Γεύμα αστέρων (Michelin) με κόστος 2,5 ευρώ; Γίνεται!

the-hand-and-the-flower

Σε κάποια εστιατόρια του κόσμου, όπως στο βρετανικό The Hand and the Flower, η βράβευση δεν σημαίνει απαραίτητα και «ασήκωτο» λογαριασμό

ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Σε αυτά τα εστιατόρια του κόσμου μπορείτε να φάτε γεύμα πολλών αστέρων, χωρίς να πάθετε εγκεφαλικό όταν έρθει ο λογαριασμός!

Ως τακτικοί πελάτες εστιατορίων, σίγουρα θα έχετε φάει κάποια στιγμή στη ζωή σας σε βραβευμένα και πιο ακριβά εστιατόρια, τα οποία όσο κι αν προσέφεραν υπέροχο φαγητό, ο νους δεν έφευγε από την ώρα του λογαριασμού. Κι όταν ο λογαριασμός φτάνει το κόστος εξόδων ενός... ταξιδιού του Σαββατοκύριακου, ο κρύος ιδρώτας δεν μπορεί παρά να αρχίσει να κατεβαίνει σιγά-σιγά. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι υπάρχουν εστιατόρια που το γεύμα εκεί μπορεί να κοστίσει 300 ευρώ το κεφάλι κι αυτό χωρίς ποτά –το βραβευμένο με 3 Michelin, The Fat Duck, του βρετανού Heston Blumenthal, για παράδειγμα, κοστίζει περίπου τόσο.

Όσοι, όμως, γυρνούν τον κόσμο και δοκιμάζουν, θα έχουν διαπιστώσει πως υπάρχει καλό φαγητό σε πλήθος εστιατορίων «της γειτονιάς» στον κόσμο, αρκετά φθηνότερων και προσιτών για την τσέπη των περισσότερων ανθρώπων.

Ευτυχώς, ο Οδηγός Michelin πλέον αποδέχεται το γεγονός ότι το απλό μπορεί να είναι εξίσου προσεγμένο, γι’ αυτό και υπάρχει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός σημείων που πωλούν low-budget φαγητό, εκλεπτυσμένο και… αστεράτο. Δείτε τη λίστα με τα καλύτερα βραβευμένα με Michelin γεύματα του κόσμου, όπως την κατέγραψε το cnn.

Σιγκαπούρη: Hong Kong σάλτσα σόγιας με κοτόπουλο, ρύζι και νουντλς
Όταν λανσαρίστηκε ο πρώτος Οδηγός Michelin της Σιγκαπούρης φέτος, έκανε αμέσως σταρ τον Chan Hon Meng, τον 51 ετών ιδιοκτήτη ενός απλού πάγκου με street food στο hawker center (τεράστιοι χώροι με ασιατικό φαγητό) στο συγκρότημα της Chinatown. Ένα πιάτο του 1 αστεριού Michelin με κοτόπουλο με ρύζι, νούντλς και σάλτσα σόγιας κοστίζει λιγότερο από 2 ευρώ –αν και το μεγαλύτερο κόστος εδώ είναι ο χρόνος, αφού ο κόσμος περιμένει σε τεράστιες ουρές που φτάνουν και τις 3 ώρες.

Tim Ho Wan fb page

Αστεράτο dim sum σε καλές τιμές

Χονγκ Κονγκ: Tim Ho Wan
Πριν το κοτόπουλο με ρύζι, νούντλς και σάλτσα σόγιας, το πιο φθηνό, βραβευμένο με αστέρι Michelin, γεύμα του κόσμου ήταν στο Χονγκ Κονγκ και το dim sum (είδος κινέζικης κουζίνας που σερβίρεται σε μπουκιές, σε μικρά πιάτα ή καλαθάκια) στέκι, Tim Ho Wan. Παρ’ όλο που το υποκατάστημα στο Kowloon έχασε το αστέρι του το 2016, αυτό στο Sham Shui Po έχει ακόμη τη λάμψη του, γρήγορη εξυπηρέτηση, ουρές που αντέχονται και ένα γεύμα για 2 που κοστίζει 28 ευρώ.

Τόκυο: Nakajima
Είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχει κανείς κακό γεύμα στο Τόκυο, αλλά ένα φθηνό γεύμα μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από πρόκληση –ειδικά σε μια πόλη που φημίζεται για την υψηλή κουζίνα της, με 13 εστιατόρια 3 αστεριών Michelin, 51 εστιατόρια με 2 αστέρια και 153 με 1 αστέρι. Ένα από αυτά που έχουν βραβευτεί με 1 αστέρι είναι και το Nakajima, ένα υπόγειο μέρος κοντά στο σταθμό Shinjuku, με σπεσιαλιτέ τις σαρδέλες. Η ουρά αναμονής μπορεί να φτάνει και τη μία ώρα, αλλά το set menu για μεσημεριανό είναι και το πιο οικονομικό, με κόστος λιγότερο από 8 ευρώ. Εκεί μπορεί κάποιος να απολαύσει τις σαρδέλες του στο γκριλ, με βούτυρο, ωμές ή βρασμένες με αβγό.

Uncle Boons fb page / Evan Sung

Οικονομικό, προσεγμένο και βραβευμένο ταϊλανδέζικο στη Νέα Υόρκη; Κι όμως!

Νέα Υόρκη: Uncle Boons
Πριν 1-2 χρόνια, μπορούσε κάποιος να παραγγείλει ένα κυρίως πιάτο, βραβευμένο με Michelin στην εκπληκτική τιμή των 9 ευρώ, στο ταϊλανδέζικο Zabb Elee, το οποίο, όμως, έχασε το αστέρι του στον οδηγό Michelin του 2016. Πλέον, αντικαταστάθηκε από ένα άλλο ταϊλανδέζικο, το Uncle Boons του Μανχάταν, το οποίο εξειδικεύεται σε πιάτα βόρειας ταϊλανδέζικης κουζίνας, με τα μικρά πιάτα να φτάνουν τα 11 ευρώ και τα μεγάλα τα 19.

Marlow, Αγγλία: The Hand and Flowers
Όλα τα παραπάνω έχουν από 1 αστέρι Michelin, αλλά το Hand and Flowers, σε μια «ζεστή» pub στο Buckinghamshire, έχει 2. Πρόκειται για την πρώτη pub που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, με τις τιμές να παραμένουν σχετικά λογικές: το set menu στο μεσημεριανό φτάνει στα 16-17 ευρώ για γεύμα 2 πιάτων και στα 21 για 3 πιάτα, ενώ τα κυρίως του a la carte στο δείπνο, ανεβαίνουν αρκετά και ξεκινούν από 30 ευρώ. Ο σεφ Tom Kerridge μιλά για ένα εντελώς ανεπιτήδευτο μενού, σύγχρονης βρετανικής κουζίνας, συνδυασμένης με ρουστίκ γαλλικά πιάτα, όπως ψητό κοτόπουλο με ραδίκι σιγοβρασμένο σε εσπεριδοειδή, κολοκύθα, πουρέ σφενδάμου και καφέ και σάλτσα.