Δέκα μέρη με μαγειρευτά για να γλείφετε τα δάχτυλά σας...

deka-meri-me-mageireuta-gia-na-gleifete-ta-daxtula-sas

ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Με το κέντρο της Αθήνας να κερδίζει σε συμμετοχές τη μάχη με τα περισσότερα μαγειρεία, ο αγώνας για την επιλογή του καλύτερου μαγειρευτού πιάτου είναι δύσκολος και είναι δικός σας. Λάβετε θέσεις…

Ένα πιάτο καλό φαγητό σίγουρα μπορεί να σου φτιάξει την ημέρα και ένα άνοστο να στη χαλάει. Ένα ακριβό εστιατόριο μπορεί να σε δυσαρεστήσει και να σε απογοητεύσει κι ένα οικείο, απλό και οικονομικό μαγειρείο να σε στείλει στον «ουρανό». Επειδή αγαπάμε το φαγητό της μαμάς μας –ή της γιαγιάς μας αν προτιμάτε- και πιστεύουμε ότι ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, μπορούμε να γευτούμε εκτός σπιτιού υπέροχο μαγειρευτό φαγητό από την κατσαρόλα σε αρκετά χαμηλή τιμή, ψάξαμε και βρήκαμε 10 ταβερνάκια - μαγειρεία - εστιατόρια όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα νόστιμο πιάτο φαγητό και να γλείψετε τα δάχτυλά σας, χωρίς να φοβηθείτε στο τέλος μήπως και παρεξηγηθείτε…

1. Χριστίνα δια χειρός Τσελεμεντέ

Από την επωνυμία ακόμα του εστιατορίου καταλαβαίνει κανείς ότι εδώ είναι το βασίλειο του μαγειρευτού. Ποια νοικοκυρά -ή νοικοκύρης- δεν έχουν ανοίξει έστω και μία φορά στη ζωή τους τον διάσημο και πολύ χρήσιμο ομολογουμένως, Τσελεμεντέ για να τον συμβουλευτούν; Επομένως, οι αμφιβολίες για την επιτυχία της επιλογής μας είναι μηδαμινές. Το εστιατόριο αυτό στην Κηφισιά το άνοιξαν η Χριστίνα Κυριακίδη με τον Χάρη Χάρισμα, με την διακριτική αλλά καθοριστική συμβουλή του εγγονού του ιστορικού μάγειρα Τσελεμεντέ, στο μενού και την εκτέλεση των πιάτων. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ναξιώτικες τηγανητές πατάτες με αυγά «μάτια», σμυρναίικα σουτζουκάκια, γεμιστά κρεμμύδια και μελιτζάνα με γέμιση από μπουκιές κοκκινιστού. Το εστιατόριο αξίζει να το επισκεφτείτε καλοκαίρι, που βγάζει τις παλιές λευκές φερ φορζέ καρέκλες με τα ασορτί τραπέζια στο άνετο πεζοδρόμιο απέναντι από την εκκλησία στην Κηφισιά και κερδίζει πολλούς πόντους.

Πληροφορίες: Πλατεία Αγ. Δημητρίου 17, Κηφισιά Βόρεια προάστια, Αθήνα, 210 8085233, 20-25 ευρώ.

2. Kavatza

Πολύ καλό, νόστιμο και οικονομικότατο φαγητό κατσαρόλας προτείνει η Kavatza στο Κολωνάκι, το καινούργιο αυτό στέκι στο κέντρο της καλής κοινωνίας του Κολωνακίου που πρωτοτυπεί και προτείνει ζεστό φαγητό κατευθείαν από την κατσαρόλα. Ο χώρος του είναι χαλαρός, άνετος και οικείος, τα φαγητά του ξεπροβάλλουν πίσω από τη βιτρίνα και «φωνάζουν» να τα δοκιμάσεις. Μπορεί οι γεύσεις του να αλλάζουν κάθε μέρα, το αυθεντικό παραδοσιακό τους ύφος όμως, δεν αλλάζει ποτέ. Τι καλύτερο από ένα πιάτο φρεσκομαγειρεμένες φακές σούπα, χοιρινό γάστρας, σοφρίτο ή λαχανόρυζο.

Kavatza

Πληροφορίες: Kavatza, Σπευσίππου 30, 210 7241862, www.kavatza.info , 10-14 ευρώ.

3. Ραέτι

Τι ζητούν ένας κρητικός κόκκορας και μερικοί χοχλιοί στον κέντρο των Αμπελοκήπων; Μα φυσικά μια θέση στον ημερήσιο κατάλογο του κρητικού οινομαγειρείου Ραέτι. Με την επαρχιώτικη γοητεία της ρουστίκ διακόσμησής του και υπό τους ήχους της μουσικής του Νίκου Ξυλούρη, ένα γεύμα δεν μπορεί να είναι ποτέ αδιάφορο. Κρυμμένο κάπου στα στενά των Αμπελοκήπων, το Ραέτι υπηρετεί, αρκετά χρόνια τώρα, την αυθεντική κρητική κουζίνα και την έννοια του παραδοσιακού μαγέρικου. Τα φαγητά του είναι όλα μαγειρεμένα με αγάπη και προσοχή, γευστικά και παραδοσιακά. Από τους χοχλιούς μπουμπουριστούς ή γιαχνιστούς, μέχρι το κοκκινιστό ζυγούρι με μακαρούνες, την «πίτα του βοσκού» με ξινομυζήθρα και το οφτό αρνί.

Πληροφορίες: Πουλίου και Αμαλιάδος 18, Αμπελόκηποι, 2106428200, 15-20 ευρώ.

4. Μελίλωτος

Η φήμη του έφτασε μέχρι την Νέα Υόρκη και έκανε τους New York Times να ασχοληθούν με την κουζίνα του. Το μερακλίδικο αυτό μαγειρείο στο κέντρο της Αθήνας (Καλαμιώτου 19) έχει σαν moto του το «Ασυμβίβαστη κουζίνα» και προσφέρει εξαιρετικά μαγειρευτά πιάτα με βιολογικά προϊόντα και εποχικά υλικά. Μελίλωτος είναι ένα θεραπευτικό φυτό με κίτρινα άνθη και τα πιάτα του αναμένεται να σας γιατρέψουν από οποιαδήποτε στενοχώρια αλλά και από την ασθένεια της… τσέπης αφού μπορείτε να γευτείτε νόστιμα χορταστικά πιάτα όπως φακές, φασολάδα, ρεβίθια με μελιτζάνες και δεντρολίβανο στο φούρνο, παστίτσιο, κόκορα ελευθέρας βοσκής Ναξιώτικο με κρητικό χυλοπιτάκι ή πλιγούρι, μελιτζάνες με ανθότυρο, λαχανοντολμάδες και πολλά ακόμα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Τα πιάτα ημέρας αποστέλλονται καθημερινά στο email σας αν τους ενημερώσετε στο [email protected] . Εσείς απλά αποφασίστε την παραγγελία σας και

επικοινωνήστε μαζί τους στο 210 3222458. Έξυπνο, εύκολο και πρωτότυπο.

Πληροφορίες: Καλαμιώτου 19, Αθήνα Κέντρο, 210 3222458, www.melilotos.gr , 13-20 ευρώ.

5. Οικείο

Οικείο όνομα και πράμα! Το εστιατόριο σας περιμένει από το μεσημέρι στο κέντρο του Κολωνακίου για να βουτήξετε το ψωμάκι σας στην μαγειρευτή σάλτσα. Η ατμόσφαιρά του είναι ζεστή και προσεγμένη, θυμίζει σπίτι, ενώ οι θαμώνες του πιστοί και φανατικοί. Το μενού του είναι εμπνευσμένο από την αυθεντική ελληνική κουζίνα και την κατσαρόλα της μαμάς. Επιλέξτε όποια από τα πιάτα ημέρας που προτείνονται σας κάνουν κλικ. Γευστικοί είναι οι μαρουλοντολμάδες, οι μπάμιες και το χοιρινό με δαμάσκηνο. Στα μείον του ο πολύς κόσμος που δυστυχώς, πολύ συχνά κάνει την κράτηση απαραίτητη, ακόμα και το μεσημέρι.

Πληροφορίες: Πλουτάρχου 15 & Αλωπεκής, Κολωνάκι, 210 7259216, 18-22 ευρώ

6. ΜάνηΜάνη

Σε έναν χώρο φιλόξενο, στα χρώματα του πράσινου και του μπορντό, η κουζίνα είναι ανοιχτή στο κοινό και οι μεγάλες κατσαρόλες βρίσκονται διαρκώς πάνω στη φωτιά για να ετοιμάσουν μανιάτικες σπεσιαλιτέ. Η ποικιλία των πιάτων είναι παραπάνω από ικανοποιητική και η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μαγειρευτά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις υπέροχες ραβιόλες με σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες και σάλτσα φέτας, τα μοσχαρίσια συκωτάκια με σπανάκι, σε σάλτσα από πορτοκάλι, τις τσουχτές (χειροποίητα ζυμαρικά) με καβουρδισμένη μυζήθρα, σκεπασμένες με τηγανητό αβγό (πολύ καλό!), αλλά και τις αγκινάρες γιαχνί με γαρίδες.

ΜάνηΜάνη

Πληροφορίες: Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη-Ακρόπολη, 210 9218180, www.manimani.com.gr , 20-25 ευρώ.

7. Μπάρμπα Γιάννης

Ο Μπάρμπα Γιάννης στέκει εδώ και χρόνια στην Εμμανουήλ Μπενάκη, χειμώνα-καλοκαίρι, με τραπεζάκια έξω, αλλά και μέσα, με αυθεντική ατμόσφαιρα ελληνικού οινομαγειρείου και πραγματικά παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Ανοίγετε την πόρτα κι ετοιμάζεστε για ένα ταξίδι στον χρόνο και την παράδοση. Εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί σταθερό στέκι νέων, φοιτητών, εργαζομένων αλλά και διασήμων που κάνουν μια στάση εδώ για να γευτούν νόστιμο μαγειρευτό φαγητό σε εξαιρετικές τιμές, μεσημέρι και βράδυ. Οι σταθερές ελληνικές αξίες βρίσκουν τη θέση τους στο πιάτο σας: χοιρινό λεμονάτο, κοτόπουλο με πατάτες, κολοκυθάκια αυγολέμονο, κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες, φασολάκια, χόρτα και κρασί χύμα συνθέτουν στο τραπέζι σας την εικόνα της πραγματικής Ελλάδας.

Πληροφορίες: Εμμανουήλ Μπενάκη 94, Εξάρχεια, 210 3824138, 12-15 ευρώ

8. Ριφιφί

Ριφιφί

Πιάτα ελληνικής κουζίνας με ξεχωριστές μοντέρνες πινελιές προτείνονται στον χαρούμενο και νεανικό χώρο του Ριφιφί, όπου καθημερινά, από το μεσημέρι, ετοιμάζονται διαφορετικά πιάτα και παραδοσιακές συνταγές σε χαμηλές τιμές. Το αγαπούν οι φοιτητές και οι νέοι της περιοχής, αλλά όχι μόνο, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που λατρεύουν να διαλέγουν το φαγητό τους πίσω από τη βιτρίνα. Δοκιμάστε μουσακά λαχανικών, τηγανιά, χυλοπίτες χωριάτικες με κοτόπουλο και πολλά μαγειρευτά της μέρας όπως κοτόπουλο με πατάτες, μακαρόνια με κιμά, λαδερά, παστίτσιο και ό,τι άλλο εμπνευστεί ο σεφ. Εκτός από τις αυθεντικές συνταγές, στο Ριφιφί χρησιμοποιούν πολύ και τα βιολογικά προϊόντα. Προσθέστε το στα «συν».

Πληροφορίες: Εμμ. Μπενάκη 69Α Εξάρχεια, Αθήνα, 210 3300237, http://rififi-restaurant.gr/ , 12-14 ευρώ.

9. Φιλίππου

Το ιστορικό εστιατόριο «Φιλίππου» στο κέντρο της Αθήνας άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό το 1923, όταν και ο Κώστας Φιλίππου αποφάσισε να ανοίξει ένα αστικό οινομαγειρείο. Το καλοκαίρι βγάζει τραπεζάκια στο απέναντι πεζοδρόμιο και κρατά καλά την –με την καλή έννοια- παλιομοδίτικη ατμόσφαιρά του και τα αυθεντικά μαγειρευτά του πιάτα. Δοκιμάστε εξαιρετικό παστίτσιο και μουσακά, σαν αυτό που φτιάχνει η μαμά, γεμιστά και πολλά ακόμα πιάτα σε τιμές μαγέρικου.

Πληροφορίες: Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, Αθήνα, 12-18 ευρώ.

10. Ανετον

Άνετον

Το εστιατόριο του Βασίλη Καλλίδη ανέκαθεν λάτρευε την ελληνική κουζίνα και τα παραδοσιακά της υλικά και συνταγές. Το ίδιο και οι θαμώνες του που είναι σταθεροί και πολλοί. Μάλιστα, τελευταία έκανε στροφή στην πιο απλή ελληνική κουζίνα, ρίχνοντας παράλληλα αισθητά και τις τιμές του. Έτσι μπορείτε να απολαύσετε εξαιρετικά πιάτα από το εποχικό μενού που αλλάζει κάθε σχεδόν 30 μέρες, σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει την όμορφη εποχή του ’50 και του ‘60.

Πληροφορίες: Στρ. Λέκκα 19, Μαρούσι, 210 8066700, www.aneton.gr , 23-27 ευρώ.

Και για το τέλος, φυλάξαμε δυο μικρά tips για τους λάτρεις της νυχτερινής διασκέδασης αλλά και της κατσαρόλας. Το Αυτόφωρο στη Λ. Αλεξάνδρας λειτουργεί όλη την ημέρα και σερβίρει απέναντι από τον Άρειο Πάγο κλασικές μαγειρευτές αξίες, από σούπες (κοτόσουπα, ψαρόσουπα, πατσά) μέχρι παστίτσιο, κοκκινιστό με μακαρόνια, μοσχάρι λεμονάτο με ρύζι, κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές και πολλά ακόμα που λειτουργούν σαν βάλσαμο μετά το ξενύχτι σας (Λ. Αλεξάνδρας 152, 210-6461377 Αθήνα).

Το ίδιο ισχύει και για την ταβέρνα του Παπανδρέου μέσα στην κεντρική κρεαταγορά της Αθήνας, όπου μπορείτε να φάτε την καλύτερη μαγειρίτσα όλες τις ημέρες του χρόνου, εξαιρετικό πατσά και νόστιμα μαγειρευτά πιάτα που θα σας κάνουν στο τέλος, να τρίβετε την κοιλιά σας από ευχαρίστηση. (Αριστογείτονος 1, Στοά Μανέτα, κεντρική κρεαταγορά, 210 3214970).

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]