ισλανδούς το 1955, όταν και εισήχθησαν για πρώτη φορά στη χώρα. Αν και πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν την Prins Polo, όπως η τοπική Hraun, το νερό είχε ήδη μπει στο αυλάκι και συνεχίζει μέχρι σήμερα να κυριαρχεί. Η σοκοφρέτα είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους Ισλανδούς, με το τοπικό συγκρότημα Prins Póló να παίρνει το όνομα του από την πολωνική λιχουδιά.