Τα ΟιNοτικά φέρνουν τα κρασιά της Κρήτης στην Αθήνα

oenotica
ΤΡΙΤΗ, 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Αυτή την Κυριακή η (οινική) Κρήτη θα έρθει στην Αθήνα και 200 διαφορετικά κρασιά της θα παρουσιαστούν στο αθηναϊκό κοινό, στην εκδήλωση γευσιγνωσίας «ΟιNοτικά».

Αν το τριήμερο σας βρει στην Αθήνα, μη χάσετε την ευκαιρία να κατευθυνθείτε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία την Κυριακή 30/10 και να πάρετε μια γεύση από την Κρήτη και τα κρασιά της, στο πλαίσιο της εκδήλωσης ΟιNοτικά (διοργάνωση Vinetum).

Πρόκειται για ένα, ακόμα, βήμα της συνεχούς πορείας βελτίωσης των κρητικών κρασιών, τα οποία την τελευταία δεκαετία εμφανίζουν αλματώδη ανάπτυξη και βελτίωση των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών, με αποτέλεσμα να παίζουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην οινική σκηνή.

Στα «ΟιNοτικά» συμμετέχουν 23 οινοποιεία απ’ όλη την Κρήτη (τα περισσότερα οικογενειακά) και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους ίδιους τους οινοποιούς και να δοκιμάσουν πάνω από 200 διαφορετικές ετικέτες. Η εκδήλωση θα ανοίξει τις πόρτες της στις 12:00, ωστόσο οι δύο πρώτες ώρες (12:00 – 14:00) είναι αφιερωμένες αποκλειστικά σε επαγγελματίες. Στις 16:00 θα γίνει μία σφαιρική παρουσίαση του κρητικού αμπελώνα και των κρασιών του, σε ειδική εκδήλωση διάρκειας 90’.

Η Κρήτη είναι γνωστή για τη βιοποικιλότητά της, η οποία εκφράζεται και στον αμπελώνα της. Ποικιλίες όπως η βηλάνα, το βιδιανό, το δαφνί, το θραψαθήρι, το ρωμέικο, το πλυτό, το μοσχάτο Σπίνας και, φυσικά, η μανδιλαριά και το κοτσιφάλι, μόνες τους ή και σε συνδυασμό με διεθνείς ποικιλίες δίνουν αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα σε όλα τα χρώματα (λευκά, ροζέ κόκκινα). Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα μεστά λευκά και ροζέ, τα θερμά κόκκινα και τα πυκνά γλυκά κρασιά της Κρήτης θεωρούνται από τους ειδικούς έξοχες αντιπροσωπευτικές εκφράσεις του μεσογειακού οινικού ταμπεραμέντου.

Μην ξεχνάμε ότι η περίφημη αναγέννηση του ελληνικού κρασιού των τελευταίων δεκαετιών βρίσκει μια από τις καλύτερες απεικονίσεις της στα κρασιά της Κρήτης, που άργησαν σχετικά να ξεκινήσουν, αλλά βελτιώθηκαν ταχύτατα, εντυπωσιακά και ριζικά. Κάτι ήξερε ο Όμηρος που έγραψε σχετικά για την Κρήτη: «Η γη στη μέση της θάλασσας που έχει το χρώμα του κρασιού...».

Info
«ΟιΝοτικά», Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, Βασιλέως Γεωργίου ‘Α 1, Σύνταγμα,
Ώρες λειτουργίας: 12:00 – 20:00 (Επαγγελματίες 12:00–14:00, είσοδος δωρεάν, καταναλωτές: 14:00–20:00, είσοδος €5, περιλαμβάνει αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας)
www.winesofcrete.gr.